Pyszna dynia w occie - przepis

Pasteryzowana dynia konserwowa

Dynia konserwowa jest idealną przekąską, ale i dodatkiem do mięs. Można przygotować ją zarówno bez pasteryzowania, jak i z pasteryzowaniem. Wszystko to zależy tylko i wyłącznie od nas. Dużym zainteresowaniem cieszą się także pikle z dyni na zimę, które doskonale nadają się do obiadów. Zostawmy jednak pikle z dyni i skupmy się na tym, jak zamarynować dynię, by była smaczna i wytrzymała ona zimę w naszej spiżarni.

Pierwszy przepis na to, by powstała klasyczna dynia konserwowa, jest bardzo prosty i nie wymaga on od nas dużego wysiłku. Bez problemu poradzą z tym sobie nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy jedynie, że będziemy mieć przed sobą przepis i będziemy podążać za nim krok po kroku.

Składniki:

  • dynia,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 4 szklanki wody.
  • przyprawy: ziele angielskie, anyż, cynamon, goździki, szczypta soli,1 szklanka cukru.

Jeśli któraś z wymienionych przypraw ma smak, za którym nie przepadamy, możemy z niej zrezygnować, natomiast wszystkie przyprawy w połączeniu ze sobą dają idealny smak dyni.

Przygotowanie:

  1. Dynię dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy nasiona.
  2. Miąższ kroimy w kostkę.
  3. Całą dynię wkładamy do słoików i dodajemy przyprawy.
  4. Wodę z octem, cukrem i solą zagotowujemy.
  5. Gorącą zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy je.
  6. Pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Pamiętajmy o tym, że laskę cynamonu i anyż kroimy na mniejsze kawałki.

Marynowana dynia w occie bez pasteryzowania

Przepisy na to, jak powinna być wykonana dynia marynowana, są różnorodne. Dlatego też warto przetestować kilka przepisów i wypróbować, który jest dla nas najlepszy. Jest to bardzo ważne, ponieważ dynia ma smakować nam i domownikom. Jeśli jednak smak któregoś ze składników okaże się zbyt wyraźny i będzie nam to przeszkadzało, możemy zmniejszyć jego ilość i dopasować przepis pod swoje wymagania.

Przepis na dynię marynowaną bez pasteryzowania jest wygodny, bo  nie musimy martwić się procesem pasteryzacji. Zobaczmy więc, jak powinna być prawidłowo zrobiona dynia marynowana w occie, aby cieszyła nasze kubki smakowe.

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu.
  • przyprawy: 2 szklanki cukru, 20 goździków.

Do smaku możemy dodać również ziele angielskie.

Dynia marynowana w słoikach na zimę, a także marynowana dynia w occie i dynia na słodko oraz dynia w zalewie octowej i ziołach
Dynia marynowana krok po kroku - oto 6 najlepszych przepisów

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
  2. Wodę mieszamy z octem, cukrem i goździkami.
  3. Całość zagotowujemy.
  4. Po zagotowaniu dynię dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze około 5 minut.
  5. Do słoików wkładamy ugotowaną dynię i zalewamy gorącą zalewą.
  6. Słoiki zakręcamy, ustawiamy na noc do góry dnem.

Tak przygotowana dynia marynowana w occie powinna być przechowywana w chłodnym i suchym miejscu. Czy wiesz, że z dyni można przygotować także… kompot? Sprawdź koniecznie ten artykuł z najlepszymi przepisami na oryginalny kompot z dyni.

Dynia marynowana na słodko - najlepsze przepisy

Dynia marynowana z goździkami i miodem

Dynia marynowana na słodko kwaśno lub na słodko, cieszy się wielkim zainteresowaniem, ponieważ jej smak jest dość specyficzny, smaczny i wyjątkowy. Dlatego też dynia marynowana z miodem ma szerokie grono odbiorców. Sami zobaczmy, jak wygląda przepis na to, by marynowana dynia zachwycała smakiem.

Przepis z goździkami i miodem doskonale przedstawia nam sposób na to, w jaki sposób połączyć ze sobą bardzo słodki miód z dynią. Dla niektórych osób, połączenie to nie należy do najlepszych, natomiast daje ono zupełnie inny smak dyni. Zobaczmy, jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania tej dyni, a także, jak wygląda samo przygotowanie.

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki octu 10% spirytusowego.
  • przyprawy: 6 łyżeczek miodu, 1 łyżeczka soli, estragon, goździki, cynamon.

Estragon jest składnikiem opcjonalnym, także nie musimy go używać w naszych przetworach. Jeśli chodzi natomiast o miód, możemy go dodać więcej lub mniej, a nawet  możemy go zastąpić cukrem. Dlatego też warto poeksperymentować i zobaczyć, co jest dla nas najlepsze i najbardziej nam smakuje.

Przygotowanie:

  1. Dynię dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i całą kroimy w około 1 cm kostkę.
  2. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.
  3. Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną dynię i gotujemy 5 minut.
  4. Całość odcedzamy, a wodę z dyni zostawiamy do ostygnięcia.
  5. Dynię wkładamy na ciasno do słoików.
  6. W garnku gotujemy wodę z octem, cukrem, cynamonem, goździkami, solą i estragonem.
  7. Ciepłą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy je.

Ważne jest, by po zakręceniu słoików, poddać je 15-minutowej pasteryzacji, pamiętając o tym, że czas odliczamy dopiero od momentu zagotowania się wody.

Marynowana dynia na słodko

Marynowana dynia na słodko to zupełnie coś innego niż dynia marynowana na ostro. Dlatego, jeśli interesują nas przepisy na tego typu zaprawy, warto zdecydować się, która dynia marynowana ma taki smak, którego oczekujemy. Zobaczmy więc, jak wygląda kolejny przepis na to, w jaki sposób może być przygotowana dynia na słodko.

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 0,25 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 4 szklanki wody.
  • przyprawy: 0,5 kg cukru, 15 goździków, 2 gwiazdki anyżu gwiaździstego i kawałek cynamonu. Musimy pamiętać, że przed wsadzeniem anyżu i cynamonu do słoików, należy je pokroić w kawałki.
Dynia marynowana na słodko z goździkami, a także marynowana dynia w occie oraz najlepsze przepisy na marynowanie dyni
Dynia marynowana krok po kroku - oto 6 najlepszych przepisów

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  2. W garnku zagotowujemy wodę.
  3. Pokrojoną dynię wkładamy na sito i zanurzamy w gotującej się wodzie.
  4. Podgotowaną delikatnie dynię osuszamy i wkładamy do słoików.
  5. Do zalewy dodać ocet i przyprawy.
  6. Gorącą zalewą zalać słoiki z dynią.
  7. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 85oC.

Jeśli decydujemy się na pasteryzowanie w piekarniku, musimy pamiętać o tym, by drzwiczki od piekarnika były delikatnie uchylone.

Dynia marynowana na ostro - doskonałe przepisy

Dynia marynowana na ostro - prosty i szybki przepis na to, jak zrobić doskonały dodatek do obiadu

Dynia marynowana na słodko, dynia marynowana na słodko kwaśno, dynia marynowana z goździkami, dynia marynowana z miodem czy dynia marynowana w occie to doskonałe przetwory, które wielokrotnie znajdują się w naszej spiżarni. Nie powinniśmy jednak zapominać też o tym, że pysznym i doskonałym dla nas rozwiązaniem może okazać się marynowana dynia na ostro. Zobaczmy, w jaki prosty sposób można przygotować tak dynię.

Nad dynią marynowaną na ostro również się nie namęczymy. Postępując według przepisu, wykonamy ją bardzo szybko, a jej smak będzie mógł nam towarzyszyć przez całą zimę, o ile zapewnimy jej wystarczającą ilość. Przejdźmy więc do tego, jak wygląda cały proces przygotowania.

Składniki:

  • 5 kg dyni,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 6 szklanek wody,
  • miód,
  • 250 ml musztardy francuskiej.
  • przyprawy: 2 łyżki soli, 8 łyżeczek cukru, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak musztardy, możemy dodać o 100 ml więcej.

Przygotowanie:

  1. Wodę gotujemy z octem, musztardą i przyprawami.
  2. Dynię myjemy, obieramy, czyścimy i kroimy w większe kawałki.
  3. Pokrojoną dynię wkładamy do słoików i zalewamy ciepłą zalewą.
  4. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę miodu i zakręcamy.

Pasteryzacja w tym przypadku trwa 20 minut.

Marynowana dynia po meksykańsku

Przepisy na to, jak powinna być przygotowywana dynia marynowana, są przeróżne. Jednym z nich jest bardzo interesujący przepis na dynię po meksykańsku, który wypróbowany raz, wielokrotnie pojawi się jeszcze w naszej kuchni. Zobaczmy, jak zrobić takie zaprawy na zimowy okres.

Składniki:

  • 1,5 kg dyni,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 8 łyżeczek oleju,
  • główka czosnku.
  • przyprawy: 3 łyżeczki chili w proszku, 3 szklanki cukru, 4 łyżeczki soli.

Zamiast chili w proszku możemy użyć świeżej papryczki.

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w paski.
  2. Pokrojoną dynię zasypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin.
  3. Dodajemy pokrojoną chili z czosnkiem i mieszamy.
  4. Do garnka dodajemy ocet, cukier, olej i gotujemy.
  5. Gorącą zalewą zalewamy dynię i odstawiamy na noc.
  6. Przekładamy dynię do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 15 minut.
ikona podziel się Przekaż dalej