Dżem z żurawiny z dodatkiem jabłka i gruszki


Robiąc przetwory we własnym domu, możesz zaoszczędzić dużo pieniędzy. Małe słoiczek z żurawiny zazwyczaj kosztuje około 10 zł, a Ty możesz mieć go za o wiele mniejszą kwotę. Wystarczy, że we własnym domu samodzielnie przygotujesz pyszną i prostą konfiturę. Sprawdź jak zrobić konfitury z żurawiny, przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 500 g mrożonej żurawiny
  • 500 g cukru
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała gruszka

Przygotowanie:

Zaletą dżemu z żurawiny jest możliwość przygotowania go o każdej porze roku. W sezonie żurawinowym możemy przygotować go ze świeżych owoców, natomiast wiosną lub latem możemy skorzystać z mrożonej żurawiny. Kupując żurawinę mrożoną, oszczędzamy sporo czasu, ponieważ nie musimy przemrażać owoców. Jeśli jednak posiadasz owoce, które nie były wcześniej mrożone, to najpierw zacznij od oczyszczenia owoców, a następnie umieść je w woreczku do mrożenia i pozostaw na około 24 godziny w zamrażalniku. W ten sposób przygotujesz owoce do kolejnej obróbki.

  1. W dużym garnku umieszczamy żurawinę i dodajemy do niej cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zapalamy palnik. Należy pamiętać, że żurawiny przed tą czynnością nie rozmrażamy.
  2. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i gdy owoce zaczną pękać i puszczać sok, należy ją co jakiś czas przemieszać.
  3. Gdy żurawina zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj ją w ten sposób przez około godzinę. Pamiętaj, aby nie przykrywać garnka i systematycznie mieszać konfiturę. W ten sposób nadmiar soku odparuje.
  4.  W międzyczasie możesz obrać jabłko i gruszkę, a następnie pokroić je na drobną kostkę. Po około 60 minutach smażenia dodajemy do konfitury pokrojone jabłko i gruszkę i dalej gotujemy domowy dżem przez kolejne 30 minut.
  5. Gdy konfitura będzie się smażyć, możemy przygotować słoiki, do których zostanie ona przełożona. Musisz pamiętać, aby dokładnie je umyć i wyparzyć.
  6. Po zakończonym smażeniu przekładane dżem z żurawiny do wcześniej przygotowanych słoików pamiętając, aby nie nakładać dżemu pod samą górę, ponieważ może to powodować powstawanie pleśni.
  7. Przekładając do słoików gorącą konfiturę, możemy pominąć proces pasteryzacji.
  8. Jeżeli jednak chcemy czuć się pewnie, może pasteryzować nasze dżemy przez około 8 do 10 minut. Tak przygotowane przetwory możemy przechowywać w lodówce lub w spiżarce.

Konfitura z żurawiny to jeden z tych przetworów, który powinien się znaleźć w każdym domu. Nie musisz robić dużej ilości dżemu, wystarczy kilka małych słoiczków. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z żurawiny.

Domowy dżem z żurawinowy z dodatkiem cytryny

Jeśli nie lubisz dżemu z żurawiny z dodatkiem jabłek i gruszek, to powinieneś wypróbować przepis, którego jedyny dodatek to sok z cytryny. Przygotowanie konfitury z żurawiny będzie równie proste, jak wykonanie poprzedniego przepisu. Możesz do niego wykorzystać zarówno świeżą żurawinę, jak i żurawinę mrożoną. Jeśli nie wiesz, jak zrobić dżem we własnym domu, to zapoznaj się z instrukcjami zamieszczonymi poniżej.

Składniki:

  • 500 g świeżej żurawiny
  • pół szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z całej cytryny
Dżem z żurawiny w miseczce oraz dżem zawekowany na zimę, oraz przepisy, jak zrobić dżem z żurawiny
Dżem z żurawiny krok po kroku, przygotowanie, sposby na zrobiebie, przepisy i receptruy oraz porady

Przygotowanie:

  1. Żurawinę myjemy i pozbywamy się zepsutych i niedojrzałych owoców.
  2. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i wszystko mieszamy, gotując kilka minut. Naszym celem jest stworzenie gęstego i słodkiego syropu.
  3. Gdy syrop jest gotowy, dodajemy do niego owoce i całość dokładnie dusimy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. W tym czasie możemy wycisnąć sok z cytryny i dodać do owoców.
  5. Konfiturę gotujemy dotąd, aż zauważymy, że odparowała się większa część wody, a jej konsystencja powinna być zbita i zwarta. Dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może to potrwać od godziny do nawet półtorej.
  6. Pod koniec gotowania przygotowujemy słoiki, które należy umyć i wyparzyć.
  7. Do wcześniej wyparzonych słoików, przekładamy gorącą konfiturę, zakręcamy, a następnie przekręcamy słoiki do góry dnem. Tak pozostawiamy je do czasu, aż całość wystygnie.

Przetwory przygotowane w ten sposób, bez przeszkód możesz przechowywać w spiżarni w sąsiedztwie innych zapasów zimowych, takich jak opieńki marynowane, czy przygotowana pigwa na zimę. Z pewnością wiesz, jak wspaniale smakuje mięso nadziewane żurawiną! Jeszcze smaczniejsze może być mięso pieczone, polane sosem i ozdobione odrobiną dżemu żurawinowego.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny