Goździki na ból zęba krok po kroku - skuteczność, opinie, porady
Goździki są powszechnie znane ze względu na swoje zastosowanie w kuchni. Jednak niewiele osób wie, że goździki mają też różne działania lecznicze, które mogą wspomóc nasz organizm w wielu sytuacjach. Zobaczmy więc, do czego przyda nam się napar z goździków, nalewka z goździków i inne specyfiki z tej przyprawy.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o roślinach leczniczych.
Goździki - kilka słów wstępu
Goździki to popularna przyprawa zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia, w których trakcie ich zapach jest nieodzownym elementem w naszych potrawach, ale nie tylko. Bardzo często słyszy się również, że bardzo dobre są goździki na ból zęba, ropę i inne dolegliwości związane z naszym zdrowiem. Jednak czy takie nalewki z goździków, napary z goździków lub syropy i olejki goździkowe na zęby naprawdę pomagają? Sami zobaczmy, jakie działania lecznicze ma ta przyprawa.
Goździki to nic innego, jak suszone pąki kwiatowe rośliny, jaką jest goździkowiec korzenny. Goździkowiec korzenny to drzewo wiecznie zielone, które naturalnie występuje na terenach Azji. To właśnie z Azji przywożone są do naszego kraju goździki, które mogą być w sprzedaży w formie sproszkowanej, ale częściej jednak kupuje się goździki w całości.
Jeśli chodzi o działania lecznicze goździków, nie ma wątpliwości, że takowe są. Znane są już one od około 2000 lat, gdzie wykorzystywane były w starożytnych Chinach. Z tego obszaru po około 400 latach, goździki zostały sprowadzone do Wenecji, a stamtąd rozszerzyły się już po całej Europie.
Olejek, napar, syrop czy nalewka z goździków, jest tak chętnie stosowana ze względu na eugenol, który zawierają goździki. Ta właśnie substancja zmniejsza stany zapalne oraz skutecznie hamuje rozwój chorób nowotworowych, ale przede wszystkim rozwój infekcji drożdżowych. I właśnie z tego powodu przyjęło się, że goździki na ból zęba, ropę czy zatrucie zęba są idealnym pomysłem.
Olejek goździkowy na zęby - jak stosować
Goździki na ból zęba - jak stosuje się olejek goździkowy na zęby
Goździki to przyprawa, która ma dość silne właściwości odświeżające, ale przede wszystkim znieczulające. Właśnie dlatego goździki stały się naszym naturalnym środkiem przeciwbólowym na różnego rodzaju dolegliwości, między innymi na zatrucia zębów, pojawienie się w nich ropy lub po prostu bóle zębów, które zdarzają się bardzo często.
Natomiast jak stosować goździki na zatrucie zęba i inne dolegliwości z nim związane? W pierwszej kolejności zacznijmy od tego, że jeśli mamy zamiar stosować goździki na ból zęba, wtedy zalecane jest żucie goździków. Innym rozwiązaniem, które także pomoże na ten ból, jest namoczenie małej ilości waty kosmetycznej w olejku goździkowym i przyłożenie waty do bolącego zęba lub dziąsła.
Warto też wiedzieć, że olejek goździkowy może okazać się pomocny również dla stomatologów. Otóż w stomatologii olejek goździkowy może być kolejną formą znieczulającą, którą używa się przed wykonaniem zastrzyku znieczulającego. Wystarczy jedynie olejkiem posmarować miejsce, w które będzie wykonywało się wkłucie.
Olejek i napar z goździków - w czym może pomóc
Poza tym, że goździki stosuje się na bóle zębów, są one wykorzystywane również przy innych dolegliwościach, między innymi przy bólu głowy. Wtedy właśnie możemy przygotować sobie z nich pastę, którą posmarujemy czoło. Pasta jest bardzo prosta do zrobienia, ponieważ wystarczy, że weźmiemy jedną łyżeczkę olejku cynamonowego i wymieszamy z 1/4 łyżeczki proszku z goździków. Taki preparat może być stosowany na całym ciele.
Ze względu na swoje odświeżające właściwości, goździki pomagają nam również w zachowaniu świeżego oddechu. Aby pozbyć się ze swoich ust nieprzyjemnego zapachu po wcześniej spożywanych potrawach, wystarczy jedynie, że weźmiemy do ust kilka całych goździków i będziemy je żuć. W ten sposób pozbędziemy się nawet zapachu czosnku.
Nieprawdopodobnie ważną dla naszego organizmu cechą goździków jest to, że mogą one obniżyć zły cholesterol w naszym organizmie. Spożywając jedynie kilka gram goździków codziennie, podbuduje się produkcja insuliny w naszym organizmie, a dodatkowo obniży się cholesterol. Oczywiście zmniejszy się jedynie poziom cholesterolu LDL, który nie jest dobry dla naszego organizmu, a cholesterol HDL pozostanie bez zmian. Ponadto regularne spożywanie goździków może obniżyć ryzyko zawału. A może rozważasz uprawę goździków w ogrodzie? Jeśli tak, sprawdź koniecznie ten artykuł o goździku pierzastym.
Działanie lecznicze goździków - jak stosować goździki na inne dolegliwości
Syrop na kaszel i przeziębienie z goździków
Kaszel, katar przeziębienie, to nieodzowne elementy, które towarzyszą nam zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Właśnie w tym czasie tak ważne jest to, abyśmy dbali o nasze zdrowie, zapobiegali pojawieniu się chorób, a jeśli już się przytrafią, powinniśmy wiedzieć, jak w najbardziej naturalny i domowy sposób możemy zlikwidować zalążki chorobowe.
Goździki są na to najlepszym przykładem. Cechują się one dość silnymi właściwościami przeciwbólowymi i antyseptycznymi, dzięki którym możemy szybciej dojść do zdrowia, nawet jeśli się przeziębimy. Jednak, jak używać tej przyprawy, która zazwyczaj wykorzystywana jest w kuchni? odpowiedź jest prosta.
W pierwszej kolejności możemy przygotować herbatę, do której wrzucimy kilka goździków. Ważne jest jednak to, by goździki zostały w herbacie na minimum 5 minut. Inny sposób to przygotowanie nalewki z goździków i pomarańczy. Ostatni i bardzo chętnie stosowany sposób to przygotowanie syropu z goździków, dzięki któremu możemy złagodzić ból gardła i kaszel, a także udrożnić zatkany nos.
Goździki stosowane w kuchni
Goździki to nie tylko środek o działaniu leczniczym, ale doskonały i bardzo charakterystyczny dodatek do różnego rodzaju napojów i potraw. Słodki i korzenny zapach goździków jest powszechnie znany. Dlatego też wiele osób dodaje całe goździki do sosów mięsnych i owocowych, do ponczów, kompotów i grzanego wina.
Jeśli chcemy wzbogacić smak kapusty kiszonej, wystarczy, dodać do niej liść kalarepy, kilka goździków i cebulę. Możemy je także dodawać do rosołu i potraw grzybowych. Jeśli mamy sproszkowane goździki, wtedy możemy ich użyć do farszów, spaghetti, czy też pasztetów. Jednak nie zapominajmy, że największą rolę pełnią przy ciastach bożonarodzeniowych.
Pamiętajmy, że bardziej opłaca się zakup goździków w całości, ponieważ te sproszkowane nie utrzymają tak długo smaku. A jeśli potrzebne nam będą goździki w proszku, wystarczy, że zmielimy je przez młynek do kawy. Pamiętajmy, że goździki muszą być one przechowywane w szczelnym pojemniku.