Tradycyjny gulasz z szynki wieprzowej

Gulasz z wieprzowiny – jak podawać?

Gulasz z szynki wieprzowej to idealne danie na wiele okazji. Niedzielny obiad, świąteczne spotkanie z rodziną, ciepłe danie na imieninowym przyjęciu. Gulasz świetnie się sprawdza w każdym wydaniu. Na dodatek można zrobić go na bardzo wiele sposobów i praktycznie co chwilę możesz jeść go inaczej.

Najbardziej tradycyjny jest oczywiście taki z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym, ale nie jest to jedyna opcja. Gulasz w sosie sprawdzi się także idealnie z ziemniakami albo kopytkami. Można go podawać także w towarzystwie niewielkich kluseczek – w takiej formie idealnie sprawdzi się dla dzieci. Możesz go także doprawić na ostro, dzięki temu będzie świetny na wieczorne przyjęcie.

Gulasz wieprzowy można zrobić na kilka sposobów. Najczęściej je się po prostu wieprzowinę w sosie własnym, czasami podlewa się ją bulionem. Jednakże czasami można dodać do tego jakiś inny sos, na przykład pomidorową passatę. Każdy przepis na gulasz jest inny, z pewnością znajdziesz taki, który ci posmakuje. Danie najczęściej robi się z szynki wieprzowej, ponieważ to mięso jest miękkie i świetnie nadaje się dla dzieci, można jednak wykorzystać także inne mięso, na przykład łopatkę, biodrówkę lub karkówkę, chociaż te dwa ostatnie rodzaje są dość tłuste i nie każdemu będą smakować.

Łatwy przepis na gulasz z szynki wieprzowej

Pyszny gulasz wieprzowy można zrobić dość łatwo. Tak naprawdę nie potrzebujesz do niego żadnych dodatkowych składników, wystarczy mięso i przyprawy. Jak zrobić tradycyjny gulasz z mięsa wieprzowego, który będzie świetnie pasować do kaszy?

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól i pieprz.

Gulasz można zrobić zarówno w głębokim rondelku, jak i na zwykłej patelni z wysokimi brzegami. Jeśli dodasz ostrej papryki, danie będzie miało bardziej wyrazisty smak.

  1. Umyj i osusz mięso, pokrój je w większą kostkę. Posyp je wszystkimi przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
  2. Obierz cebulę i marchew. Cebulkę pokrój na drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso aż będzie miało ciemnobrązowy kolor. Odłóż na bok.
  4. Podsmaż cebulę na małym ogniu, a kiedy lekko się zeszkli, dodaj marchew. Smaż do miękkości.
  5. Wymieszaj warzywa z mięsem i zalej gorącą wodą. Dodaj listki laurowe.
  6. Gulasz powinno się dusić pod przykryciem około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
  7. W niewielkiej ilości wody rozprowadź mąkę i zagęść niż sos. Duś jeszcze przez kilka minut.

Proste przepisy na gulasz z wieprzowiny z warzywami

Dobry przepis na gulasz z szynki wieprzowej z papryką i marchewką

Do gulaszu z mięsa wieprzowego można dodać jeszcze różne warzywa. Bardzo dobrze smakuje ten z papryką i marchewką – jest pyszny, nawet lekko słodki. Świetnie smakuje w towarzystwie kopytek, ale można przygotować go także na szybki obiad z kaszą lub ryżem.

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • przyprawy: sól, czosnek granulowany, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek,
  • śmietana 30% lub mąka do zagęszczenia sosu

Przygotowanie dania nie jest trudne, a będzie naprawdę niezwykłe. Miękkie mięso w sosie własnym jest smaczne, ale tutaj dochodzą słodkawe warzywne nuty, dlatego to dobry pomysł, by spróbować go przygotować na obiad dla całej rodziny. Proste przepisy są najlepsze – ten gulasz to potwierdza. Jeśli szukasz innych przepisów, sprawdź także ten artykuł z przepisami na szynkę pieczoną w piekarniku.

  1. Przygotuj mięso: umyj, pokrój na kawałki i natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Odstaw do lodówki.
  2. Obierz marchew i pokrój ją na cienkie plasterki lub półplasterki. Umyj paprykę, usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na krótkie paski.
  3. Obierz cebulę i poszatkuj ją w grubą kostkę.
  4. Podsmaż cebulę na oleju, odłóż na talerzyk z boku. Podsmaż mięso aż będzie złocisto-brązowe, następnie dodaj cebulę i warzywa, zalej całość wodą.
  5. Dodaj kminek, ziele angielskie i liść laurowy i duś mniej więcej przez 60 minut.
  6. Zagęść sos i pogotuj jeszcze przez kilka minut.

Pyszny gulasz z dodatkiem pieczarek

Możesz zrobić także bardzo łatwy przepis na gulasz z pieczarkami. Sos jest naprawdę dobry, ma grzybowy smak i aromat. Pieczarki możesz po prostu dodać do wcześniejszego przepisu, ale możesz zrobić całkiem inne danie. Oczywiście nadają się do tego także grzyby leśne.

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kg pieczarek (najlepiej mniejszych),
  • przyprawy: sól, pieprz, świeży rozmaryn, mielona ostra papryka, mielony kminek,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki mąki
Pyszny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem pieczarek, czyli przepis na gulasz z mięsa
Jak zrobić gulasz z szynki wieprzowej, czyli przepis na gulasz z mięsa

W tym przypadku nieco inaczej postępuje się z mięsem. Mąką nie zagęszcza się sosu, ale i tak jest on dość gęsty i kremowy. Całość można doprawić także suszonymi przyprawami, ale wtedy trzeba ich użyć nieco mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne.

  1. Umyj i pokrój mięso na kawałki. Oprósz je mąką i podsmaż na oleju w dużej patelni.
  2. Pokrój czosnek na cienkie plasterki lub rozgnieć w małej prasce. Obierz cebulę i pokrój w grubszą kostkę. Obierz pieczarki, jeśli są duże pokrój w plasterki, jeśli małe - na ćwiartki.
  3. Podsmaż cebulę i czosnek na tej patelni, na której smażyło się mięso. Następnie dodaj mięso, dopraw przyprawami i zalej wodą. Duś przez kilkanaście minut.
  4. Pieczarki podsmaż na odrobinie oleju, aż puszczą wodę. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie wrzuć do mięsa. Duś przez mniej więcej pół godziny, aż mięso będzie miękkie.

Przepis na gulasz z sosem pomidorowym

Szybki gulasz z szynki wieprzowej? To na pewno ten w sosie pomidorowym. Możesz zrobić go po prostu z przecieru lub pomidorów w puszcze lub zastosować gotową passatę. Gulasz z sosem pomidorowym dobrze sprawdza się także z warzywami, takimi jak marchew, pietruszka, pieczarki czy ogórki kiszone, które dodadzą temu ciekawego, lekko kwaskowatego posmaku.

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g chudego boczku,
  • 250 ml wody lub bulionu,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka suszona, po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki,
  • opcjonalnie: 200 g pieczarek, 2 marchewki, 1 duża papryka lub 4 ogórki kiszone

Boczek świetnie komponuje się z tym daniem. Warzywa możesz wymieszać wszystkie lub wybrać tylko niektóre. Przesmaża się je osobno na oliwie z oliwek i dodaje się do garnka z duszącym się mięsem.

  1. Umyj i pokrój mięso. Podsmaż na patelni.
  2. Przełóż mięso do garnka.
  3. Obierz cebulę i czosnek. Ząbki przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój na grubą kostkę.
  4. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek.
  5. Zalej mięso bulionem i dodaj cebulę i czosnek oraz opcjonalne warzywa.
  6. Pokrój boczek na małe kawałki i podsmaż na patelni. Jak się zarumieni, dodaj do garnka.
  7. Zalej całość passatą i gotuj przez dłuższy czas aż do zmięknięcia mięsa.
ikona podziel się Przekaż dalej