Drzewo oliwne – opis i charakterystyka

Drzewo oliwne towarzyszy ludzkości od tysięcy lat – niestety nie w naszym klimacie. Powszechne oliwki znajdziemy w Grecji, Hiszpanii, Włoszech i Maroku. Tę naturalnie rosnącą roślinę można zaobserwować również w Japonii i Ameryce Południowej. W naturze drzewo oliwne może dorastać do 10 metrów wysokości, ale posadzone w warunkach domowych może dorastać do 2 do 3 metrów.

Drzewo oliwne znane jest ze swoich znanych okazów długowieczności – niektóre okazy dożywają nawet do tysiąca lat. Dlatego też wielu ludzi uważa oliwki za bardzo zdrowe. Oliwka jest od kilku sezonów bardzo modną rośliną w aranżacji wnętrz, cenioną ze względu na swoje śródziemnomorski klimat, przez co pozwala na stworzenie w mieszkaniu lekko wakacyjnej, letniej atmosfery. Również i w Polsce drzewko oliwkowe zyskuje na popularności, także w uprawie w doniczce.

Drzewa oliwne mają piękne jasnozielone, a nawet lekko szare liście. Niestety nie możemy zbytnio spodziewać się owocowania w naszej domowej uprawie, ale przy łucie szczęścia możemy doprowadzić do tego, aby drzewo zakwitło i wydało trochę owoców. Owoce te mogą później dojrzewać, na pewno będą mniejsze, będą gorzej smakować i będą w zdecydowanie mniej liczne niż w naturalnych warunkach. Ale warto spróbować, jeśli nie ze względów smakowych, to przynajmniej ze względu na ten atrakcyjny widok owoców na drzewku uprawianym w doniczce.

Niezwykłym walorem dekoracyjnym tego drzewa jest to, że można je łatwo kształtować – przycinać koronę, a nawet kształtować pień i gałęzie drzewa. To dobry materiał na bonsai.

Wymagania uprawowe drzewka oliwnego

Drzewo oliwne w naturalnych warunkach rośnie na lekkim, suchym, mało żyznym kamienistym podłożu. Dlatego próbując je sadzić i uprawiać w doniczkach, zapewnijmy im podobne warunki. - pH gleby w doniczce, w której będziemy uprawiać drzewa oliwne, powinno wynosić 6-7. Jest to optymalne pH gleby dla wzrostu oliwek. Podłoże powinno być lekkie i przepuszczalne.

 Drzewa oliwne ze względu na swoje pochodzenie wymagają przede wszystkim nasłonecznienia. Idealne byłoby miejsce w oknie od strony południowej. Możemy zapomnieć o uprawie oliwek po północnej stronie okien – ponieważ jest za mało światła słonecznego. Takie drzewo na pewno nie będzie rosło. Miejsce, w którym postawimy doniczkę i drzewko, również powinno mieć stały dostęp do świeżego powietrza. Drzewa oliwne najlepiej rosną w glinianych doniczkach z warstwą drenażową z keramzytu. Dzięki drenażowi korzenie rośliny nie stoją w wodzie.

Drzewko oliwkowe dobrze wygląda w każdej naturalnej doniczce z terakoty, także w osłonie wiklinowej lub w koszu. Jest to idealna podstawa do aranżacji kompozycji z tych niezwykle ciekawych, egzotycznych roślin.

Drzewo oliwne o wiele lepiej radzi sobie z suszą, aniżeli z nadmiarem wody – ta może mu zaszkodzić. Dlatego też uprawa oliwek jest wprost idealna dla osób zapominalskich lub takich, które często podróżują, lub nie ma ich długo w domu. Jednak nie oznacza to, że kilkudniowa susza nie może zaszkodzić drzewku. Podczas podlewania powierzchnia gleby powinna być stale wilgotna. Musimy pamiętać, aby jednak korzenie rośliny nie stały stale w wodzie. Optymalnie oliwkę powinniśmy podlewać często, ale niezbyt obficie.

Drzewa oliwne wytrzymują krótkotrwałe niskie temperatury – nawet tak niskie, jak -5 stopni Celsjusza. Niższa temperatura również nie jest szkodliwa, ponieważ pobudzi jego kwitnienie. Dlatego, jeżeli chcemy pobudzić kwitnienie tego drzewa, powinniśmy pozostawić je na 2-3 miesiące, w chłodnym miejscu, w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza.

W naszym polskim klimacie oliwki muszą być przeniesione do domu. Tutaj najlepiej jest zapewnić miejsce słoneczne, ale nieco chłodniejsze – temperatura powinna oscylować pomiędzy 16 a 18 stopni Celsjusza. W sezonie grzewczym musimy pamiętać, że doniczki z drzewkami oliwkowymi nie mogą stać blisko grzejników i źródeł ciepła. Jest to bardzo destrukcyjne dla naszych roślin. Sprawdź także ten artykuł o najpiękniejszych drzewach ozdobnych do ogrodu.

Pielęgnacja drzewka oliwkowego

Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku drzewa oliwnego należą przede wszystkim:

  • Wystawienie rośliny na taras w maju i czerwcu, kiedy temperatura nie spada poniżej 15 stopni. Oliwkę także możemy postawić także w ogrodzie lub na balkonie.
  • Zabranie rośliny do jasnego, słonecznego, ale chłodnego pomieszczenia na okres zimowy,
  • Drzewko należy podlewać nie za dużo, latem najlepiej co drugi dzień, zimą co ok. 4-5 dni,
  • Kształtowanie, czyli przycinanie korony, formowanie pnia. Drzewo oliwne jest doskonałym materiałem na bonsai, dobrze znosi przycinanie, dzięki przycinaniu pędów wiosną zagęszczamy jego koronę,
  • W okresie letnim, raz w tygodniu możemy zasilić drzewka nawozem naturalnym – biohumusem, jest to niezwykle ważne dla optymalnego wzrostu rośliny,
  • Zimą, gdy oliwka stoi w pomieszczeniu, codziennie staramy się nawet zmoczyć jej liście – zwłaszcza gdy w naszym mieszkaniu jest suche powietrze.
Liście drzewa oliwnego, jak wygląda drzewo oliwne, drzewko oliwne w doniczce, gdzie kupić drzewko oliwne do hodowania w domowych warunkach
Warunki pogodowe najlepsze dla drzew oliwnych, w jakich krajach uprawia się drzewa oliwne

Rozmnażanie oliwki

Jak rozmnożyć oliwkę? Na przykład z sadzonek. Aby to zrobić, w czerwcu należy odciąć kilkucentymetrowe kawałki pędów – najlepiej kawałek najstarszego pędu. Szybciej ukorzeni się, jeśli namoczymy go w ukorzeniaczu do sadzonek częściowo zdrewniałych. Następnie sadzonki umieszczamy w perlicie lub mieszance torfowo-piaskowej i przykrywamy folią aluminiową. W celu zwiększenia wilgotności wokół sadzonki wiercimy otwory, aby roślina miała dostęp do powietrza. Niestety tylko 10-15 procent takich sadzonek przyjmuje się.

Oliwkę możemy również rozmnożyć poprzez ukorzenianie pestek, jednak jest to metoda bardzo żmudna, ponieważ skiełkowanie takiego nasiona może trwać nawet i parę miesięcy. Sadzonki możemy trzymać na balkonie. Mała sadzonka może być trzymana w domu.

Oliwka europejska – przycinanie

Oliwka bardzo dobrze znosi przycinanie i modelowanie. Można ją przycinać przez cały rok, ale najlepiej poza sezonem wegetacyjnym. Po przycięciu najbardziej odstających gałązek, w ciągu kilku tygodni roślina wypuści następne pędy. Zadbany okaz może stać się żywą pamiątką przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Oliwki w połowie składają się z tłuszczu, ale wbrew pozorom nie tuczą – zawierają 3 -4 kalorie. Zaledwie kilka procent owoców trafia do słoików w całości. Z reszty wytwarzana jest oliwa. Najcenniejsza jest ta z pierwszego tłoczenia. Oliwa z oliwek uznawana jest za najzdrowszy z tłuszczy.

Warto zaznaczyć, że oliwa z oliwek wykorzystywana jest także w dermatologii. Stosuje się ją do produkcji kosmetyków, a także jako część maseczki nawilżającej na twarz. Wiele domowych przepisów na kosmetyki z wykorzystaniem oliwy z oliwek możemy znaleźć w Internecie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny