Golonka pieczona w kapuście kiszonej – przepis

Golonka w kiszonej kapuście – lista składników

Przepisy na golonkę w kapuście nie są trudne do realizacji. Tak naprawdę wykonanie nie jest skomplikowane, tylko trzeba mieć na to trochę czasu, ponieważ mięso wymaga początkowego obgotowania, a następnie długotrwałego pieczenia w piekarniku. Jednakże jest to niezwykły przysmak, wykonane tak mięso smakuje obłędnie i świetnie się sprawdza zarówno na świąteczny obiad, jak i meczową imprezę w gronie znajomych.

Do przygotowania golonki będziesz potrzebować:

  • 4 golonki przednie,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 6 ziaren angielskich,
  • 4 liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

To porządna, duża porcja dla 4 osób lub więcej mniejszych. Do golonki warto podawać ziemniaki lub kaszę. Dobrym pomysłem jest dorzucenie odrobiny kminku lub majeranku do kapusty, ponieważ dzięki temu golonka będzie mniej ciężkostrawna i układ pokarmowy lepiej sobie z nią poradzi. Po posiłku proponujemy podawać czarną lub ziołową herbatkę.

Golonka w kapuście – wykonanie

Golonka w piekarniku to coś, z czym poradzi sobie nawet osoba, która na co dzień nie gotuje za dużo. Trzeba tylko krok po kroku wykonywać zadania z przepisu i dobrze obgotować mięso, a na pewno będzie smaczne, soczyste i aromatyczne. W ten sam sposób można przygotować żeberka w kapuście kiszonej.

  1. Zalej kapustę wodą i gotuj przez 45 minut. Odcedź i odstaw na bok.
  2. Oczyść i opal golonki. Dobrze je wypłucz, przełóż do sporego garnka i zalej wodą, tak by mięso było przykryte.
  3. Obierz 2 marchwie i 1 cebulę, dołóż do garnka. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj około godzinę. Dodaj nieco soli i gotuj jeszcze 1-1,5 godziny.
  4. Przełóż ugotowane golonki na talerz i zostaw do wystygnięcia. Kiedy będą chłodniejsze, natnij skórę. Gotowana golonka powinna zostać doprawiona papryką, solą i pieprzem.
  5. Obierz cebulę, posiekaj na drobne i podsmaż na oleju do zeszklenia.
  6. Obierz marchew, zetrzyj na tarce i dodaj do smażącej się cebuli.
  7. Po 2-3 minutach dodaj obgotowaną kapustę. Dopraw do smaku, możesz dodać także kminek.
  8. Naczynie żaroodporne skrop olejem. Na dnie ułóż trochę kapusty, następnie golonki. Przestrzenie między mięsem wypełnij kapustą. Zalej całość 1 szklanką bulionu z gotowania golonki.
  9. Zapiekaj w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Golonka powinna mieć ciemną, chrupiącą skórkę.

Sprawdź także ten artykuł z najlepszymi przepisami na peklowanie golonki krok po kroku.

Golonka w kiszonej kapuście - przepisy

Golonka duszona z kapustą w rękawie do pieczenia

Nieco delikatniejsza dla naszego żołądka będzie golonka duszona. Nie trzeba jej dusić w garnku, można zrobić to w piekarniku – jeśli umieścisz mięso razem z kapustą i warzywami w rękawie do pieczenia, powstanie sosik, w którym udusi się golonka. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne i o wiele przyjemniejsze w smaku.

  • 2 małe golonki,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 cebula,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • papryka, sól, pieprz i dowolne zioła do smaku

Przepisy na duszoną golonkę najczęściej zakładają dość długi czas przygotowania. Nie trzeba jednak obgotowywać mięsa, co sprawia, że całość będzie trwała znacznie krócej. Gotowana golonka nie udusiłaby się tak dobrze i nie przeszłaby smakami przypraw.

  1. Przygotuj warzywa: obierz marchew, zetrzyj ją na tarce, cebulę pokrój w kawałeczki.
  2. Golonki oczyść, opal i umyj. Przypraw obficie solą, pieprzem i papryką czerwoną.
  3. Do dużego rękawa do pieczenia włóż kapustę kiszoną wymieszaną z marchwią i cebulą.
  4. Dołóż do tego mięso, mocno zawiąż i włóż do pojemnika żaroodpornego.
  5. Piecz 90 minut w 200 stopniach, następnie rozetnij folię i usuń ją i piecz jeszcze 20 minut w 180 stopniach do uzyskania ładnego koloru.

Najciekawsze akcesoria kuchenne - sprawdź ceny!

Golonka pieczona w kapuście kiszonej z pomidorkami, a także golonka w kiszonej kapuście i przepis

Golonka z kapustą i miodem

Golonka na słodko? Czemu nie! To zaskakujące, ale to mięso wspaniale smakuje także w kapiście doprawionej miodem. Nie tylko golonka peklowana może być przygotowywana na słodko, tak naprawdę taka obiadowa także dobrze się sprawdzi.

Mięso:

  • 2 golonki wieprzowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek kolorowego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz

Kapusta:

  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 20 dag chudego boczku,
  • 1 cebula,
  • ½ szklanki miodu,
  • po garści rodzynek i żurawiny suszonej,
  • sól i pieprz

W tym przypadku kapustę i mięso przygotowuje się osobno a potem krótko zapieka w piekarniku razem, tylko do przejścia zapachów i smaków. Gotowana golonka może być przygotowana w dowolny sposób, tak naprawdę każde mięso się sprawdzi.

  1. Golonki oczyść, opal i umyj, przełóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej wodą.
  2. Gotuj przez około 1,5 godziny do miękkości, od czasu do czasu uzupełniając parującą wodę.
  3. Ugotowane golonki odłóż do wystygnięcia.
  4. Przygotuj kapustę: odciśnij ją, zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Następnie pokrój cebulkę i boczek i podsmaż przez 5 minut. Możesz dodać także łyżkę mąki, dzięki temu powstanie kiszona kapista zasmażana na słodko.
  5. Na patelnię przełóż miód, żurawinę i rodzinki, przez chwilę podsmaż do skarmelizowania.
  6. Dodaj do kapusty i wymieszaj.
  7. Ułóż kapustę na dnie naczynia żaroodpornego, na to połóż mięso i zapiekaj 15 minut w 200 stopniach aż do uzyskania brązowej skórki.

Pieczona lub gotowana golonka w kapuście

Staropolski zwyczaj kazał jednak podawać golonkę nieco inaczej. Oczywiście także była w tym kapusta, jednak przepis był nieco inny. Golonkę można było ugotować lub upiec w piekarniku osobno i wykładało się ją na półmisek wypełniony ziemniakami i kapustą.

Ale te dodatki były przygotowane w specjalny sposób. Kiszoną kapustę przelewało się wodą i obgotowywało, by potem wymieszać ją z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami. Czasami do przysmaku dodawano nieco tłuszczu, cebulki lub skwarków. Kiszona kapusta była w Polsce podstawowym sposobem na dostarczenie witamin, jedynym warzywem, poza cebulą i burakami, jedzonym zimą i na przednówku. Dlatego w naszej kulturze znajduje się tyle przepisów z jej wykorzystaniem, jak chociażby polski bigos z kiszonej kapusty, żeberka w kapuście czy po prostu kapusta z grochem.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny