Gorczyca biała (Sinapis alba) - krótka charakterystyka

Gorczyca biała (Sinapis alba) - skąd pochodzi roślina lecznicza

Gorczyca biała - Sinapis alba, znana jest także jako gorczyca jasna. Ten gatunek gorczycy jest popularny jako przyprawa. Jednak nie można nazwać go jedynie przyprawą, ale o tym, jakie zastosowania i działania ma gorczyca biała, porozmawiamy później. Zacznijmy więc od samego początku, a mianowicie od tego, skąd pochodzi gorczyca biała.

Gorczyca biała to roślina, która zalicza się do rodziny kapustowatych - Brassicaceae. Należą do niej rośliny zielne, czasami też krzewy i drzewa, natomiast rzadko. Do rodziny zaliczanych jest około 343-353 rodzajów, w których jest aż 3630-4010 gatunków roślin. Rośliny te spotykane są na wszystkich kontynentach poza Antarktydą.

Sama gorczyca biała uprawiana jest w wielu krajach, natomiast jej naturalnym miejscem występowania jest południowa część Europy, Afryka Północna, Pakistan, a także Azja Zachodnia. Powinniśmy jednak wiedzieć, że gorczyca biała, tak jak i pszczelnik wąskolistny, czy pysznogłówka szkarłatna, rozprzestrzeniła się także w innych rejonach.

Kwiat i nasiona gorczycy - cechy charakterystyczne roślin

Jeśli chcemy zacząć wysiew gorczycy białej - Sinapis alba, powinniśmy dowiedzieć się, czym charakteryzują się te lecznicze rośliny. Zacznijmy więc od tego, że gorczyce białe cechują się rozgałęzionymi, prosto wzniesionymi i szorstko owłosionymi łodygami, które mogą dorastać nawet do 0,6 m wysokości.

Ogonowe liście ułożone są na pędzie naprzemianlegle. Są one słaboogonkowe i pierzastodzielone. Bardzo charakterystyczną częścią rośliny jest także kwiat. Kwiaty gorczycy białej mają żółty kolor. Ta żółta część rośliny jest pachnąca i składa się z 4 działek kielicha oraz 4 płatków korony, które ułożone są na krzyż. Warto wspomnieć także o tym, że w trakcie kwitnienia kwiatostan przypomina baldachogrono.

Gorczyca biała - Sinapis alba, w przeciwieństwie do pysznogłówki szkarłatnej - Monarda didyma, czy pszczelnika wąskolistnego - Dracocephalum ruyschiana, jest rośliną jednoroczną, która wypuszcza swoje kwiaty w okresie od końca V do początku VIII. Warto wiedzieć, że kwiaty przyciągają do siebie owady zapylające, ponieważ jest to roślina miododajna.

Roślina charakteryzuje się owocami w postaci łuszczyn, które są szorstko owłosione i mocno odchylone na zewnątrz. Kiedy łuszczyny dojrzeją, pękają, odsłaniając nasiona. Nasiona gorczycy są okrągłe i jasnożółte. Ze względu na barwę nasion i kwiatów, wiele osób zastanawia się, dlaczego gorczyca biała to nie gorczyca żółta. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także ten artykuł o gorczycy polnej.

Sinapis alba - siew i uprawa

Bez względu na to, czy na naszym ogrodzie ma być prowadzona uprawa gorczycy białej, czy też innych roślin, powinniśmy dowiedzieć się, jakie wymagania glebowe i stanowiskowe ma nasza roślina, a także, jak powinna przebiegać cała uprawa i pielęgnacja. Tych informacji bardzo często dostarczają nam różne fora. Jednak decydując się na uzyskanie informacji na forum, powinniśmy wiedzieć, że to forum jest wiarygodnym źródłem informacji.

W pierwszej kolejności zacznijmy od tego, że gorczyca biała to roślina, która ma bardzo małe wymagania glebowe, a co za tym idzie, może być ona uprawiana nawet po uprawie zbóż. Pamiętajmy jednak, że najlepiej będzie ona rozwijała się na glebach zasobnych w wapń, których odczyn będzie obojętny. Możemy więc wysiać ją na glebach żyznych lub torfowiskach.

Termin sadzenia rośliny zależy od tego, jak chcemy ją zastosować. Najlepiej wysiewać ją pod koniec III lub na początku IV. Pamiętajmy, że późniejszy wysiew spowoduje straty w plonie. Gorczyca biała powinna być sadzona w rozstawie 20-25 cm, a optymalna głębokość to 2,5-3 cm.

Ważnym elementem podczas uprawy jest odpowiednia pielęgnacja. Tutaj nie możemy zapominać o tym, że gorczyca ma dość spore zapotrzebowanie na potas, azot i fosfor. Co więcej, jeśli gleby są o odczynie kwaśnym, wtedy będziemy zmuszeni do ich wapniowanie. Potrzebne będzie także nawożenie roślin siarką, a także mikroelementami, niezbędnymi do prawidłowego rozwoju.

Wyhoduj ziółka w domu - zobacz najnowsze promocje!

Na co stosować Sinapis alba - jakie zastosowanie i działanie ma roślina lecznicza

Gorczyca biała - zastosowanie

Gorczyca biała to bardzo znana przyprawa, która jest częstym dodatkiem do mięs, marynat, sera, wędlin, potraw z jaj, czy też różnych sosów. Warto wiedzieć, że ta przyprawa bywa bardzo często wykorzystywana przy robieniu zapraw, które później znajdują się w naszej spiżarni.

Gorczyca biała, Sinapis alba w nasionach na białym tle oraz jej zastosowanie i właściwości

Kolejnym zastosowaniem jest wykorzystanie nasion. Nasiona gorczycy białej wykorzystywane są do przygotowania olejku gorczycznego. Olejek cechuje się piekącym i ostrym smakiem oraz zapachem. Jest on bardzo dobry na zaparcia, ponieważ jest on w stanie pobudzić sok żołądkowy i tym samy poprawić trawienie.

Nie zapominajmy jeszcze o zastosowaniu gorczycy białej w dziedzinie rolnictwa. Otóż młode rośliny, które jeszcze nie zakwitły, są bardzo dobrą paszą roślinną. Dlatego też gorczyca znalazła się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej. Bardzo często wysiewana jest ona jako międzyplon ścierniskowy, bo ma szybki przyrost masy zielonej, a krótki okres wegetacji.

Okłady z Sinapis alba - doskonałe rośliny na zaparcia i nie tylko - właściwości lecznicze

Jeśli interesujemy się uprawą gorczycy białej, powinniśmy zainteresować się właściwościami tej rośliny, ponieważ wielokrotnie okłady z niej bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Zacznijmy od tego, że surowcem lekarskim są nasiona gorczycy, w których znajduje się olej, białka i sole mineralne.

Często spotkamy się z okładami, które mogą pomóc w różnych sytuacjach. Tutaj musimy wiedzieć, że gorczyca biała ma działanie przeciwzapalne, powlekające, przeczyszczające i pobudzające trawienie. Co ciekawe, wyciąg z nasion, możemy stosować przy zaparciach, niestrawności i chorobach przewodu pokarmowego.

Jeśli chodzi o zewnętrzne użycie wyciągu tych roślin, powinniśmy wiedzieć, że wyciąg może być używany do płukania gardła, kiedy ma ono stan zapalny, dodatkowo do przepłukiwania migdałków. Okłady stosuje się natomiast do łagodzenia bólu stawów, a także przy bólach reumatycznych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny