Dżem z zielonych pomidorów - prosty przepis

Powidło z zielonych pomidorów? Chociaż ta nazwa może brzmieć nieco dziwnie, wystarczy, że posmakujesz, a od razu zaczniesz nabierzesz ochoty na więcej. Warto co roku przygotować chociaż kilka średniej wielkości słoików z dżemem. To idealny dodatek do kanapek i twarożków, a także do ciasta, babeczek i biszkoptów. Dżem z zielonych pomidorów jest zarazem słodki i kwaśny – naprawdę wyjątkowo smaczny. Konfitura jest niezwykle prosta do przygotowania. Potrzebujesz:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny lub sok z ½ cytryny i ½ limonki

Pomidory powinny być twarde i jędrne. W tym wypadku warto posłużyć się niedojrzałymi pomidorami, dobrze sprawdzą się zarówno odmiany czerwone, jak i żółte. Nie trzeba robić do nich marynaty, traktuje się je dokładnie tak samo, jak inne owoce na dżem lub konfiturę. Dżem z zielonych pomidorów w smaku bardziej przypomina właśnie powidła owocowe niż marynatę warzywną.

  1. Umyj pomidory, wytnij środek i pokrój w kostkę.
  2. Przełóż pomidory do szerokiego garnka.
  3. Sparz cytrynę, osusz ją i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok.
  4. Dodaj cytryny do pomidorów.
  5. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając.
  6. Przetrzyj przez sitko, usuń pozostałe skórki.
  7. Włóż masę do garnka, dodaj cukier.
  8. Smaż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dżem powinien być gęsty.
  9. Włóż przetwór do wyparzonych słoiczków. Od razu zakręć i ustaw do góry dnem.

Jeśli ustawisz słoiki do góry dnem, zakrętka załapie natychmiastowo. Dzięki temu słoików nie trzeba będzie pasteryzować i można je przechowywać bez problemów przez kilka miesięcy w chłodnym pomieszczeniu.

Konfitura z zielonych pomidorów z jabłkami – przepisy

Smażone zielone pomidory można przygotować także na inny sposób. Można dodać do nich owoce i przyprawy, dzięki czemu konfitura nabiera innego, niezwykłego smaku. Przetwory z pomidorów najczęściej robi się na ostro, ale my proponujemy dżem z dodatkiem jabłek. Jest smaczny, słodki, delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie takiego dżemu nie jest trudne.

  • 1,5 kg zielonych pomidorów,
  • 600 g kwaskowatych jabłek (mogą być Antonówki lub Ligole),
  • 1,2 kg cukru,
  • 1 cytryna (otarta skórka i sok),
  • 1 laska wanilii

Dżem nabiera słodkości i ma przyjemny zapach. Idealnie nadaje się do różnych ciast, placuszków i naleśników. Jest smaczny i można zastosować go do nadziania drożdżówek lub gniazdek z ciasta francuskiego. Nadaje się jednak także do marynaty do mięsa. Powidło z zielonych pomidorów z jabłkami ma ciekawy smak.

Gotowy dżem z zielonych pomidorów w misce, a także przepisy na powidło z zielonych pomidorów
  1. Pomidory umyj, wytnij środek, pokrój na kawałki.
  2. Przełóż pomidory do garnka z szerokim dnem, dodaj odrobinę wody na dno i gotuj przez 2 godziny.
  3. Obierz jabłka, pokrój na kawałki.
  4. Dodaj jabłka i cukier do pomidorów. Smaż przez 60 minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Dodaj wanilię do smaku.
  6. Przełóż gorący dżem do słoików. Od razu zakręć i postaw do góry dnem, by zakrętki załapały.

A może zainteresuje cię także ten artykuł z wyjaśnieniami, czy pomidor to owoc czy warzywo?

Przepisy na dżem z zielonych pomidorów: wersja z chili i imbirem

Z niedojrzałymi zielonymi pomidorami można zrobić bardzo wiele różnych dań. Niektóre dżemy i konfitury przygotowuje się trochę bardziej na ostro. Odrobinka przypraw i ostrej papryczki sprawia, że konfitura nabiera zupełnie innego smaku i aromatu. Pomidory świetnie do tego pasują. Także w tym wypadku przygotowanie dżemu nie jest trudne i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności.

  • 1,5 kg zielonych pomidorów,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 papryczka chili,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3-4 cm korzenia imbiru

Marynowane pomidory z ostrymi przyprawami czasami pojawiają się w kuchni azjatyckiej, dlatego tak przygotowany dżem może przypominać ci egzotyczne smaki. Na dodatek dodaje się go czasami do marynowania mięsa. To może być naprawdę nietypowy przysmak.

  1. Pomidory umyj, oczyść, pokrój na ćwiartki, wytnij środki. Pomidory pokrój w grubą kostkę.
  2. Przełóż pomidory do garnka o szerokim dnie.
  3. Dodaj odrobinę wody i gotuj przez kilkanaście minut.
  4. Dodaj cukier, sok z cytryny i smaż przez około 60 minut.
  5. Pokrój papryczkę chili. Obierz imbir, posiekaj na cieniutkie plasterki.
  6. Dodaj przyprawy do dżemu w garnku. Smaż jeszcze chwilę do połączenia smaków.
  7. Przełóż smażone zielone pomidory do niewielkich wyparzonych słoiczków. Nie musisz ich pasteryzować, jeśli włożysz gorące powidła i odwrócisz naczynia do góry dnem, by zakrętka załapała.

Taki dżem może być świetną przekąską do wielu różnych dań. Idealnie się sprawdza zarówno na kanapki czy do naleśników, jak i do mięs, szynek i serów. Takie połączenie smaków sprawia, że konfitura jest oryginalną przystawką na biesiadnym stole.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny