Jak przygotować golonkę?

W przeciwieństwie do innych rodzajów mięs golonka potrzebuje specjalnego traktowania. Żeby można było zachwycić się jej smakiem, najpierw trzeba sporo znieść. Między innymi początkowo nieprzyjemny zapach, który wydobywa się podczas gotowania. Nie da się ukryć, że niektóre dania, choć w końcowym efekcie smakują wyśmienicie, to ich przygotowanie potrafi zniechęcić wielu ludzi nawet tych, którzy nie przygotowują danej potrawy.

Przed marynowaniem golonki należy ją ugotować. To pewnie zdziwi wiele osób, ale taka właśnie powinna być kolejność. Golonkę umieszczamy w dużym garnku i gotujemy ją z dodatkiem liścia laurowego, soli, kilku ziaren ziela angielskiego i kilku ziaren pieprzu.  Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Przewidywany czas gotowania to 2 godziny.

Jeśli zaobserwujemy, że wody znacznie ubyło, należy ją uzupełnić tak, żeby golonka zawsze pozostawała pod jej poziomem. Po upływie 2 godzin odcedzamy golonkę i pozostawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie możemy przygotować zalewę, na którą przepis znajdziesz w tym artykule.

Delikatna golonka w piwie i w miodzie

Przepis na delikatną golonkę to najbardziej ceniona receptura przez wszystkie panie domu, których mężowie uwielbiają ten specjał. Nie wiele osób podejmuje się wyzwania, jakim jest przygotowanie tego mięsa, bo oprócz wykonania odpowiedniej marynaty potrzebne jest też specjalne podejście do samego przygotowania golonki. Ten przepis pokaże Ci jak krok po kroku przygotować zalewę i dobrze przyrządzić golonkę.

Składniki:

  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 puszka piwa
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie przyprawy, miód i sos sojowy. Całość mieszamy i marynatą nacieramy golonki. Przed marynowaniem należy golonki ponacinać w kratkę, w ten sposób marynata będzie mogła lepiej wniknąć w mięso. Gdy golonki są już nasmarowane, odstawiamy je na 3-4 godziny i dopiero później pieczemy. Golonki w piekarniku powinny się piec przez 40 min w temperaturze 225 stopni. Trzeba pamiętać, aby co jakiś czas polewać je piwem.

Taką golonka w piwie może zostać podana z chlebem i zasmażaną młodą kapustą. Dobra też będzie gotowana kwaszona kapusta, ale możesz podać ją również z dowolną surówką.

Pyszna golonka pieczona z kapustą kiszoną

Ugotowałam już golonkę i zastanawiasz się, jak można ją przyrządzić w inny sposób? Pieczona golonka z kapustą kiszoną z pewnością skradnie serce Twoje i Twoich domowników. Wystarczy, że wykonasz kilka prostych czynności, a na swoim talerzu powitasz piękną i smaczną golonkę. Sprawdź, jak prosty jest nasz przepis.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • gotowana golonka
  • 2 szklanki bulionu wołowego

Przygotowanie:

Kapustę wyciskamy, drobno kroimy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę i wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy golonkę i całość polewamy bulionem wołowym. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i w tej temperaturze pieczemy golonkę przez 40 minut. Po tym czasie nasza pyszna golonka będzie upieczona i gotowa do spożycia. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat marynat do różnych mięs na grilla?

Najlepsza golonka po bawarsku, jaką jadłaś!

Chcesz zrobić najlepszą golonkę? Nie od dziś wiadomo, że Bawaria słynie z przepysznej golonki, którą kochają wszyscy Niemcy i obcokrajowcy. My Polacy również doceniamy tę nietuzinkową potrawę i dlatego poniżej przedstawiamy przepis prosto z bawarskich kuchni.

Składniki:

  • 5 golonek wieprzowych
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 opakowanie bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 3 pieczarki
  • ½ selera
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszkę cebulę obieramy. Cebulę dodatkowo możemy opalić nad płomieniem tak, jak się to robi podczas przygotowywania rosołu. W dużym garnku układamy golonki, dodajemy przyprawy, czyli liście laurowe, ziela angielskie, pieprz i sól i zalewamy je wodą. Golonki gotujemy ponad godzinę. Po tym czasie dodajemy warzywa, jeśli wody jest za mało, to dolewamy jeszcze trochę i gotujemy kolejną godzinę. Po ugotowaniu wyciągamy golonkę i czekamy, aż wystygnie.

Składniki na marynatę:

  • puszka ciemnego piwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ⅓ łyżki papryki wędzonej

Przygotowanie zalewy:

Do większego naczynia wlewamy piwo. Cebule obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek również obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników. Wystygniętą golonkę nacinamy w kratkę, a następnie nacieramy zalewą, a na końcu wkładamy każdą golonkę do zalewy. Co jakiś czas polewamy zalewą golonki lub obracamy je, aby się równomiernie zamarynowała. Golonkę marynujemy przez 3 godziny, a po tym czasie możemy ją upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy zalewą, a następnie wkładamy ją do piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie pieczona golonka po bawarsku będzie gotowa.

Podczas przygotowania golonki ważny jest czas i odpowiednie rozplanowanie poszczególnych etapów pracy. Jest to bardzo ważne, ponieważ samo przygotowanie golonki nie należy do najłatwiejszych zadań w kuchni, a ewentualne błędy wpłyną na jakość potrawy. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej ilości czasu podobnie jak w przypadku gotowania innych prostych dań jak na przykład brokuły. Wiele osób nie wie ile gotować brokuł i zazwyczaj robi to za długo. W przypadku golonki większą szkodę może przynieść zbyt krótki czas gotowania.

Golonka wieprzowa gotowana

Nie masz ochoty na pieczenie? W takim razie możesz ugotować golonkę. Ten sposób przygotowania sprawi, że mięso również będzie bardzo pyszne. We wcześniejszym przepisie, w którym zdradzaliśmy sekret golonki po bawarsku, zamieszczony został fantastyczny przepis na dodatki do gotowania golonki. Warto je powielić i gotować golonkę w bulionie wołowym. Jedyną różnicą będzie czas. Zamiast dwóch godzin gotowania warto pozostawić golonkę w gotującym się bulionie przez 2,5 godziny. W ten sposób uzyskamy miękkie i wspaniale smakujące mięsko.

Taki rodzaj golonki najczęściej spotykamy w barach i zdecydowanie najlepszymi dodatkami do gotowania golonki będzie pieczywo i musztarda sarepska. Jeśli jednak mamy ochotę na zupełnie inne towarzystwo, to ugotowane młode ziemniaki z koperkiem, a do tego ogórki małosolne również będą fantastycznymi dodatkami do tego typu dania.

Golonka z indyka zamiast golonki wieprzowej w zalewie musztardowo-miodowej

Nie lubisz zapachu gotowanej golonki wieprzowej? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić ja na golonkę z indyka. Jej przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i mniej czasochłonne, dlatego, jeśli nie masz czasu na przygotowanie golonki wieprzowej, to wybierz przepis na drobiową golonkę z piekarnika. Kto wie? Może Twoja rodzina tak pokocha smak tej potrawy na tyle, że nie będzie chciała wracać do klasycznej golonki? Chcesz wiedzieć, jak zrobić golonkę z indyka, żeby była pyszna i miękka?

Składniki:

  • golonki z indyka
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Golonkę myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. W osobnym naczyniu mieszamy musztardę, miód, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sok z cytryny, sos sojowy i sól. Gdy składniki połączą się, polewamy nimi golonki z indyka i wstawiamy na noc do lodówki.

Jeśli mamy taką możliwość, warto golonkę podlewać co jakiś czas marynatą i obracać. Przed pieczeniem wyjmujemy golonkę z indyka z lodówki na około godzinę, a następnie pieczemy ją przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Golonkę z indyka w miodzie możemy podać z frytkami i surówką z pora, jednak najlepiej będzie pasować z kapustą zasmażaną i ziemniaczkami pieczonymi. Golonka w miodzie to doskonała potrawa obiadowa, ale sprawdzi się też jako danie, które można podać podczas spotkań ze znajomymi. A jeśli nie odpowiada Ci ta marynata, to możesz spróbować, jak smakuje marynata do steka, która z golonką z indyka skomponuje się równie dobrze.

Czy je się skórę z golonki?

Na Twoim talerzu czeka pięknie wypieczona golonka i zaczynasz się zastanawiać, czy skórka jest jadalna? Wiele osób zostawia skórę z golonki, ponieważ wydaje im się zbyt twarda i niesmaczna. Jeśli golonka jest słabo przyprawiona, to faktycznie skórka nawet przypieczona może nie być zachęcająco dobra do skonsumowania, jednak dobrze zamarynowana i pieczona golonka, to nie tylko smaczne mięso, ale też wyborna skórka. Dlatego, jeśli zastanawiasz się, czy skórka jest jadalna to tak, ale najlepsza skórka jest wtedy, gdy golonka zostanie dobrze zamarynowana i upieczona.

Jakie właściwości odżywcze ma golonka i czy warto ją jeść?

Golonka jest źródłem elastyny i kolagenu, które są potrzebne do regeneracji skóry, paznokci i włosów. Jest ona dość tłustym mięsem, dlatego nie powinny po nią sięgać osoby, które mają problemy z cholesterolem. Mimo tego warto ją jeść raz w miesiącu, ponieważ jest też źródłem żelaza. Żeby jego przyswajanie było większe, warto skropić golonkę sokiem z cytryny, który jest bogatym źródłem witaminy C.

Ona z kolei ma wpływ na lepsze przyswajanie żelaza. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy, warto golonkę piec lub grillować, wówczas większość tłuszczu zostanie wytopiona, a golonka podana z dużą ilością warzyw będzie pełnowartościowym i pysznym posiłkiem. A Ty? Wiesz już z którego przepisu skorzystasz przygotowując golonkę dla siebie i swoich bliskich?

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny