Charakterystyka czarnej porzeczki

Czarna porzeczka ma wiele pozytywnych właściwości. Często robi się dżem z czarnej porzeczki, marmoladę i powidła, które używane są do naleśników, deserów, ciast, tortów, a nawet kanapek i herbat. Dzięki swoim właściwościom pozytywnie wpływa na zdrowie organizmu, szczególnie układ odpornościowy.

Owoce czarnej porzeczki zawierają bardzo dużo cennych składników, którymi są rutyna, witamina C, żelazo i garbniki. Wzmacniają one naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także działają moczopędnie i przeciwzapalnie.

Stosowane są one przy chorobach dróg moczowych, jelit i żołądka. Używane były też do gojenia ran, ukąszeń od owadów i wrzodów. Używane są przy nadciśnieniu, reumatyzmie, kamicy nerkowej, a dodatkowo mają właściwości odtruwające, pielęgnacyjne, wzmacniające, przeczyszczające i oczyszczające. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na dżem z czerwonej porzeczki.

Przepis na dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki na zimę jest bardzo prosty w wykonaniu, tak samo, jak dżem z porzeczkoagrestu. Składnikami, które potrzebujemy, są owoce czarnej porzeczki i cukier. Na 1 kilogram owoców przypada 0,5 kilograma cukru. Należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu owoców, gdyż często są na nich pajęczyny. Owoce muszą być dojrzałe.

Umyte owoce wkładamy do płaskiego i szerokiego garnka, a do tego wlewamy wodę. Wystarczy tylko troszkę, by owoce nie uległy przypaleniu. Następnie stawiamy je na mały ogień i gotujemy pod przykryciem. Ważne, by owoce się zagotowały i odparowała zbędna woda. W momencie, gdy zaczną puszczać swój sok, trzeba odkryć pokrywkę i cały czas gotować na wolnym ogniu. Objętość masy owocowej w trakcie gotowania powinna się zmniejszyć minimalnie o 1/3 albo nawet o połowę.

Później znowu musimy odparować masę, ale nie należy zapominać o mieszaniu, by dżem się nie przypalił. Po zgęstnieniu gotowy dżem nakłada się do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoiczków. Gdy dżem jest w słoikach, dobrze zakręcamy nakrętki i stawiamy dżem z czarnej porzeczki do góry dnem aż do wystygnięcia. I już mamy gotowy pyszny dżem gotowy do spożycia. Do wyrobu tego przetworu nie są potrzebne zagęstniki, gdyż czarna porzeczka ma w sobie dużą ilość pektyny, która zagęszcza całą masę. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o przetworach z jabłek.

Pyszny dżem z czarnej porzeczki i agrestu w słoiku oraz świeże owoce w miseczce, a także najlepsze przepisy na dżemy porzeczkowe
Dżem z czarnej porzeczki - przepis na pyszny dżem porzeczkowy krok po kroku

Podobnie możemy postąpić z porzeczkoagrestem. Do pysznego dżemu z porzeczkoagrestu potrzebne są dojrzałe owoce. Jest to ważne, bo dopiero takie owoce mają słodki smak, a wcześniej jest on kwaśny. Sam przepis na dżem jest taki sam. Zmieniają się tylko proporcje owoców i cukru. W tym przypadku na 1 kg owoców przypadają 2 kg cukru. Dodatkowo warto dodać żelfix, gdyż porzeczkoagrest nie ma w sobie takich zasobów pektyny.

Jak zrobić powidła i marmoladę z porzeczek?

Zarówno powidła, jak i marmolada to bardzo dobre przetwory, które często znajdują się w naszej spiżarni razem z dżemami, ogórkami, kapustą kiszoną i przecierami. Pyszny przepis na powidła wymaga następujacych składników: 1 kilograma dużych, dojrzałych i twardych owoców, 1 kilograma cukru i 2 szklanek wody.

Przygotowanie nie jest trudna. Najpierw z cukru i wody robi się syrop, do którego później wrzuca się umyte i wyczyszczone owoce. Gotowanie trwa 3 razy po około 50 minut (rozłożone na najlepiej 2/3 dni), a podczas niego należy ściągać pianę, która wytwarza się na powierzchni. Ważne jest, by nie gotować dłużej, ze względu na to, że owoce tracą swój smak i kolor. Gotowe powidła przekłada się do wyparzonych słoików i po wystygnięciu, przechowuje się w chłodnym pomieszczeniu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na dżem z aronii.

Marmolada to przetwór, do którego potrzebujemy 1 kg owoców, 350 g cukru oraz sok z cytryny. Umyte i wyczyszczone owoce, zasypujemy cukrem i przykrywamy ręcznikiem. Należy je odstawić na jeden dzień. Następnie gotuje się je na małym ogniu, cały czas mieszając- do rozpuszczenia cukru. Nie można doprowadzić do wrzenia masy. Nadmiar soku zlewa się, a owoce trzeba zagotować. Później znowu zmniejszyć ogień i gotować dalszą godzinę. Po tych czynnościach przyszła pora na przetarcie owoców. Do przetartej masy dodaje się sok z cytryny i 100 g cukru, a następnie gotuje przez 15 min i zostawia do następnego dnia w garnku. Na następny dzień należy znowu zagotować marmoladę i gotować przez 1,5 godziny na małym ogniu. Dopiero wtedy można przełożyć marmoladę z czarnej porzeczki do wyparzonych wcześniej słoików i postawić do góry dnem do wystygnięcia.

Przetwory wykonane z owoców czarnej porzeczki są bardzo pyszne. Zasługują one na uwagę ze względów smakowych, ale także przez wszystkie pozytywne działania, jakie mogą wyrządzić w naszym organizmie i uodpornić go na wirusy i inne choroby. Dżem z czarnej porzeczki powinien gościć w każdej spiżarni. Dżem z czarnych porzeczek to idealny przetwór na zimę. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na dżem z agrestu?

ikona podziel się Przekaż dalej