Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek

Aronia jest krzewem, który coraz częściej gości w naszych ogrodach. Za najcenniejszą zdobycz uważa się owoce w postaci ciemnych jagód. Wyróżniają się one słodkawym posmakiem, a także niesamowitym zasobem witamin i innych składników odżywczych. Dlatego warto zadbać o zimowe przetwory, by móc w każdej chwili sięgnąć po drogocenne owoce.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o dżemach i konfiturach.

Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek

Przetwory kulinarne z aronii

Aronia doskonale odnajduje się jako owoc na różnego rodzaju przetwory. Z owoców możemy wykonać różnego rodzaju dżemy, marmolady, soki, a nawet nalewki. Aronia może występować zarówno w roli głównej, jak i również w połączeniu z innymi owocami. W tym przypadku popularne są przepisy kulinarne na przetwory z aronii i gruszek, na dżem z aronii i jabłkiem, czy też z aronii i śliwek.

W ten sposób uzyskujemy nowe i ciekawe połączenia smakowe, jednocześnie zwiększając wachlarz cennych witamin. Takie przetwory na zimę mogą być traktowane nie tylko na słodko, ale również dodatek do wytrawnych potraw. Ciekawym rozwiązaniem jest sok z aroniowy, który może posłużyć jako naturalny barwnik do innych soków lub galaretek domowej roboty. Zanim zastosujemy konkretne kulinarne przepisy z owocami aronii, warto je wcześniej przemrozić, by pozbyć się cierpkiego posmaku. W ten sposób nie będziemy musieli czekać do zrywania owoców po wystąpieniu pierwszych przymrozków. A może zainteresuje cię także ten artykuł o konfiturze z pigwy.

Przepis na dżem z aronii

Przepisy kulinarne obejmujące aronię, stają się coraz popularniejsze. Dlatego niegdyś dostępne receptury w starych książkach kucharskich, obecnie są możliwe do znalezienia w Internecie oraz wielu współczesnych publikacjach. Ponadto niejeden przepis na dżem jest zmodyfikowany lub poprawiony, dzięki czemu możemy z powodzeniem poznać zupełnie nowe smaki kulinarne.

Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy na przetwory na zimę, w których występuje aronia w roli głównej.

Przepis na dżem z aronii i śliwek

Do przygotowania potrzebujemy 0,5 kg aronii, 0,5 kg śliwek, 5 szt. liści wiśni, 0,35 kg cukru, 1 żelfix. Dżem z aronii i śliwek rozpoczynamy od umycia owoców oraz usunięcia pestek ze śliwek. Następnie wszystkie owoce wraz z wiśniowymi liśćmi gotujemy aż do uzyskania miękkości. Kolejnym etapem na dżem z aronii i śliwek jest zmiksowanie wszystkich składników po wcześniejszym wyjęciu liści. Dodajemy cukier, gotujemy aż do jego rozpuszczenia. Ostatnim krokiem jest dodanie żelfixu i gotowanie masy według przepisu na opakowaniu. Ostatecznie dżem z aronii i śliwek przekładamy do słoiczków. Możemy dodatkowo zapasteryzować przetwory na zimę. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o dżemach.

Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek

Przepis na dżem z aronii i gruszek

śród składników wymienimy 2 kg aronii, 3 szt. gruszek, 0,5 kg cukru, łyżka cynamonu, sok z jednej cytryny. Dżem z aronii i gruszek zaczynamy przygotowywać od umycia i obrania owoców. Aronię smażymy po zasypaniu cukru. Gdy owoce zmiękną, możemy dodać cynamon oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Kolejnym krokiem jest starcie gruszek, a następnie dodanie ich do garnka z aronią. Przez około godziny smażymy dżem z aronii i gruszek, który powinien przybrać w miarę jednolitą konsystencję. Gotowa marmolada nadaje się do przełożenia do słoików i pasteryzowania.

Przepis na dżem z aronii i jabłek

Jest to dość pospolita marmolada, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub naleśników. Na 1 kg aronii, przygotowujemy 0,5 kg jabłek o kwaśnym posmaku. Do tego dodajemy ok, 0,3 kg cukru, kilka goździków oraz jeden cynamon. Dżem z aronii i jabłek przygotowujemy bardzo podobnie jak przy poprzednim przepisie. Również zaczynamy od podsmażenia aronii z cukrem i goździkami. Następnie do miękkich owoców, dodajemy pokrojone na małe kawałki jabłka. Do mieszaniny dodajemy cynamon. Wszystko gotujemy aż do miękkości. Dżem z aronii i jabłkiem przekładamy do słoików. Marmolada może być podawana również jako wytrawny dodatek. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na dżem z czerwonej porzeczki.

Przetwory z jarzębiny i aronii

Marmolada z jarzębiny może być z powodzeniem przełamywana aronią. Ogólnie konfitura z jarzębiny wymaga dużej ilości cukru. Na jeden kilogram owocu, daje się 1,7 kg cukru oraz ponad 0,5 litra wody. Jeżeli jednak planujemy wykonać dżem z aronii i z jarzębiny, wtedy powinniśmy dosładzać do smaku, ponieważ słodkości dodaje owoc aroniowy. Taka konfitura z aronii jest wyśmienita w smaku.

Przetwory z dyni i aronii

Dżem z aronii i z dyni na zimę wymaga przygotowania takich składników jak 1,5 kg dyni, 0,5 kg aronii, 1 szklanki cukru, soku z dwóch cytryn. Do garnka wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, a także aronię. Dodajemy cukier oraz sok z cytryn. Mieszamy do miękkości. Dżem z aronii i z dyni przygotujemy szybciej, jeżeli wszystkie składniki ze sobą zblendujemy. Oczywiście przetwory z dyni przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Taka konfitura z aronii jest warta przygotowania.

Pozostałe przetwory z aronii

Oczywiście dżem z aronii nie jest jedynym przetworem, jaki możemy przygotować. Ciekawą propozycją jest aronia w occie. W tym przypadku potrzebujemy 1 kg aronii, 2 szklanki wody, 0,4 kg cukru, oraz 0,5 szklanki octu 6-procentowego. Owoce gotujemy w wodzie przez 15 minut, po odcedzeniu wkładamy do słoików. Aby przygotować przetwory w occie, należy przygotować zaprawę. W tym celu ocet i cukier łączymy ze sobą wraz z sokiem z aronii. Jeżeli chcemy, by aronia w occie była bardziej aromatyczna, to dodajemy cynamon i goździki. Następnie słoiki z aronią w occie pasteryzujemy przez 15 minut. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o przetworach z jabłek.

Nalewka z aronii cieszy nie tylko doskonałym smakiem, jak konfitura z aronii, ale również działa leczniczo. Nalewka składa się z 1,5 kg owoców, 0,5 kg cukru, 1 litra wódki oraz 0,25 litra spirytusu. Dodatkowo aroniowy smak może zostać uszlachetniony wanilią i imbirem. Nalewka powinna być połączona ze wszystkim składnikami, a następnie odstawiona na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka nadaje się do przecedzenia. Miksturę rozlewamy do butelek i odstawiamy na pół roku. Taka nalewka z aronii wzmacnia układ krwionośny i chroni serce przed wystąpieniem zawału. Natomiast aroniowy smak doskonale sprawdza się jako rarytas w czasie jesienno-zimowych wieczorów.

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 8 listopada 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij