Domowa fasolka po bretońsku - 4 najlepsze przepisy
Obojętnie, czy twoja przygoda kulinarna dopiero się zaczęła, czy czujesz się wśród garnków i patelni jak ryba w wodzie. Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które powinno pojawić się w twoim menu. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i można zrobić ją w wersji fit! Warzywa strączkowe to wartościowe źródło białka i mikroelementów, a to danie jest najlepszym sposobem na przemycenie w diecie większej ilości fasoli! Sprawdź 4 najlepsze przepisy na domową fasolkę po bretońsku.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kulinariach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Fasolka po bretońsku – najlepsza fasola do tego dania
Odmian fasoli mamy bardzo wiele. Do przygotowania fasolki po bretońsku niestety nie wszystkie się nadają. Najlepiej sprawdzi się fasola Jaś lub Piękny Jaś – nazw jest kilka. Ta odmiana ma dość duże strączki i duże, białe i dość twarde nasiona. Fasola Jaś ma także karłowy wariant. Nie tylko wytwarza niższe rośliny, także jej nasiona są mniejsze. Mają maksymalnie do 2 cm długości, dlatego szybciej się gotują, można o tym pomyśleć.
Część osób zamiast suchej fasoli do tego dania stosuje konserwową z puszki. To prosty sposób na przygotowanie fasolki po bretońsku, ale nie wszystkim smakuje. Wypróbuj tą metodę i sprawdź, czy ci odpowiada. Warto jednak zwrócić uwagę na skład zalewy w puszce. Bardzo często jest w niej duża ilość cukru, dlatego najlepiej kupić fasolkę lepszej jakości.
Fasola to bardzo wartościowe źródło aminokwasów. Jest smaczna i ma uniwersalny smak, ale niestety źle przygotowana może powodować dolegliwości od strony układu pokarmowego. Dlatego tak ważne jest to, by ugotować ją w odpowiedni sposób. Przede wszystkim należy ją odstawić najpierw do namoczenia – na co najmniej 8 godzin, najlepiej na noc. Następnie gotuje się ją na małym ogniu z dodatkiem przypraw, które zmniejszą rozdymające działanie fasoli.
Fasola po bretońsku z kiełbasą – tradycyjne przepisy
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem – przepis tradycyjny
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem to najbardziej tradycyjny przepis. Warto sięgnąć po wędzony boczek, ponieważ dzięki niemu danie będzie miało wspaniały aromat. Aby danie było jeszcze bardziej aromatyczne, nie można zapomnieć o majeranku. Nie tylko wspaniale poprawia smak, lecz także dodaje niezwykłego zapachu.
- 400 g suchej fasoli,
- 250 g boczku,
- 250 g kiełbasy,
- 1 duża cebula,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku, sól i pieprz do smaku.
Fasolkę przygotowuje się dzień wcześniej niż zamierzasz ją podać, ponieważ dopiero po nocy w lodówce wszystkie smaki się ze sobą łączą. Oto prosty przepis na najlepszą fasolkę o tradycyjnym składzie:
- Namocz fasolę na noc, a następnie odcedź, dodaj 1 litr świeżej wody, ziele angielskie i liść laurowy.
- Gotuj około 90 minut do miękkości.
- W międzyczasie przygotuj mięsny wkład. Odetnij skórę z boczku, a resztę pokrój w kosteczkę. Przełóż na suchą patelnię i dobrze podsmaż.
- Pokrój kiełbasę w kostkę.
- Do garnka z ugotowaną fasolką przełóż boczek, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż kiełbasę.
- W międzyczasie posiekaj w drobną kostkę cebulę i dołóż na patelnię.
- Kiełbasa powinna być dobrze zarumieniona, a cebula lekko zeszklona. Przełóż je do garna z fasolką, wlewając także wytopiony wcześniej tłuszcz.
- Gotuj przez chwilę fasolę z dodatkiem mięsa.
- Dodaj przecier pomidorowy.
- Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze przez chwilę.
- W razie potrzeby dolej wody, by uzyskać ulubioną gęstość sosu.
Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów, sprawdź także ten artykuł z przepisami na szynkę pieczoną w piekarniku.
Najlepsza fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach
Receptura fasolki po bretońsku na wędzonych żeberkach jest bardzo podobna do tej na kiełbasie. W tym wypadku smak jest nieco inny – bardziej dymny, kojarzący się nieco z daniami myśliwskimi (jak na przykład gulasz z dzika). Tak przygotowana fasolka po bretońsku może pojawić się na biesiadnym stole, obok takich dań jak sałatka makaronowa z szynką czy śledzie z żurawiną. Kulinarne próby z fasolka po bretońsku warto zacząć właśnie od tego przepisu.
- 3 szklanki fasoli suchej,
- 1 płat wędzonych żeberek,
- 2 laski dobrej kiełbasy,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- ½ szklanki passaty pomidorowej,
- przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce majeranku i słodkiej papryki, 1 liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego
Standardowo przepis zaczyna się od gotowania fasolki, jednak w tym wypadku wygląda to nieco inaczej, ponieważ trzeba ją ugotować razem z żeberkami, by do dania przeszedł ten wyjątkowy, wędzony smak i zapach. Receptura jednak jest bardzo prosta, a cały proces przygotowania dania wygląda dość podobnie.
- Namoczoną fasolę gotuj w 1 litrze wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Po około 60 minutach gotowania do garnka dodaj wędzone żeberko i gotuj jeszcze 40 minut.
- Przygotuj kiełbasę – pokrój ją na kostkę i podsmaż na rumiano na patelni.
- Kiełbasę przełóż do gotującej się fasolki z żeberkiem. Wymieszaj. Gotuj około 10 minut.
- Dodaj koncentrat i passatę pomidorową. W razie potrzeb dolej odrobinę wody.
- Dodaj pozostałe przyprawy i dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 15 minut.
Chociaż przygotowanie tradycyjnej fasoli po bretońsku może zająć sporo czasu, naprawdę warto to zrobić. Tradycyjny sposób jest dość prosty i poradzi sobie z nim naprawdę każdy.
Fasolka po bretońsku inaczej
Wegetariańska fasolka po bretońsku – dobry przepis
Chociaż zdaje się, że kiełbasa to podstawowy składnik fasolki po bretońsku, można jednak zrobić ją w wersji wegetariańskiej. I będzie równie pyszna! Najlepsza wegetariańska fasolka to ta, która ma w sobie ten wędzony posmak, ale to można uzyskać dodając do dania odrobinę (no, może trochę więcej) wędzonej sproszkowanej papryki. Oto receptura na fasolkę po bretońsku w wersji wege (chociaż dla wegan też będzie dobra):
- 3 szklanki suchej fasoli,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka papryki wędzonej,
- 3 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka majeranku, pieprz i sól do smaku
Dodatek cebuli i marchewki sprawi, że fasolka będzie miała lekko słodkawy smak, dlatego możesz dodać także ostrzejszych przypraw, by nabrała wyrazu. Dobrze sprawdzi się chili, nie zapomnij także o zielu angielskim do gotowania.
- Ugotuj fasolę jak zawsze.
- Pokrój cebulę i czosnek. Przełóż je na patelnię rozgrzaną z 1 łyżką oleju i podsmażaj cały czas mieszając.
- Przełóż do garnka z fasolą i pogotuj przez kilka minut.
- Obierz marchew i pokrój ją w grubszą kostkę.
- Przełóż marchew do garnka i gotuj, aż będzie lekko chrupiąca.
- Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10-15 minut.
Pilnuj podsmażanej cebuli – nawet trochę przypalona może zepsuć smak całego dania! Nie powinna być zarumieniona, tylko zeszklona, podobnie jak do takich przypraw jak gulasz z dzika czy zupa fasolowa. A może zainteresują cię śledzie z żurawiną? Także świetnie sprawdzą się na wegetariański stół.
Fasolka po bretońsku… bez fasoli
Sałatka wielkanocna z szynką konserwową, gotowany schab, pieczeń rzymska… świąteczny stół aż ugina się od tradycyjnych, mięsnych potraw? Jeśli tak, to znak, że trzeba coś zmienić chociażby w jednym daniu. Fasolka po bretońsku to jeden z tych przepisów, które można naprawdę mocno zmodyfikować. Chcemy ci zaproponować ją w wersji bezmięsnej i… bez fasoli, a zatem przedstawiamy przepis na ciecierzycę po bretońsku z tofu!
- 2 puszki ciecierzycy lub 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- 4 liście laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 opakowanie tofu wędzonego,
- przyprawy: po 1 łyżeczce wędzonej papryki, słodkiej papryki i majeranku,
- po ½ łyżeczki kminku, ostrej papryki, suszonej pietruszki,
- 500 g przecieru pomidorowego lub passaty
Przygotowanie przepisu trzeba zacząć od ugotowania ciecierzycy. Powinno się ją moczyć co najmniej 8 godzin, tak jak fasolę, a następnie gotować około 1,5-2 godziny w nieosolonej wodzie. Aby ciecierzyca szybciej się ugotowała, do moczenia możesz dodać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej.
- Ciecierzycę z puszki wraz z zalewą wlej do garnka lub wykorzystać ciecierzycę z wodą z gotowania. Dodaj do nich przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.
- Pokrój tofu w kostkę. Przełóż na patelnię z łyżeczką oleju roślinnego i podsmażaj do zarumienienia.
- Przełóż tofu do ciecierzycy. Dodaj passatę.
- Gotuj przez 10-15 minut. Dodaj papryki w proszku, majeranek, kminek i pietruszkę.
- Możesz dodać soli i pieprzu do smaku lub dolać wody w razie potrzeby.