Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory

Pigwa to niewielkie drzewo wywodzące się z Azji. Jej łacińska nazwa brzmi Cydonia oblonga Mall., a rodzina, z której pochodzi to różowate - Rosaceae. Drzewo to używane jest jako roślina ozdobna uprawiana w parkach czy ogrodach przydomowych. Zdecydowanie większym powodzeniem cieszy się używana w gospodarstwie domowym.

Jeśli szukasz więcej inspiracji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat pigwy.

Gotowy dżem z pigwy w towarzystwie owoców pigwy, na który przepis nie jest skomplikowany

Co powinno się wiedzieć na temat pigwy?

Pigwa to roślina często mylona z pigwowcem. Jest to wielki błąd, ponieważ rośliny te zdecydowanie różnią się od siebie, przede wszystkim smakiem owoców. Z owoców pigwy uzyska się bardzo słodkie przetwory, natomiast z pigwowca, mają one kwaskowy posmak. Jednak obie te rośliny posiadają w swoich owocach duże zawartości witaminy C.

Cydonia ma jajowate i żółte owoce. Pokryte są one kutnerem, który przed użyciem warto zetrzeć, gdyż daje on bardzo nieprzyjemny smak. Wewnątrz znajduje się twardy, za to bardzo aromatyczny miąższ oraz odwrotnie- jajowate nasiona, w kolorze czerwono- brązowym. Surowe owoce nie nadają się do jedzenia i są bardzo kwaśne, natomiast po przetworzeniu stają się słodkie. Ich zbiór następuje na przełomie IX i X.

Owoce pigwy są źródłem witamin A, B i C. Zawierają także wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz błonnik. Dlatego też, często wykonuje się z nich różnego rodzaju przetwory. Są nimi na przykład dżem z pigwy, konfitura, nalewka z pigwy, powidła czy też i wino z pigwy. Tymi przetworami można zapewnić sobie większą odporność w okresach jesienno- zimowych.

Przepis na dżem z pigwy

Przepis nie jest wcale trudny. Wystarczy przygotować kilka składników. Należą do nich owoce, woda i cukier. Ważne są tutaj proporcje. Na 1 kilogram owoców trzeba użyć: 1 szklankę wody oraz 1-1,5 szklanki cukru. Odpowiednio dobrane proporcję dają gwarancję udanego i pysznego przetworu.

Dżem z pigwy podczas gotowania cząstek owoców w garnku, na który przepis jest niezwykle łatwy

W pierwszej kolejności należy zacząć od umycia owoców. Następnie należy je obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroi się w małe kawałeczki i wrzuca do garnka. Wodę można wymieszać z sokiem z pomarańczy i dodać do owoców. Gotuje się je na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy owoce będą miękkie można dodać cukier, nadal trzymając na ogniu. Proces ten trwa dopóki nie pojawi się szklista konsystencja masy.

Do wyparzonych słoiczków przekłada się gotowy dżem z pigwy. Następnie można wykonać pasteryzację, która polega na gotowaniu słoików w 90oC przez 15-20 minut; lub posłużyć się łatwiejszym i mniej pracochłonnym sposobem. Polega on na szczelnym zamknięciu słoików i odwróceniu ich do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Inne ciekawe przetwory z owoców pigwy

Z owocami pigwy można wykonać wiele innych przetworów. Są nimi np. konfitura oraz powidła, których przepisy są bardzo podobne do przepisu na dżem z pigwy. Jak jednak wiadomo, w przypadku konfitur i powideł, ważne jest by owoce były większe i można je było poczuć. To samo można zrobić również z pigwowca, przy czym smak będzie bardziej kwaśny i wyrazisty.

Bardzo często spotykane są nalewki z pigwy i wina z pigwy. Nalewka z pigwy może być zrobiona z reszty owoców po soku, które należy zalać mieszanką wódki i spirytusu w stosunku 1:1 i odstawić na dwa tygodnie. Po odczekaniu tego czasu, zlewa się nalewkę przez gazę i ewentualnie doprawia się miodem. Należy trzymać ją w ciemnym miejscu.

Natomiast wino z pigwy produkuje się ze startych owoców, cukru, drożdży winiarskich i pożywki. Owoce zasypuje się cukrem, dodaje drożdże i pożywkę i przez chwilę gotuje. Następnie umieszcza się na 7-10 dni w pojemniku fermentacyjnym, a później zlewa się sok do bańki. Do wina dodaje się syrop i pożywkę, a potem zalewa się zbiornik do pełna wodą. Po zakończeniu fermentacji zlewa się osad. Warto pamiętać, że im dłużej wino leżakuje, tym jest ono lepsze.

Należy pamiętać, że owoce mające być użyte do przetworów muszą być dojrzałe. Dlatego należy zbierać je w odpowiednim terminie. Odpowiednio przygotowane przetwory są nieprawdopodobnym źródłem wielu witamin i zapewniają o wiele wyższą odporność przeciw chorobom, wirusom i przeziębieniom.

Ocena: 4,7/5 (głosów 18)
, aktualizacja 18 stycznia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
pigwa dżemy przepisy przetwory przetwory do słoików
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Dżem z malin - przepis, jak zrobić dżem malinowy krok po kroku
Dżem z malin - przepis, jak zrobić dżem malinowy krok po kroku
Pigwa a pigwowiec - podobieństwa i różnice
Pigwa a pigwowiec - podobieństwa i różnice
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Przetwory na zimę - co warto przyrządzić na zimę? Najlepsze przepisy!
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów – najlepsze przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Słoiki na przetwory – jakie słoiki wybierać dla różnego rodzaju przetworów
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z fasolki szparagowej – najlepsze przepisy krok po kroku
Dżem z czarnej porzeczki - przepis na pyszny dżem porzeczkowy krok po kroku
Dżem z czarnej porzeczki - przepis na pyszny dżem porzeczkowy krok po kroku
Dżem truskawkowy – najlepsze przepisy, jak zrobić dżem z truskawek
Dżem truskawkowy – najlepsze przepisy, jak zrobić dżem z truskawek
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z wiśni – najlepsze przepisy krok po kroku
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu
Konfitura z pomarańczy – sprawdzone przepisy na domowe wyroby z pomarańczy
Konfitura z pomarańczy – sprawdzone przepisy na domowe wyroby z pomarańczy
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij