Łatwy przepis na dżem z dyni

Smaczny dżem z dyni przygotujemy z dyni piżmowej odmiany prowansalskiej – Muscat do Provence, nazywanej również muszkatołową lub francuską. Jej smak przypomina nieco smak marchewki. Dynia ma zieloną skórkę, przebarwiającą się na pomarańczowo i żółto. Miąższ, o intensywnie pomarańczowym kolorze, nadaje się do jedzenia na surowo, np. w surówkach i sałatkach. Doskonały jest także dyniowy dżem. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z dyni na zimę.

Przepis na dżem z dyni

Składniki:

  • ½ dużej dyni prowansalskiej (około 1 kg)
  • ½ szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Zanim powstanie dżem z dyni, należy owoc odpowiednio przygotować. Dokładnie myjemy skórę, po czym przepoławiamy dynię i czyścimy ją z pestek. Skórkę obieramy. Całość kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w garnku, na dno którego wlewamy wodę, by dynia nie przywierała. Dodajemy ½ szklanki cukru oraz i cynamon. Dusimy zawartość pod przykryciem do miękkości. Jeśli użyjemy więcej miąższu dyni, zwiększmy ilość zastosowanych składników – według własnego smaku.

Miękką dynię miksujemy lub rozgniatamy lub miksujemy, z dodatkiem pozostałego cukru oraz soku z cytryny. Całość gotujemy, aż odparuje woda. Często mieszamy, by masa nie przypaliła się. Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Słoiki ustawiamy dnem do góry. Gdy ostygną, mogą trafić do domowej spiżarni. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na dżem z pigwy?

Przepis na dżem z dyni i pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • żelfix do zagęszczenia dżemu

Oczyszczoną dynię, podzieloną na cząstki, dusimy w ½ szklanki wody, często mieszając, by dynia nie przywarła do dna. Po około 30 minutach, dolewamy sok z pomarańczy i cytryny, dodajemy żelfix i gotujemy. Gdy masa zakipi, dosypujemy cukier i jeszcze chwilę gotujemy. Gorący dżem z dyni i pomarańczy przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i odwracamy słoiki dnem do góry. Powidła dyniowe przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarce.

Dynia na słodki farsz - przepis na marmoladę z dyni

Marmolady przypominają gładki przecier, dzielą się na twarde i miękkie. Zawierają sporo cukru, a dzięki zwartej konsystencji, nadają się do nadziewania słodkich bułeczek, pączków czy ciast.  Zanim przystąpimy do przygotowania marmolady, musimy przygotować dynię. Szorujemy dokładnie skórę, dzielimy dynię na cząstki i usuwamy pestki. Skórę obieramy. Otrzymany surowiec należy zważyć, by odpowiednio dobrać pozostałe składniki.

Przepis na marmoladę z dyni

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 2 szklanki cukru
  • sok z cytryny
Dżem z dyni w słoiku ze ściereczką oraz przepis na dżem z dyni oraz przepis na marmoladę z dyni i przetwory z dyni
Dżem z dyni - sprawdzone przepisy, jak zrobić konfiturę z dyni krok po kroku

Wykonanie:

W garnku gotujemy około ¼ l wody. Do wrzącej wody wrzucamy cząstki dyni. Gdy się stanie szklista, odlewamy wodę i dodajemy do całości cukier. Gotujemy tak długo, aż marmolada zgęstnieje. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcić nakrętki i odwrócić słoiki do góry dnem. Możemy również pasteryzować słoiki z marmoladą, gotując je przez około 20 minut. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na dżem z truskawek.

Przepis na marmoladę z dyni, jabłek i pomarańczy

Smaczną marmoladę przygotujemy z dyni, jabłek i pomarańczy, w proporcjach: 1 kg jabłek, 1 kg miąższu dyni i 2 pomarańcze na 1 kg cukru. Wypłukane, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, cząstki dyni i pomarańczy przekładamy do garnka, na ½ l wrzącej wody. Gotujemy całość, mieszając, by marmolada się nie przypaliła. Po 30 minutach należy dosypać cukier, a do smaku dodać sok z 1 cytryny. Przez kolejne 30 minut gotujemy masę, aż do jej zgęstnienia. Gorącą marmoladę przelewamy do wyparzonych słoików i mocno dokręcamy wyparzone nakrętki. Odwracamy słoiki dnem do góry. Dyniowy smakołyk gotowy jest do wykorzystania na oryginalny farsz domowych wypieków.

Przysmak na chłodne dni – wyjątkowa konfitura z dyni

Konfitury uzyskujemy, poprzez dodawanie do wrzącego syropu cząstek dyni. Istotą tradycyjnych konfitur jest dodatek do owoców dużej ilości cukru - naturalnego konserwantu, dzięki któremu konfitury nie będą się psuć. Otrzymanym smakołykiem możemy przekładać ciasta, smarować naleśniki, kanapki lub dodawać do herbaty.

Składniki:

  • 2 kg miąższu dyni
  • 1 ½ kg cukru
  • żelfix do zagęszczenia
  • sok z 2 cytryn
  • goździki i cynamon
  • 2 szklanki wody

Wykonanie:

Oczyszczoną i podzieloną na cząstki dynię gotujemy na małym ogniu, w 2 szklankach wody, z dodatkiem goździków i cynamonu. Przez cały czas masę mieszamy, by się nie przypaliła. Po zeszkleniu się dyni, dodajemy cukier i gotujemy konfitury, do momentu jego rozpuszczenia się. Dodajemy sok z cytryny do smaku, mieszamy przez chwilę i dodajemy żelfix, dzięki któremu konfitura z dyni dobrze się zagęści. Całość gotujemy jeszcze około 2 minuty. Gotową konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je i odwracamy dnem do góry. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na dżem z agrestu?

ikona podziel się Przekaż dalej