Dżem truskawkowy – najlepsze przepisy, jak zrobić dżem z truskawek
Przygotowując różne przetwory na zimę, nie możemy zapomnieć o przepysznym dżemie z truskawek. Może on być słodki lub lekko kwaskowy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek i słynnych naleśników. Warto dowiedzieć się, czemu dżem truskawkowy domowej roboty jest bardziej odżywczy, a także w jaki sposób możemy go przygotować.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o dżemach i konfiturach.
Dżem truskawkowy – właściwości i zastosowanie
Zanim przejrzymy różne przepisy wskazujące, jak zrobić dżem z truskawek, dobrze jest zastanowić się nad ich właściwościami odżywczymi. Świeże truskawki są prawdziwym źródłem witaminy C. Niestety musimy liczyć się z tym, iż przygotowując dżem z truskawkami, dojdzie do utlenienia tej cennej witaminy, ale na pewno pozostaną jej minimalne ilości. Natomiast o witaminę A, E oraz z grupy B, możemy być spokojni. Dodatkowo dżem domowej roboty będzie bogaty w magnez, żelazo i mangan. Owoce zawierają także bromelinę, antocyjany oraz fitocydy.
Dzięki temu możemy spodziewać się, że dżem z truskawek doskonale wpłynie na naszą cerę, paznokcie i włosy. Dodatkowo przetwory z minimalną ilością cukru, mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby przebywające na diecie odchudzającej. Zawarte w truskawkach fitocydy mają działanie bakteriobójcze. Dżem z truskawkami to doskonały element diety osób chorujących na anemię. Słodkie przetwory na zimę powinny znaleźć się również w jadłospisie osób przepracowanych i przemęczonych. Ponieważ zawarty w truskawkach mangan doskonale poprawia koncentrację i procesy zapamiętywania, a także dodaje duże pokłady energii życiowej. Sprawdź także ten artykuł o konfiturze z pomarańczy.
Dżem truskawkowy, jak już wiadomo, znajduje w polskiej kuchni naprawdę szerokie zastosowanie. Może być pojedynczym składnikiem do kanapek, jak i również świetnie łączy się z białym serem. Dżem z truskawkami wyśmienicie pasuje do naleśników, wszelkiego rodzaju racuchów i placuszków. Ponadto może on być wykorzystywany do różnych ciast i deserów. Istotne jest jednak to, by truskawki przed wyrobem dżemu były odpowiednio przygotowane. W celu pozbycia się z owoców pestycydów należy szybko opłukać je zimną wodą. Następnie moczymy je w zimnej wodzie wymieszanej z 2-3 łyżkami sody oczyszczonej. Po kilku minutach ponownie dokładnie płuczemy truskawki pod bieżącą i koniecznie zimną wodą.
Jak zrobić dżem truskawkowy domowej roboty?
Przepisy na dżem truskawkowy raczej nie są zbyt skomplikowane. Oczywiście, jeżeli bierzemy pod uwagę podstawowy przepis, niezawierający żadnych dodatków. Jak zrobić dżem z truskawek z wykorzystaniem najprostszych składników? Do tego celu wykorzystujemy 2 kg truskawek, 1,4 szklanki soku z cytryny, 4 szklanki cukru trzcinowego, 1 laska wanilii. Po rozgnieceniu lub zblendowaniu truskawek umieszczamy je w garnku. Następnie dodajemy sok z cytryny w celu zachowania ładnego wyglądu. Gotując na małym ogniu, powoli dodajemy cukier, nie zapominając o mieszaniu. Całość przyprawiamy wanilią. Po zagotowaniu przekładamy gorący dżem truskawkowy do wyparzonych słoików. Odkładamy słoiki do góry dnem. Jeżeli dżem z truskawkami będzie wystudzony, to po przełożeniu go do słoików, nie możemy zapomnieć o pasteryzowaniu. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o przetworach z jabłek.
Inny przepis jest bardzo podobny, ale zawiera dodatkowo skórkę z cytryny oraz 1 łyżeczkę masła na 1 kg truskawek. Masło ma przyczynić się do tego, by dżem domowej roboty był pozbawiony piany. Babcine przepisy zalecają, by gotować taki dżem aż przez trzy dni po ok. 1 godziny dziennie. Wtedy przetwory na zimę zyskają idealną konsystencję, a także wyśmienite walory smakowe. Jak zrobić dżem z truskawek, by mieć pewność, że jest gotowy? Każdy przepis może wskazywać zupełnie inny czas gotowania owoców. Istnieje jednak stary sposób na to, by sprawdzić, czy dżem jest już gotowy. Tym trikiem jest włożenie do zamrażarki talerzyka, aż ten mocno się schłodzi. Następnie na zimny talerzyk wykładamy odrobinę dżemu. Jeżeli zauważymy, że konfitura szybko zastygnie, natomiast na powierzchni dżemu pojawi się delikatna, pomarszczona po dotknięciu skórka, możemy przetwory na zimę przekładać do słoików. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na dżem z aronii.
Dżem truskawkowy z cukrem żelującym
Jeżeli chcemy przyspieszyć produkcję dżemu, możemy sięgnąć po współczesne wynalazki. Do nich zalicza się między innymi cukier żelujący, który dodajemy do gotujących się owoców. Dzięki niemu w ciągu kilku minut możemy spodziewać się zagęszczenia przetworu.
Oczywiście przepisy na dżem truskawkowy nie muszą ograniczać się do wykorzystania tylko tych owoców. Truskawki możemy z powodzeniem łączyć z innymi miękkimi owocami. Tutaj świetnie sprawdzą się maliny, jagody, porzeczki oraz agrest. Ciekawy przepis obejmuje przygotowanie dżemu z truskawek i rabarbaru, dzięki czemu uzyskamy lekko kwaśną nutę. Natomiast chcąc wprowadzić coś bardziej egzotycznego do domowych przetworów, możemy z powodzeniem połączyć truskawki z bananem. W tym przypadku na 1 kg truskawek dodajemy 0,5 kg bananów, a także 1 szklankę cukru. W takim połączeniu nie jest konieczne zastosowanie soku z cytryny.
Oczywiście samodzielnie możemy eksperymentować, łącząc różne smaki. Dzięki temu odkryjemy zupełnie nowe receptury, którymi będziesz mógł pochwalić się podczas wspólnej degustacji. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z rabarbaru?