Dżem ze śliwek – podstawowe informacje

Dżem czy powidła śliwkowe?

Dla wielu osób różnica między dżemem a powidłami jest nieostra. W końcu można zrobić je bardzo podobnie – przesmaża się owoce z dodatkiem cukru. Wbrew pozorom jednak te rodzaje przetworów się różnią i to znacznie.

Nazwa powidła nie jest zarezerwowana wyłącznie dla śliwek. Robi się także powidła morelowe, czereśniowe i brzoskwiniowe. I chociaż technika wykonania jest podobna, jak w przypadku dżemu, różnica jest znaczna i leży w cukrze. Do powideł dodaje się go znacznie mniej lub całkowicie z niego rezygnuje. W dżemie jest go znacznie więcej. W obu przypadkach mamy do czynienia z kawałkami rozgotowanych owoców, których nie przeciera się przez sitko. Do dżemu dodaje się także substancje zagęszczające, by konsystencja była bardziej gęsta i galaretkowata.

Ze śliwek można przygotować także marmoladę. Ten przetwór różni się od dżemu właśnie techniką wykonania. Domowa marmolada ma więcej cukru niż powidła, jednakże owoce trzeba przetrzeć przez sitko. Dlatego w marmoladzie nie znajdzie się większych kawałków owoców. Najszybszym sposobem na przetworzenie śliwek jest dżem. To prosty przysmak, idealny do przechowywania na zimę.

Dżem ze śliwek – wybór owoców

Koniec lata to czas, kiedy w sadach robi się fioletowo. Wszystko za sprawą dojrzewających śliwek. To najlepszy moment na zrobienie przetworów. Oczywiście śliwki są dostępne w sprzedaży także wcześniej, są jednak drogie i nie tak wycukrzone, jak te zbierane późnym latem.

Najlepszym materiałem na dżem są owoce śliw węgierek. To stara odmiana, która rodzi nie za duże, ciemnofioletowe owoce. Mają one żółty, miękki i smaczny miąższ, bardzo wycukrzony. Z węgierek robi się konfitury, dżemy, nalewki i wina, można je także zamarynować w occie lub przygotować marmoladę. Jednakże najbardziej popularne są dżemy i powidła różnego rodzaju.

Wybierając owoce zwróć uwagę na to, by były maksymalnie dojrzałe. Powinny być miękkie, lekko marszczące się przy ogonkach. To oznacza, że są bardzo słodkie i aromatyczne. Na pewno się sprawdzą. Są tak słodkie, że do niektórych przetworów nie trzeba dodawać cukru, a i tak się utrzymują. Powidła i dżemy można robić nie tylko z węgierek. Większość miękkich, słodkich odmian się do tego nadaje. Można wykorzystać także odmiany o żółtej skórce i miąższu, ale je najczęściej przeznacza się na kompot.

Dżem ze śliwek – prosty przepis

Przetwory ze śliwek są łatwe w przygotowaniu, a dżem należy do tych najszybszych. Dobry, domowy dżem robi się po prostu ze śliwek z dodatkiem cukru, bez żadnych innych ulepszaczy czy dodatków smakowych. Idealnie pasuje do kanapek, na przykład z twarożkiem, naleśników ciast i na przykład pieczonych mięs.

  • 3 kg śliwek (najlepiej sprawdzają się dojrzałe węgierki),
  • 450 g cukru

Przepis na dżem zakłada około 150 g cukru na 1 kg owoców, jeśli jednak śliwki są bardzo słodkie, możesz dodać nieco mniej. Powidła przygotowuje się z 50 g cukru na 1 kg owocu. Dżemu nie trzeba pasteryzować, pod warunkiem, że go słoików przelejesz gorący przetwór.

  1. Śliwki umyj, przekrój i usuń pestkę. Podziel na ćwiartki.
  2. Przełóż śliwki do dużego garnka i smaż przez mniej więcej godzinę.
  3. Mieszaj co 2-3 minuty, ponieważ śliwki bardzo lubią się przypalać.
  4. Dodaj cukier i smaż jeszcze przez mniej więcej 15 minut.
  5. Zdejmij garnek z ognia i przykryj zakrywką.
  6. Powtórz smażenie kolejnego dnia, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  7. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj.
  8. Postaw słoiki do góry dnem i przykryj ściereczką. Zostaw, aż zakrętki będą zassane.

Jeśli masz dużo owoców i szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę ze śliwek.

Dżem ze śliwek – ciekawe przepisy

Przetwory ze śliwek z kakao – przepis na dżem

Śliwki i czekolada? To połączenie idealne! Nawet niewielki dodatek kakao do dżemu sprawia, że ten smakuje po prostu wybornie. To wykwintne połączenie świetnie sprawdzi się do deserów, na przykład naleśników czy placuszków. Tak spreparowany dżem można położyć także na kanapki lub przełożyć nim biszkopt – to będzie wyjątkowy smak.

Pyszny dżem ze śliwek ze czekoladą, czyli najlepszy przepis na przetwory ze śliwek
Jak zrobić dżem ze śliwek, czyli przepis na marmoladę i przetwory ze śliwek
  • 1,5 kg śliwek,
  • 5 czubatych łyżek kakao,
  • 400 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy

W ten sam sposób można przygotować przetwory z czereśni. Domowy dżem z dodatkiem kakao jest naprawdę wyjątkowy w smaku, lekko czekoladowy. Niektórzy do tego przepisu dodają także roztopioną czekoladę, by jeszcze podbić wyrazistość smaku.

  1. Umyj śliwki. Rozetnij je, usuń pestkę i podziel na ćwiartki.
  2. Przełóż owoce do garnka o szerokim dnie. Podsmażaj na małym ogniu przez godzinę.
  3. Mieszaj od czasu do czasu, najlepiej co kilka minut, żeby nie przywarły.
  4. W międzyczasie dodaj cukier i cukier wanilinowy. Mieszaj.
  5. Pod koniec smażenia dodaj kakao. Wymieszaj.
  6. Smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możesz to rozłożyć na dwa dni.
  7. Przelej gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj.
  8. Stosuj niewielkie słoiki, w sam raz na pojedynczą porcję. Dżem z kakao jest dobry, ale nie da się go zjeść za dużo na raz, ponieważ ma dość charakterystyczny smak.

Szybki dżem ze śliwek z dodatkiem cynamonu

To nieco zaskakujące połączenie, ale cynamon ze śliwkami świetnie się uzupełniają. Ten dżem smakuje jak jesień zamknięta w słoiku. Jest idealny na przykład pod kruszonkę do piekarnika. Można podawać z lodami.

  • 1 kg śliwek,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka cynamonu

Ilość cynamonu możesz dopasować do swoich upodobań. Niewielką ilość przyprawy urozmaicić może także przetwory z czereśni i oczywiście jabłek. Prosty, szybki dżem, a taki wyjątkowy.

  1. Umyj śliwki, przekrój, usuń pestkę. Podziel na ćwiartki. Wrzuć do garnka.
  2. Podsmażaj na małym ogniu w dużym, płaskim talerzu.
  3. Smaż przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  4. Pod koniec smażenia dodaj cukier z cynamonem i przesmażaj.
  5. Przelej gorący dżem do niewielkich słoików. Od razu zakręć i przełóż do góry dnem. Przykryj ścierką.

Przetworów nie trzeba pasteryzować. Po 24 godzinach sprawdź, czy zakrętki zassały się. Jeśli tak, możesz je przenieść w chłodne miejsce, na pewno się nie zepsują, ponieważ dżem nie będzie miał kontaktu z powietrzem. Przetwory według wszystkich przepisów możesz także zapasteryzować w gorącej wodzie – gotując przez około 15 minut. Pamiętaj, by poziom wody sięgał około 1 cm poniżej krawędzi zakrętki. Możesz także wstawić je do piekarnika i pasteryzować w temperaturze 90 stopni Celsjusza.

ikona podziel się Przekaż dalej