Dzika róża – działanie

Owoc dzikiej róży – właściwości odżywcze

Czerwone, podłużne i aromatyczne owoce dzikiej róży są najbardziej wartościowym źródłem witaminy C. Jednak zawartość kwasu askorbinowego może być różna, w zależności od terminu zbiorów, gatunku i sposobu przygotowania. Najwięcej zawierają owoce surowe, które mają około 12% witaminy C w stosunku do masy. W porównaniu z innymi owocami jest to niewiarygodnie dużo – około 10 razy więcej niż czarna porzeczka i około 100 razy więcej niż jabłko. Trzy owoce dzikiej róży pokrywają dobowe zapotrzebowanie na witaminę C.

Jednak to nie koniec. Owoce dzikiej róży są bogate także w witaminy z grupy B (B1, B2 i B3), a także A, E i K. Można także znaleźć w niej wiele olejków eterycznych (którym zawdzięczają działanie lecznicze), a także makro- i mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan i cynk. Dzięki temu działają na bardzo wiele różnych schorzeń. Niestety długie przechowywanie owoców dzikiej róży sprawia, że powoli tracą one wartości odżywcze.

Zastosowanie lecznicze dzikiej róży

Działanie dzikiej róży doceniają przede wszystkim osoby, które chcą poprawić swoją odporność. Owoce tego krzewy stymulują układ immunologiczny i zapobiegają przeziębieniom, także czasami pomagają wyleczyć się z grypy. Warto o tym pamiętać szczególnie w czasie jesiennych słot, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na atak wirusów i bakterii.

Owoce dzikiej róży, a raczej zawarta w nich witamina C, pomagają uszczelnić naczynia krwionośne. To przydatne nie tylko dla osób z cerą naczynkową, lecz także dla osób, które mają problem z układem krwionośnym. Róża wzmacnia ściany tętnic, a ponieważ zwiększa wchłanialność żelaza, sprawia, że poziom hemoglobiny rośnie, co zapobiega anemii i niedokrwistości.

Uważa się także, że owoce dzikiej róży mają silne działanie antyoksydacyjne. Niwelują szkodliwe działania wolnych rodników lub hamowania enzymów odpowiedzialnych za procesy starzenia. Dlatego czasami stosuje się je w kosmetologii. Badania wskazują także, że wyciąg z dzikiej róży ma działanie przeciwnowotworowe, ale raczej prewencyjne. Nie ma badań wskazujących na to, że roślina ma jakikolwiek wpływ na przebieg leczenia onkologicznego.

Zastosowanie lecznicze dzikiej róży

Owoc dzikiej róży – wykorzystanie

Owoc dzikiej róży może nie ma szczególnie przyjemnego smaku – jest bardzo delikatny i lekko kwaskowaty. Znacznie zyskuje na połączeniu z innymi owocami, dlatego często można spotkać go w towarzystwie malin czy cytryny. Najczęściej można je znaleźć w przetworach – dżemach, konfiturach i przecierach. Idealne do babeczek, pączków i naleśników, są bardzo zdrowe także po obróbce termicznej, pod warunkiem jednak, że nie dodasz do nich za wiele cukru. Przetwory z róży są smaczne, mają wykwintny smak i warto robić je na zimę, by ratować się nimi w razie przeziębienia czy grypy. Nie można zapomnieć o jednej porcji zapasteryzowanej konfitury odłożonej do ostatkowych pączków. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź także ten artykuł o przetworach z dzikiej róży.

Kwiat cebulica syberyjska, a także uprawa, pielęgnacja i rozmnażanie rośliny z cebul, a także podelwanie w ogrodzie
Dzika róża - właściwości lecznicze i zastosowanie owoców

Można także zjadać owoce suszone dzikiej róży. Suszy się je w piekarniku przez więcej niż 24 godziny, by były kruche i suche. Suszone plasterki nadają się do sporządzania wielu zdrowotnych mikstur, a napar i herbata z dzikiej róży powinny znaleźć się w apteczce każdego z nas na wypadek przeziębienia. Napój podobno ma magiczne działanie – zapobiega złemu nastrojowi i dodaje pozytywnej energii na cały dzień. Taka herbatka może być wzmocniona o inne zioła, wymieszana z herbatą zieloną, rumiankiem, lipą czy po prostu liśćmi dzikiej róży.

Korzeń i kwiat dzikiej róży

Nie tylko owoce dzikiej róży nadają się do spożycia. Także jej korzeń i kwiaty mają niezwykłe właściwości. Korzeni nie zbiera się raczej samodzielnie, ale można kupić je w sklepie zielarskim. Odwar z niego ma pomagać w kamicy nerkowej lub innych problemach z układem moczowym.

O wiele szersze zastosowanie ma kwiat dzikiej róży. Ładne, delikatnie różowe płatki mają przyjemny, słodki zapach. To z nich pozyskuje się olejki eteryczne, na dodatek płatki wykorzystuje się do przyrządzania różnych potraw. Są jadalne i można robić z nich różne przetwory. Suszone wykorzystuje się, by urozmaicić napar z różnych ziół lub herbatę, można także zrobić z nich niezwykłą konfiturę o delikatnym smaku, idealną do deserów, ciast i innych smakołyków. Płatki róży dzikiej także zawierają dużo witaminy C i flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające.

Dzika róża – co zrobić z owocami?

Owoc dzikiej róży - zbiór

Owoce dzikiej róży zbiera się od sierpnia do przymrozków. Czas owocowania poszczególnych gatunków jest różny, większość z nich jednak ma owoce dopiero jesienią. Powinno się zbierać już intensywnie wybarwione, bordowe jagody.

Najlepiej byłoby poczekać, aż przyjdzie pierwszy przymrozek – wtedy owoce są smaczniejsze i bardziej delikatne. Jeśli jednak zbierzesz je wcześniej, możesz włożyć je na dzień do zamrażarki. Takie krótkie przemarzanie im wystarczy. Owoce dzikiej róży są lubiane przez ptaki, więc czasami trzeba obrywać je naprawdę szybko, by wygrać wyścig z latającymi złodziejaszkami.

Dzika róża – suszenie i przechowywanie

Owoce dzikiej róży przeznaczone na przetwory możesz trzymać w zamrażalniku do momentu, aż będziesz mieć chwilę, by się nimi zająć. Te, które zamierzasz ususzyć, nie muszą być zamrożone i możesz od razu się nimi zająć.

Należy odciąć ogonki i pokroić je na dość grube plasterki, a następnie suszyć w piekarniku lub urządzeniu do suszenia owoców i warzyw przez kilka godzin, aż będą kruche i suche. W takiej formie możesz je przechowywać przez wiele tygodni. Owoce suszone dzikiej róży nadają się do jedzenia, herbata z ich dodatkiem to także wspaniały przysmak, który przy okazji będzie wspierał twoją odporność zimową porą.

ikona podziel się Przekaż dalej