Grusza w ogrodzie – odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, porady

Grusza kojarzona jest z pierwszymi oznakami jesieni. Przepyszne owoce pozwalają na osłodzenie smutku po odchodzącym lecie. Do czynienia mamy z licznymi gatunkami gruszy, wśród których spotykane są jesienne, jak i również zimowe odmiany. Wszystkie są jednakowo smaczne i pełne witamin i wyjątkowych składników odżywczych.

Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gruszach.

Dojrzałe owoce gruszki na drzewie

Grusza jako jedno z popularniejszych drzew owocowych

Drzewa owocowe gruszy

Grusza (Pyrus communis) jest drzewem zaliczającym się do rodziny różowatych. Wśród nich wymienia się do 60 gatunków drzew owocowych. Grucha była znana jeszcze na ok. X wieków przed naszą erą. Za naturalny obszar jej występowania wymienia się całą umiarkowaną strefę klimatyczną obejmującą Europę Wschodnią i Środkową. Jako dość ciepłolubne drzewa owocowe, nie są już spotykane w krajach skandynawskich.

Drzewo gruszy osiąga średnią wysokość do 20 metrów. Jednocześnie są to długowieczne drzewa liściaste, które na pewno przeżyją kilka pokoleń. Najstarszy wiek drzewa wynosi 150 lat. Grusza wyróżnia się koroną, która przy młodych drzewach rozwija się raczej jednostronnie. Dopiero po osiągnięciu dojrzałego wieku zajmuje regularną przestrzeń nad smukłym i chropowatym pniem. Liść gruszy jest koloru ciemnozielonego, w kształcie jaja ze spiczastą końcówką. Gdy pojawia się liść gruszy, jednocześnie w tym momencie drzewo zaczyna kwitnąć. Białe kwiaty osiągają średnicę aż do 3 cm. Okres kwitnienia przypada na kwiecień lub maj, w zależności od odmiany. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o drzewkach owocowych.

Gatunki gruszek

Gatunki gruszek sięgają blisko 60 różnych odmian. Wszystkie z nich wyróżniają się między innymi kształtem i kolorem owoców, okresem zbiorów, czy też odpornością na różne choroby gruszy. Do najpopularniejszych odmian, które są hodowane w Polsce, zalicza się grusza Konferencja, grusza Faworytka, a także grusza Lukasówka.

Poniżej przedstawiamy niektóre rodzaje gruszy:

  • Grusza Konferencja – są to gatunki gruszek, których drzewo osiąga wysokość od 4 do 6 metrów. Drzewa owocowe kwitną na przełomie kwietnia i maja. Te rodzaje gruszy przywędrowały do nas z Wielkiej Brytanii. Owoce wyróżniają się skórką o zabarwieniu zielonkawym, wpadającym w brązowe odcienie. Drzewo gruszy wydaje obfite zbiory, a ich owoce osiągają długość nawet do 10 cm. Gruszki są wyjątkowo słodkie i soczyste o miękkim i żółtawym miąższu.
  • Grusza Faworytka – inaczej Grusza Klapsa. Są to drzewa liściaste o maksymalnej wysokości do 6 metrów, które przywędrowały do nas ze Stanów Zjednoczonych. Obecnie Grusza Klapsa jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem gruszy na całym świecie.  Są to letnie rodzaje gruszy, których zbiory przypadają już na sierpień. Rodzaje gruszek wyróżniają się owocami o zielonej skórce z dodatkiem brązowych plamek i czerwonawych rumieńców. Miąższ w kolorze białożółtym, wyróżnia się delikatnym, wręcz masłowym miąższem. Owoce są wyjątkowo wytrzymałe, ponieważ można je przechowywać przez okres ok. 2-3 miesięcy. Sprawdź także ten artykuł o gruszy Faworytce.
  • Grusza Lukasówka – są to gatunki gruszek, które przywędrowały do nas z Francji. Te rodzaje gruszy zostały odkryte w 1874 roku. W Polsce uprawiana jest jako jesienna odmiana gruszy, wyróżniająca się wyjątkowo obfitymi zbiorami. Niestety drzewo dotykają choroby gruszy, w tym między innymi parch gruszy. Zatem jest to odmiana dość wrażliwa, która wymaga większego poświęcenia w swojej uprawie. W zamian jednak drzewa owocowe są w stanie odwdzięczyć się pokaźnymi owocami, które sięgają sporych rozmiarów nawet do 10 cm długości. Półmasłowy i delikatny miąższ wyróżnia się lekko winnym posmakiem.
  • Grusza azjatycka – są to gatunki gruszek, które pospolicie nazywa się gruszą japońską. Ich wyróżnikiem jest nieregularny wzrost owoców, przez co możemy dłużej cieszyć się świeżymi zbiorami. Te specyficzne rodzaje gruszek, bardziej przypominają jabłka. Grusza azjatycka występuje w takich odmianach, jak Hosui, Chojuro czy też Shinseiki.
  • Grusza pospolita – inaczej dzika grusza. Są to gatunki gruszek, które nie zostały udomowione, zatem dalej rosną w swoich naturalnych warunkach. Grusza pospolita posiada trzy rodzaje gruszek, do których zalicza się grusza pospolita, polna, a także kaukaska. Najczęściej spotykaną odmianą w Polsce, jest właśnie grusza polna. Dzika grusza owocuje dość obficie, jednak jej owoce są bardzo drobne o kulistym kształcie. Mimo tego owoce nadają się do spożycia, a nawet na przetwory i soki. Dość wrażliwa na choroby.
  • Grusza wierzbolistna Pendula – są to drzewa liściaste, które posiadają przewisający pokrój. Wysokość drzewa wynosi od 3 do 5 metrów. Natomiast te rodzaje gruszy owocują już w sierpniu. Grusza wielkolistna przywędrowała do nas ze Wschodniej Europy,a dokładniej z obszarów Kakuazu i Zakaukazia.
  • Grusza komisówka – rodzaje gruszek, które przywędrowały do Polski z Francji. Określane są jako zimowe odmiany, które wydają wyjątkowo smaczne, deserowe owoce. Grucha wydaje owoce o ciężarze nawet do 450 gramów. Pokryte są one zielonożółtą skórką, wyraźnie zabarwione pomarańczowym rumieńcem. Grusza komisówka pozwala na pierwsze zbiory w październiku, które przeciągają się niemalże do końca listopada. Jest stosunkowo odporna na choroby.
  • Grusza Bonkreta Williamsa – jesienna odmiana gruszy, której zbiory są możliwe już we wrześniu. Grusza Bonkreta Williamsa przywędrowała do nas z Wielkiej Brytanii. Owoce dość spore, wyróżniają się słonecznożółtą skórką z drobnymi plamkami. Soczysty miąższ o masłowej gęstości charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. Bonkreta Williamsa jest dość odporna na choroby i nadaje się na przetwory. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na nalewkę z gruszek?

Drzewa owocowe gruszki – uprawa

Grusza – wymagania uprawowe

Grusza jest drzewem, które nie wymaga większego nakładu pracy z naszej strony. Jednak trzeba jej stworzyć odpowiednie warunki do spokojnego rozwoju. Przede wszystkim jest ona dość wrażliwa na warunki pogodowe. Dlatego zdecydowanie lepiej czuje się w osłoniętych stanowiskach. Niektóre odmiany należy odpowiednio zabezpieczyć na okres zimowy, ponieważ wymarzają przy spadku temperatury do -20 stopni Celsjusza. Zimowa i jesienna odmiana gruszy może być nieco bardziej odporna na takie warunki atmosferyczne.

Najpopularniejsze rodzaje gruszy będą doskonale czuć się w cieplejszych glebach. Jednocześnie drzewa źle znoszą wysoki poziom wody gruntowej. Okres zbiorów w zależności od odmiany zaczyna się już w sierpniu, a kończy się w listopadzie. Niektóre rodzaje gruszek są wyjątkowo odporne na długie przechowywanie, a nawet na transport. Inne natomiast wymagają jak najszybszego spożycia, ze względu na szybkie psucie.

Drzewo gruszy – pielęgnacja

Warto sadzić niektóre rodzaje gruszek obok siebie, ponieważ gwarantuje to efektywniejsze zapylanie kwiatów, a także znacznie większe zbiory. Przykładem takim może być odmiana Szarenzy oraz Dobrej Ludwiki, z których pyłki przenoszone na inne odmiany, doprowadza do wytworzenia większej ilości owoców.

Teoretycznie grusza w naszym klimacie jest w stanie poradzić sobie samodzielnie. Jednak w czasie suszy, należy zadbać również o odpowiednie nawodnienie. Nowe sadzonki umieszczamy w gruncie w okresie wiosennym lub zimowym. Jednak nie powinno to być później niż 20 października. Po tym czasie zwiększone jest ryzyko wystąpienia przymrozków, które są szkodliwe dla młodych drzewek.

Przycinanie gruszy

Przycinanie gruszy jest obowiązkowym elementem każdej uprawy. Wszystkie rodzaje gruszek muszą być odpowiednio formowane. Przycinanie gruszy pozwoli na obniżenie wysokości drzewka, zwiększenie rozłożystości korony lub wypuszczeniu pędów ku górze. W celu formowania stosuje się także naginanie konkretnych pędów.

Na pewno powinniśmy wycinać pędy, które są obumarłe lub chore. Choroby gruszy dzięki temu unikną rozprzestrzeniania. Istnieje możliwość kształtowania koron w formę palmet. Jednak takie formowanie dotyczy już zaawansowanych sadów, w których do czynienia mamy ze szpalerem drzew. Natomiast w przydomowym ogródku, możemy ograniczyć przycinanie do formowania korony oraz usuwania zbędnych pędów.

Choroby gruszy

Gruszki niestety nie są odporne na choroby. Wśród nich wymienimy odmiany bardziej wrażliwe na choroby gruszy, jak i również odporniejsze gatunki. Jeżeli liść gruszy zaczyna zmieniać swój wygląd, to prawdopodobnie drzewo zaatakowała rdza gruszy. Grusza może być zaatakowana przez tę chorobę, z powodu bliskiego sąsiedztwa z jałowcem sabińskim. Rdza gruszy niespotykana jest na drzewach w sadach. Gruszki nie mają możliwości rozwoju, przez co owoce opadają. Objawy choroby, jaką jest rdza gruszy, pojawiają się przede wszystkim na liściach. Rdza gruszy objawia się żółtawymi naroślami na liściach. Następnie grzyb przenosi się na pędy. Choroby gruszy tego typu możemy pozbyć się poprzez usunięcie jałowca, a następnie spryskanie drzewa specjalnym preparatem. Rdza gruszy wymaga szybkiej interwencji.

Inną chorobą grzybową jest parch gruszy, którą wywołuje Venturia pyrina. Parch gruszy również objawia się występowaniem zmian na liściach. Brunatne plamy powodują, że liście tracą ze swojej struktury wodę. Małe owoce zazwyczaj odpadają. Natomiast na dojrzałych pojawiają się mocne pęknięcia. Parch gruszy można zwalczyć przy pomocy fungicydów. Jednak zaleca się również odpowiednią profilaktykę. Do takich profilaktycznych czynności zaleca się przycinanie gałęzi, przyczyniających się do lepszego dostępu światła do wszystkich liści.

Ocena: 5,0/5 (głosów 30)
, aktualizacja 24 sierpnia 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij