Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory

Pigwa to niewielkie drzewo wywodzące się z Azji. Jej łacińska nazwa brzmi Cydonia oblonga Mall., a rodzina, z której pochodzi to różowate - Rosaceae. Drzewo to używane jest jako roślina ozdobna uprawiana w parkach czy ogrodach przydomowych. Zdecydowanie większym powodzeniem cieszy się używana w gospodarstwie domowym.

Jeśli szukasz więcej inspiracji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat pigwy.

Gotowy dżem z pigwy w towarzystwie owoców pigwy, na który przepis nie jest skomplikowany

Co powinno się wiedzieć na temat pigwy?

Pigwa to roślina często mylona z pigwowcem. Jest to wielki błąd, ponieważ rośliny te zdecydowanie różnią się od siebie, przede wszystkim smakiem owoców. Z owoców pigwy uzyska się bardzo słodkie przetwory, natomiast z pigwowca, mają one kwaskowy posmak. Jednak obie te rośliny posiadają w swoich owocach duże zawartości witaminy C.

Cydonia ma jajowate i żółte owoce. Pokryte są one kutnerem, który przed użyciem warto zetrzeć, gdyż daje on bardzo nieprzyjemny smak. Wewnątrz znajduje się twardy, za to bardzo aromatyczny miąższ oraz odwrotnie- jajowate nasiona, w kolorze czerwono- brązowym. Surowe owoce nie nadają się do jedzenia i są bardzo kwaśne, natomiast po przetworzeniu stają się słodkie. Ich zbiór następuje na przełomie IX i X.

Owoce pigwy są źródłem witamin A, B i C. Zawierają także wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz błonnik. Dlatego też, często wykonuje się z nich różnego rodzaju przetwory. Są nimi na przykład dżem z pigwy, konfitura, nalewka z pigwy, powidła czy też i wino z pigwy. Tymi przetworami można zapewnić sobie większą odporność w okresach jesienno- zimowych.

Przepis na dżem z pigwy

Przepis nie jest wcale trudny. Wystarczy przygotować kilka składników. Należą do nich owoce, woda i cukier. Ważne są tutaj proporcje. Na 1 kilogram owoców trzeba użyć: 1 szklankę wody oraz 1-1,5 szklanki cukru. Odpowiednio dobrane proporcję dają gwarancję udanego i pysznego przetworu.

Dżem z pigwy podczas gotowania cząstek owoców w garnku, na który przepis jest niezwykle łatwy

W pierwszej kolejności należy zacząć od umycia owoców. Następnie należy je obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroi się w małe kawałeczki i wrzuca do garnka. Wodę można wymieszać z sokiem z pomarańczy i dodać do owoców. Gotuje się je na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy owoce będą miękkie można dodać cukier, nadal trzymając na ogniu. Proces ten trwa dopóki nie pojawi się szklista konsystencja masy.

Do wyparzonych słoiczków przekłada się gotowy dżem z pigwy. Następnie można wykonać pasteryzację, która polega na gotowaniu słoików w 90oC przez 15-20 minut; lub posłużyć się łatwiejszym i mniej pracochłonnym sposobem. Polega on na szczelnym zamknięciu słoików i odwróceniu ich do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Inne ciekawe przetwory z owoców pigwy

Z owocami pigwy można wykonać wiele innych przetworów. Są nimi np. konfitura oraz powidła, których przepisy są bardzo podobne do przepisu na dżem z pigwy. Jak jednak wiadomo, w przypadku konfitur i powideł, ważne jest by owoce były większe i można je było poczuć. To samo można zrobić również z pigwowca, przy czym smak będzie bardziej kwaśny i wyrazisty.

Bardzo często spotykane są nalewki z pigwy i wina z pigwy. Nalewka z pigwy może być zrobiona z reszty owoców po soku, które należy zalać mieszanką wódki i spirytusu w stosunku 1:1 i odstawić na dwa tygodnie. Po odczekaniu tego czasu, zlewa się nalewkę przez gazę i ewentualnie doprawia się miodem. Należy trzymać ją w ciemnym miejscu.

Natomiast wino z pigwy produkuje się ze startych owoców, cukru, drożdży winiarskich i pożywki. Owoce zasypuje się cukrem, dodaje drożdże i pożywkę i przez chwilę gotuje. Następnie umieszcza się na 7-10 dni w pojemniku fermentacyjnym, a później zlewa się sok do bańki. Do wina dodaje się syrop i pożywkę, a potem zalewa się zbiornik do pełna wodą. Po zakończeniu fermentacji zlewa się osad. Warto pamiętać, że im dłużej wino leżakuje, tym jest ono lepsze.

Należy pamiętać, że owoce mające być użyte do przetworów muszą być dojrzałe. Dlatego należy zbierać je w odpowiednim terminie. Odpowiednio przygotowane przetwory są nieprawdopodobnym źródłem wielu witamin i zapewniają o wiele wyższą odporność przeciw chorobom, wirusom i przeziębieniom.

Ocena: 4,7/5 (głosów 18)
, aktualizacja 30 października 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij