Grzybnia pieczarkowa (Agaricaceae) – co to jest i ile kosztuje

W ostatnim czasie w sklepach ogrodniczych pojawiły się zestawy do uprawy w domu grzybów różnego rodzaju. Te z pieczarkami cieszą się największym powodzeniem, ponieważ hodowla pieczarek jest naprawdę prosta. Potrzebujesz tylko miejsca, gdzie możesz je umieścić i specjalnego podłoża.

Grzybnia pieczarek może być sprzedawana w postaci szczepionki lub kostek z podłoża z gotową grzybnią. Najczęściej wybiera się cały zestaw wraz z kostką do uprawy. Ta kostka zawiera specjalnie przygotowane podłoże do pieczarek. Najczęściej znajduje się w nim jeszcze woreczek z ziemią okrywową z domieszką torfu i instrukcja, jak wyhodować grzyby. Jedna kostka z grzybnią najczęściej pozwala na uzyskanie aż 10 kilogramów pieczarek!

Grzybnia pieczarkowa nie jest szczególnie kosztowna. Cena jednego zestawu to mniej więcej 15-20 zł, zatem naprawdę niewysoka. Kostki zbierają świetne opinie, ponieważ są tanie, a ich zastosowanie jest znacznie prostsze niż szczepienie grzybni w ogrodzie. Na dodatek daje prawie 100% gwarancji powodzenia uprawy, a hodowla dość szybko przynosi rezultaty i nie zajmuje za wiele czasu. Uprawa pieczarek może się odbywać przez cały rok, także zimą. Uzyskane w ten sposób grzyby są pełnowartościowe i smaczne, można je wykorzystać do różnych dań. To świetne rozwiązanie dla osób, które chcą postawić na spożywanie dobrej jakości produktów, nie musząc obawiać się o dodawaną do nich chemię.

Grzybnia pieczarek do uprawy w domu – najlepsze miejsce

Grzybnia pieczarkowa powinna być uprawiana na podłożu z obornika końskiego lub na glebie zastępczej. Najlepsze podłoże dla pieczarek to połączenie słomy i kurzaka, jednakże stworzenie go samodzielnie nie jest łatwe. Dlatego wygodniejszą opcją jest zakup gotowych kostek z podłoża lub gotowego substartu przerośniętego grzybnią wraz z podłożem. W domu grzyby uprawia się w foliowych workach lub skrzynkach drewnianych, które zbierają lepsze opinie, ponieważ są bardziej przewiewne i pozwalają podłożu oddychać.

Uprawę pieczarek prowadzi się także w ogrodzie. Wtedy także należy zadbać o odpowiednie podłoże. Najlepiej wymieszać z ziemią obornik koński. Można go kupić w formie granulowanej. Wysuszony obornik to pewność, że wraz z nawozem nie przeniesie się na miejsce uprawy chwastów czy traw, których nasiona mogły przetrwać w układzie trawiennym konia. Cena obornika nie jest wygórowana, to koszt dwudziestu lub trzydziestu kilku złotych za opakowanie.

Grzybnia pieczarkowa nie musi mieć zapewnionego słońca. Prawdę mówiąc nie potrzebuje go w ogóle i może być uprawiana w zupełnym zacienieniu. W ogrodzie sadzi się ją pod drzewami lub przy żywopłocie. W domu można ją trzymać w garażu, piwnicy lub na strychu – świetnie się tam uda.

Jak wyhodować pieczarki w domu – instrukcja

Uprawę pieczarek w domu można zacząć w dowolnym momencie sezonu. Nawet w środku zimy w sklepach ogrodniczych są dostępne grzybnie i kostki do hodowli pieczarek. Opieka nad grzybnią nie jest szczególnie skomplikowana. Ważne jest tylko jedno: temperatura w pomieszczeniach musi wynosić od 12 do 20 stopni. Inaczej uprawa się nie uda, dlatego w ogrodzie grzybnia przestaje wydawać owoce mniej więcej pod koniec wakacji.

Po otworzeniu paczki z kostką przerośniętą grzybnią, należy umieścić ją w skrzynce. Następnie rozwija się folię, a grzybnię przykrywa się otrzymaną w komplecie ziemią. Z reguły jest to torf, który pomaga utrzymać odpowiednią wilgoć podłoża. To właśnie poziom wilgoci decyduje o tym, czy grzyby będą rosły – zupełnie tak samo jak w przypadku tych leśnych, które pojawiają się po deszczu. Grzybnia ruszy, jeśli zostanie pierwszy raz podlana.

Zwilżanie jest najważniejszą częścią uprawy. Co kilka dni grzybnię należy podlać niewielką ilością wody. Podłoże powinno być stale wilgotne. Ważne jest także to, by utrzymywać mniej więcej stałą temperaturę. W warunkach domowych grzybnia pieczarek może owocować nawet kilka razy. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak marynować grzyby.

Owocowanie grzybni pieczarkowej (Agaricaceae)

Pierwsze grzyby można uzyskać po mniej więcej 3 lub 4 tygodniach od rozpoczęcia uprawy. Po mniej więcej 10 dniach od pierwszego podlania na ziemi pojawi się biały nalot, który stopniowo zacznie przeradzać się w owocniki. Pieczarki nadają się do zjedzenia, jeśli skórka osłaniająca ich kapelusz zacznie się łuszczyć. Aby je zebrać, należy je delikatnie wykręcić z podłoża.

Pieczarki owocują kilkukrotnie przez okres mniej więcej 4 miesięcy. W tym czasie jedna kostka może dać nawet 10 kg grzybów, które będą nadawały się do zjedzenia. Najczęściej grzyby dojrzewają stopniowo i zbiera się je regularnie. Czasami zdarza się, że nagle przez 2-3 tygodnie nie pojawiają się nowe pieczarki, ale nie jest to powód do niepokoju – grzybnia musi odpocząć i znów wznowi wytwarzanie owocników, jeśli tylko dalej będziesz jej zapewniać odpowiednie warunki.

ikona podziel się Przekaż dalej