Formowanie drzew ozdobnych i owocowych krok po kroku - poradnik praktyczny

Drzewka ozdobne i owocowe mają bardzo wiele uroku, więc mnóstwo osób decyduje się na posadzenie ich w ogrodzie. Jednak działki są dość małe, więc najbardziej kuszą nas odmiany karłowate. Możesz jednak kupić te duże – odpowiednio uformowane drzewko bez problemu zmieści się w ogrodzie i nie będzie w żaden sposób przeszkadzać. Trzeba tylko czasu, cierpliwości i odpowiedniego działania.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przycinaniu drzew i krzewów.

Formowanie drzew ozdobnych i owocowych krok po kroku - poradnik praktyczny

Formowanie drzewek – podstawowe zasady

Formowanie drzewek kojarzy ci się ze skomplikowanymi i nietypowymi kształtami? Niesłusznie, ponieważ uformowane korony drzew równie dobrze mogą mieć kształt zbliżony do naturalnego. Formowanie to nie tylko nadawanie kunsztownej formy, to także takie przycinanie i odginanie gałęzi, żeby te na siebie nie zachodziły.

Formowanie drzew, zarówno owocowych, jak i ozdobnych ma na celu przede wszystkim prześwietlenie rośliny. Oznacza to, że trzeba tak rozsunąć gałęzie, by do wnętrza wpadało światło. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza dla roślin owocowych, bowiem gwarantuje regularne i równomierne owocowanie. Formowanie drzew owocowych powinno mieć na celu dostosowanie wielkości rośliny tak, by można było bez problemu sięgać po najwyżej rosnące owoce i wygodnie przeprowadzać zabiegi pielęgnacyjne, na przykład opryski.

Formowanie drzewek to także sposób na zmniejszenie ich i skarłowacienie, dzięki czemu mieszczą się w ogrodach. Dzięki temu z roślin liściastych lub drzew iglastych możesz zrobić gęsty żywopłot. Najlepszym przykładem są graby i tuje – w naturze to duże drzewa, mocno przycinane i formowanie mają postać gęstych krzewów, idealnych na żywopłot.

Kształtowanie drzew – zasady cięcia

Modelowanie drzew robi się za pomocą cięcia i odginania gałązek. Cięcie to jedno z najważniejszych elementów dbania o rośliny, od niego zależy, jak będą się rozwijać. Kształtowanie drzew rozpoczyna się już w czasie pierwszego cięcia po posadzeniu – to cięcie jest w zasadzie najważniejsze, bowiem decyduje o tym, czy roślina się zagęści i w którym miejscu się odbije.

W czasie cięcia należy zdecydować także, który pęd ma być przewodnikiem i wyciąć wszystkie konkurencyjne pędy. To sprawi, że uprawa będzie łatwiejsza, a korona drzew jest bardziej zwarta i regularna. Należy także wyciąć wszystkie krzyżujące się gałęzie, a także starsze. Po kilku latach skraca się przewodnik, by zahamować wzrost rośliny. Dotyczy to zarówno drzew iglastych, jak i liściastych i owocowych.

Formowanie drzew ozdobnych i owocowych krok po kroku - poradnik praktyczny

Cięcie wykonuje się zawsze o określonej porze, najczęściej wczesną wiosną, lub dwa razy w roku – wiosną i latem. Nie robi się tego na zimę, ponieważ rany nie zdążą zaschnąć. Usuwanie małych gałązek nie wymaga zastosowania maści ogrodniczych, ale już większe konary pozostawiają ranę, która jest jak otwarta brama dla patogenów chorobotwórczych. Formowanie drzew przeprowadza się wyłącznie za pomocą czystego sekatora. Każdorazowo należy go oczyścić i zdezynfekować, by zminimalizować ryzyko przeniesienia chorób grzybowych. Szukasz inspiracji na rośliny do ogrodu? Sprawdź ten artykuł z przeglądem najpopularniejszych drzew ozdobnych.

Formowanie drzew owocowych – możliwe korony

Zasady formowania, czyli sposób cięcia i odginania pędów, są różne dla różnych typów koron drzew. Wszystko zależy od tego, na co się zdecydujesz. Formowanie drzew owocowych, zwłaszcza jabłoni, gruszy i wiśni, a także formowanie czereśni najczęściej robi się w szpalerach i doprowadza się do skierowania wszystkich pędów na dwie strony w stosunku do przewodnika. To bardzo dobre rozwiązanie w dużych sadach, ale formowanie czereśni czy jabłoni pojedynczo rosnących w ogrodach w ten sposób nie jest najlepszym pomysłem.

Formowanie drzew ozdobnych i owocowych nieprzeznaczonych na uprawę handlową można zrobić na kilka sposobów. W przypadku drzew bezprzewodnikowych, jak część jabłoni i zdecydowana większość roślin ozdobnych, także wysokich krzewów jak magnolia, bardzo popularna jest korona pucharowa lub kotłowa. Z jednego miejsca na pniu wyrasta najczęściej kilka pędów, które należy odgiąć od pnia na zewnątrz pod kątem ostrym, by tworzyły „puchar”.

W przypadku koron przewodnikowych bardzo często wykorzystuje się formowanie okółkowe lub piętrowe. Jest to trudniejsze, bowiem wymaga odginania pędów za pomocą klipsów ogrodniczych. Powinny być skierowane do przewodnika pod kątem 90 stopni. Okółkowe korony składają się z licznych pędów wokół przewodnika, piętrowe tworzą wokół niego kilka pięter. Bardzo rzadko wykonuje się także tak zwane łuki i świeczniki.

Formowanie drzewek na naturalne

W ogródkach przydomowych zdecydowanie najbardziej popularną formą korony drzew ozdobnych i owocowych jest prawie naturalna. Modelowanie drzew nie jest konieczne, właśnie takie prawie naturalne wyglądają najlepiej. Nie oznacza to jednak, że można je pozostawić samym sobie, żeby rozwijały się w dowolny sposób.

Najważniejsze jest usuwanie nadmiarowych i krzyżujących się pędów. Jeśli chcesz pobudzić plenność drzew owocowych lub kwitnienie drzew ozdobnych, koniecznie skracaj nowowyrośnięte pędy. To zwiększa dostęp światła do owoców.

Ocena: 4,6/5 (głosów 29)
, aktualizacja 4 grudnia 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij