Gorczyca czarna (Brassica nigra) - charakterystyka rośliny

Gorczyca czarna - Brassica nigra, znana jest również jako kapusta czarna oraz kapusta gorczyca. Gorczyca czarna to gatunek, który zalicza się do rodziny kapustowatych - Brassicaceae, w przeciwieństwie do pszczelników wąskolistnych - Dracocephalum ruyschiana, czy dzwonków irlandzkich - Molucella leavis, które należą do rodziny jasnotowatych - Lamiaceae.

Kapusta czarna występuje naturalnie w Afryce Północnej, a także w bardzo dużej części Azji, a dokładniej w Azji Zachodniej, Nepalu, Chinach, Pakistanie, Armenii, Kazachstanie, czy też w Indiach. Można ją spotkać w stanie dzikim również w praktycznie całej Europie. Jednak gatunek ten rozprzestrzenia się także w innych obszarach, gdzie nie występuje naturalnie. Dodatkowo Brassica nigra stała się rośliną uprawną w Europie, Ameryce, Azji oraz w Afryce. W samej Polsce możemy ją nawet spotkać w stanie zdziczałym.

Bez względu na to, czy naszą rośliną uprawną będzie dzwonek irlandzki, pszczelnik wąskolistny, czy właśnie gorczyca czarna, musimy wiedzieć, jak wygląda ta roślina. Otóż gorczyca czarna charakteryzuje się wyprostowaną, wzniesioną i od spodu owłosioną łodygą, która dorasta do około 50-250 cm wysokości.

Liście tego gatunku są ogonkowe i całobrzegie. Dolne mają lirowaty kształt, natomiast górne są lancetowate. Jednak bez różnicy na kształt, wszystkie liście mają zielony kolor. Kwiaty gorczycy mają żółty kolor i są niewielkie. Kolejnym elementem jest łuszczyna, która przylega do kwiatostanu. Ma ona około 2 cm długości, a wewnątrz niej znajdują się okrągłe nasiona.

Brassica nigra - zastosowanie rośliny

Gorczyca czarna - Brassica nigra, to jednoroczna roślina, dla której naturalnym środowiskiem są pola, zarośla, rowy, brzegi rzek, a także pola uprawne, na których traktowana jest jako chwast. Popularność uprawy gorczycy spowodowana jest jej niską ceną. Cena za 100 g gorczycy czarnej wynosi około 4-5 zł, oczywiście w zależności od tego, jaki sklep wybierzemy i czy skorzystamy z zakupów w sklepie internetowym, czy stacjonarnym.

Miód z nawłoci jest bardzo popularny, dlatego, że nawłoć jest rośliną miododajną. Niewiele jednak osób wie, że gorczyca czarna to także roślina miododajna. Jednak miód z gorczycy nie jest tak samo popularny, jak miód z nawłoci, a gorczyca spotykana jest głównie w miodach wielokwiatowych.

Gorczyca jest głównym składnikiem musztardy. Nasienie gorczycy wykorzystywane jest również jako przyprawa wędlin, marynat, surówek, maseł ziołowych, czy też majonezów. Nasiona znajdują swoje zastosowania także przy przygotowywaniu różnego rodzaju zapraw, między innymi ogórków konserwowych. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także ten artykuł o gorczycy polnej.

Te produkty mogą cię zainteresować

Nasienie gorczycy - jakie ma właściwości

Gorczyca czarna zyskała swą popularność dzięki swoim właściwościom. Gorczyca czarna, podobnie jak i gorczyca biała, to roślina lecznicza. Warto wiedzieć, że ten gatunek rośliny wcześniej był częściej stosowany niż obecnie, natomiast również dziś możemy spotkać się ze środkami moczopędnymi, w których zawarta jest gorczyca czarna - Brassica nigra.

Gorczyca czarna, Brassica nigra w nasionach na tle nasion oraz jej zastosowanie i właściwości

Nasiona gorczycy czarnej stosowane są w przypadku pojawienia się chorób związanych z przewodem pokarmowym. Gorczyca wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, a także powlekające. Dlatego też podawana jest ona przy chorobach przewodu pokarmowego, np. przy zapaleniu jelit czy żołądka, a także zaparciach, zaburzeniach trawienia, chorobie dwunastnicy oraz przy chorobach wrzodowych żołądka.

Możemy ją także stosować przy zapaleniu gardła i migdałków do przepłukiwania gardła. Olejki lotne z tej rośliny wykorzystywane są przy produkcji plastrów, które wykorzystuje się przy przeziębieniach, a także bólach reumatycznych. Stosując olejek, będziemy mieli mniejsze problemy z trawieniem, ponieważ działa on żółciopędnie. Dodatkowo obniża on ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie.

Pamiętajmy jednak o tym, że nasiona gorczycy czarnej - Brassica nigra, mogą uszkodzić drogi moczowe, nerki, a także spowodować krwiomocz lub białkomocz, jeżeli stosowane będą one w zbyt dużych ilościach. Co więcej, u kobiet może pojawić się przekrwienie macicy, a gdy będą one w ciąży, grozi im nawet poronienie oraz porażenie ośrodkowego układu nerwowego.

Gorczyca czarna - Brassica nigra, to bardzo pożyteczna roślina, która znajduje ogrom zastosowań w różnych dziedzinach. Obecnie wykorzystuje się ją przede wszystkim do zapraw i stąd jest nam właśnie znana. Natomiast powinniśmy zapoznać się także z tym, jakie ma ona właściwości lecznicze.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny