Dżem z dyni i jabłek z cynamonem - przepis

Dynia i jabłka są słodkie i aromatyczne. Jednak bywają nieco mdłe, więc warto do nich dodać trochę smaku, na przykład w postaci korzennych przypraw. Przetwory nie muszą wcale być słodkie, mogą wyróżniać się smakiem i aromatem. Jak zrobić taki wyjątkowy dżem z dyni i jabłek? Podpowiadamy.

  • 1 kg dyni,
  • 1 kg jabłek,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki stołowe cynamonu,
  • 1 łyżka stołowa goździków

Do dżemu możesz użyć także trochę soku z cytryny, ponieważ dodaje kwaskowatości i dba o to, by dżem nie ściemniał. Dzięki niemu będzie miał wspaniały, złocisto-żółty kolor. Możesz zastosować także skórkę z cytryny, dobrze ją wyparzyć i wyszorować, a następnie dodać do gotującego się dżemu po starciu na drobnych oczkach lub pokrojeniu w małe kosteczki.

  1. Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Im mniejsza, tym szybciej się ugotuje.
  2. Wrzuć dynię do garnka i podlej 200 ml wody. Zasyp cukrem i dodaj goździki.
  3. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i wrzuć do gotującej się dyni. W tym momencie możesz dodać także sok i skórkę z cytryny.
  5. Duś dżem przez około 30 minut, by jabłka się rozpadły. Mieszaj od czas do czasu.
  6. Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
  7. Pasteryzuj słoiki.

Dżem z dyni i jabłek na odporność

Dżem z dyni i jabłek jest idealny na zimę. Po otwarciu słoiczka możemy sobie przypomnieć o ostatnich ciepłych dniach lata. Warto sprawić, by był bardziej wartościowy. W okresie zimowym jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienie i grypę, dlatego warto dodać do dżemu trochę imbiru i cytryny. Dzięki temu będzie to nie tylko smakołyk, lecz także środek poprawiający naszą odporność.

  • 1 kg słodkich jabłek,
  • 1 kg dyni,
  • 1 cytryna,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • 200 ml wody,
  • ½ szklanki cukru

Dżem z dyni można zrobić bardziej słodki. Wszystko zależy jednak od tego, jak słodkie będą jabłka. Cukier możesz zastąpić także innymi słodzidłami, na przykład erytrytolem lub po prostu miodem. W tej ostatniej wersji dżem może przydać się podczas przeziębienia.

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
  2. W ten sam sposób przygotuj jabłka.
  3. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj cukier. Wsyp dynię.
  4. Duś dynię na małym gazie przez 10 minut. Dodaj jabłka.
  5. Dodaj do garnka imbir – obierz go łyżeczką i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Dodaj sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Gotuj do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
  7. Przelej do słoików i zapasteryzuj je.

Mus-dżem z dyni i jabłek dla dzieci - przepis

Maluchy, które dopiero uczą się jeść łyżeczką i podczas rozszerzania diety, uwielbiają musy owocowe. Najlepiej przygotować je samodzielnie – będziesz mieć pewność, że są zdrowe i bardzo smaczne. Mus z dyni i jabłek jest idealny dla dzieci, ale dla starszaków i dorosłych także się sprawdzi, jako dżem do naleśników lub nadzienie do placka, podobne do tego, z jakim robi się ciasto z musem jabłkowym.

  • 4 jabłka, najlepiej słodkie,
  • 200 g puree z dyni,
  • 50 g brązowego cukru, syropu klonowego lub z agawy.

Puree z dyni można w tym przepisie zastąpić dynią startą na tarce i dodaną do jabłek podczas prażenia, ale właściwie powinno się przygotować prawidłowe puree z dyni.

  1. Przygotuj puree z dyni: warzywo pokrój na paski, ponakłuwaj miąższ widelcem i wstaw do piekarnika na 180 stopni. Jak będzie upieczone (około 40 minut) i miękkie, wyjmij, usuń skórkę i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem na puree.
  2. Jabłka obierz pokrój na mniejsze kawałki, daj do garnka. Dodaj cukier lub słodzidła i duś pod przykryciem około 10 minut, aż się rozpadną.
  3. Jabłka połącz z puree z dyni. Całość zmiksuj blenderem.
  4. Gotuj mus przez około 10 minut na małym gazie.
  5. Gorący mus przelewaj do słoików i ustawiaj je na zakrętce. Możesz także zapasetryzować w wodzie.

Sprawdź także ten artykuł: Kompot z dyni krok po kroku - oto najlepsze, sprawdzone przepisy.

Dżem z dyni i jabłek – pasteryzacja

Chociaż przetwory z cynamonem czy dużą ilością cukru są bardziej trwałe, pasteryzacja jest konieczna. Jeśli nie chcesz jej robić, możesz przełożyć dżem lodówki i zjeść w ciągu kilku dni. Jeśli jednak słoiczki mają poczekać na zimę, koniecznie trzeba zapasteryzować słoiki.

W przypadku dżemu najczęściej wystarczy włożyć gorący produkt do wyparzonych lub wysterylizowanych i czystych słoików, mocno zakręcić, a następnie ułożyć je do góry dnem, by zakrętki „załapały”. Jednak lepszym rozwiązaniem będzie zagotowanie słoików w garnku wyłożonym ściereczką. Woda powinna sięgać mniej więcej około 1 cm poniżej zakrętki. Pasteryzacja słoików z dżemem powinna trwać około 20 minut. Po tym czasie zakrętki powinny być wklęsłe. Po wyciągnięciu słoików z wody, warto postawić je „do góry nogami”, co zagwarantuje jeszcze lepsze efekty.

ikona podziel się Przekaż dalej