Gasteria armstrongii - uprawa, pielęgnacja, podlewanie, wymagania, porady
Pod tajemniczą nazwą Gasteria armstrongii ukrywa się wyjątkowy sukulent. Niestety stosunkowo mało znany, a szkoda, ponieważ ma bardzo ciekawy, zaskakujący pokrój. To ceniona roślina ozdobna, wobec której nie może przejść obojętnie żaden miłośnik kaktusów, sukulentów albo po prostu nieszablonowych kwiatów doniczkowych.
Jeśli zainteresował cię ten temat, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sukulentach.
Gasteria armstrongii – wspaniały sukulent do uprawy domowej
Cała rodzina gasterii wyróżnia się ciekawym pokrojem – w zasadzie jej liście przypominają mięsiste języki. Jednak swoją nazwę zawdzięcza łacińskiemu słówku gaster, czyli żołądek… podobno kwiaty mają przywoływać na myśl właśnie ten narząd. Tak czy inaczej, gasteria to zdecydowanie jeden z najbardziej ciekawych sukulentów, które można bez większego problemu uprawiać w domu. To bardzo wolno rosnący gatunek, ale długowieczny, o niewielkich wymaganiach.
Gasteria armstrongii to, obok gatunku Gasteria batesiana, najbardziej popularny przedstawiciel tej rodziny. Jest niewielka – osiąga maksymalnie 20 cm wysokości. Jej liście są ciemnozielone, bardzo mięsiste i grube. Rozdzielają się na dwie części, spomiędzy których czasami wyrastają kolejne liście, kształtem i wielkością przypominające język. Bardzo często liście pokryte są drobnymi wypustkami lub brodawkami, są nieregularne i to dodaje im uroku. Roślina czasami kwitnie, pierwsze, dzwoneczkowate kwiaty pojawiają się po kilku latach uprawy. Mają różowy kolor i zbierają się w luźne, niezbyt gęste kwiatostany ułożone na szczycie wzniesionych, lekko sztywnych pędów.
Obecnie w uprawie trudno znaleźć podstawowy gatunek Gasteria amstrongii, raczej mamy do czynienia z jego mieszańcami. Najczęściej są to mieszańce z Gasteria batesiana, jednak zdarzają się także z aloesem lub haworsją.
Gasteria – wymagania uprawne
Uprawa gasterii nie jest trudna. To jeden z wdzięczniejszych i łatwiejszych sukulentów do utrzymania w warunkach domowych. Roślina dobrze czuje się na nasłonecznionych stanowiskach, dlatego należy postawić ją na parapecie o orientacji wschodniej lub zachodniej. W bardzo upalne dni trzeba niestety ją przestawić, ponieważ nadmiar słońca nie jest dla niej szczególnie korzystny – na dużych liściach mogą pojawić się rozległe plamy oparzeń.
Gasteria armstrongii może być uprawiana w standardowej ziemi do kwiatów doniczkowych. Dobrym pomysłem jest posadzenie ją do specjalnego podłoża dedykowanego dla kaktusów i sukulentów. Musi być w temperaturze dodatniej, ale nie straszne jej wiatry i przeciągi, dlatego latem można wystawić ją na balkon lub wynieść na taras. Zimą temperatura nie może spaść poniżej 10 stopni Celsjusza.
Pielęgnacja gasterii – podlewanie i nawożenie
Jak w przypadku każdego sukulenta, podlewanie Gasterii armstrongii musi być bardzo ostrożne. Roślinie podaje się niewielkie ilości wody, ponieważ bardzo źle znosi przelanie. Podłoże może być wilgotne, ale nie może być mokre, a resztkę wody z podstawki należy natychmiast wylać. W czasie gorących, letnich miesięcy należy zadbać o to, by gleba była cały czas wilgotna. Zimą podlewanie ogranicza się – robi się to raz na 2 tygodnie.
Nawożenie także nie jest skomplikowane i nie wymaga uwagi. Przeprowadza się je tylko raz, w czasie sezonu wegetacyjnego. Wystarczy podać niewielką dawkę standardowego nawozu płynnego lub granulowanego do kaktusów i sukulentów. Dzięki temu roślina będzie się dobrze rozwijać. Nie należy przekraczać dawki, Gasteria armstrongii jest bardzo podatna na przenawożenie.
Gasteria armstrongii – rozmnażanie roślin
Gasterię możesz samodzielnie rozmnożyć w domu i wcale nie jest to trudne zadanie. Udaje się to świetnie – roślina rozmnaża się przez odrosty, które pobiera się późnym latem albo jesienią. Można także pobrać sadzonki liściowe.
Po odcięciu liść powinno się położyć w chłodnym miejscu, by zasklepiły się rany po cięciu. Dopiero kolejnego dnia można go zagłębić końcówką w podłożu. Czas oczekiwania na nowe sadzonki wynosi mniej więcej dwa miesiące. Wtedy wokół korzeni powinny pojawić się mała roślinka. Po kilku latach rozrośnie się do swojego standardowego rozmiaru.