Ile gotować ziemniaki młode do obiadu na lato?

Planujesz zrobić pyszny obiad z młodymi ziemniakami podsmażonym koperkiem z masłem? W takim razie wystarczy, że wybierzesz niewielkie okazy i skrobiesz delikatną skórkę. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, dlatego wystarczy zwykłe zeskrobanie delikatnej łupki, przepłukanie ziemniaków i zalanie ich zimną wodą. Ziemniaki powinny się gotować 15 minut.

Młode ziemniaki, o ile nie są dużych rozmiarów, będą gotowały się szybko i sprawnie. Zbyt długie gotowanie, może doprowadzić do rozpadania się ziemniaków, a zdecydowanie lepiej smakują w całości. Dodatkowo ważne jest też wypłukiwanie się substancji odżywczych z warzyw. Nie bez znaczenia jest to, że rozgotowując ziemniaki, pozbywamy się wielu cennych minerałów i witamin. Dlatego też tak ważny jest czas, który powinien być restrykcyjnie przestrzegany.

Ile gotować ziemniaki na ziemniaki tłuczone z cebulką lub na puree?

Masz starsze ziemniaki i Twoi domownicy lubią wersję tłuczoną z podsmażoną cebulką lub jeśli lubicie puree ziemniaczane. Wystarczy, że dokładnie obierzesz i umyjesz ziemniaki, pokroisz je na mniejsze części i zalejesz zimną wodą. Wystarczy odrobina soli i trochę cierpliwości. Czas, który jest potrzebny do ugotowania ziemniaków to 20 minut.

Musisz pamiętać, że ugotowane ziemniaki to nie takie, które same się rozpadają. W takim przypadku mówimy o rozgotowaniu warzyw. Ziemniaki odcedzamy i od razu tłuczemy specjalnym tłuczkiem. Nie czekam, aż ziemniaki wystygną. Do tłuczenia ziemniaków nadać się może również specjalne prawidło. Prawidło to ręczna praska do ziemniaków, która rozgniata je na idealnie gładką masę. Używają jej zazwyczaj osoby, które chcą przygotować farsz na pierogi ruskie.

Ile gotować ziemniaki do sałatki?

W przypadku ziemniaków do sałatki sprawa jest bardzo prosta i przedstawić ją można w zupełnie podobny sposób jak w przypadku wcześniejszego akapitu. Ziemniaki na sałatkę wybieramy średniej wielkości lub małej, ponieważ najlepsze będą takie, których nie trzeba będzie kroić na kilka części, wystarczy, że zostaną przekrojone na pół. Następnie płuczemy ziemniaki, solimy i gotujemy przez 15 do 20 minut. Odcedzamy z wody i czekamy, aż wystygną.

Jak długo gotować ziemniaki w mundurkach?

Masz ochotę na zmiany? W takim razie przygotuj dla siebie i swojej rodziny ziemniaki w mundurkach. Do tego celu wybieraj niewielkie ziemniaczki, ponieważ nie będziesz ich przekrawać. Dobrze też, żeby były bez żadnych dziurek. Ziemniaki najpierw dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, a dopiero później wrzucamy je do zimnej wody, solimy i gotujemy.

Jeśli nie wiesz, jak długo gotować takie ziemniaki, to wystarczy, że dobierzesz czas do ich rozmiaru. Niewielkie okazy potrzebują zaledwie 15 minut. Ugotowany ziemniak można poznać po tym, że po przekłuciu go drewnianą wykałaczką do szaszłyków, przebija się ona bez przeszkód przez jego wnętrze.

Całe ziemniaki na grilla

Masz w planach pieczone ziemniaki z grilla? Takie ziemniaki fantastycznie smakują z masełkiem i solą jednak wymagają umiejętnego przygotowania. Superowe lub ugotowane ziemniaki zawijamy w folię spożywczą, najpierw delikatnie natłuszczając je olejem i tak zabezpieczone możemy położyć na grillu. Jeśli jednak nie masz zbyt dużo czasu, aby oczekiwać na upieczenie ziemniaków, a ten cały proces może potrwać nawet godzinę, to wystarczy, że najpierw podgotujesz ziemniaki, a dopiero po ich odcedzeniu dodasz odrobinę oleju i zawiniesz je w folię aluminiową.

Pamiętaj, że do ziemniaków z grilla nadają się średnie ziemniaczki, które podgotowujemy, powinny być całe w mundurkach. Czas, jaki będzie potrzebny na gotowanie to 15 minut.

Jak upiec chleb z ziemniaków?

Zostało Ci trochę ziemniaków z obiadu? Nie wyrzucaj ich. Możesz je wykorzystać, tworząc wspaniały bochen chleba, który Twoja rodzina zje na kolację. Jeśli nawet nie masz ziemniaków z obiadu, możesz je ugotować specjalnie i używając prawidła do ziemniaków przeprasować je tuż po ugotowaniu. Ziemniaki, których użyjesz do chleba, powinny się gotować całe w mundurkach, ale nie jest to warunek konieczny.

Składniki :

  • 700 g mąki pszennej
  • 300 g tłuczonych i osolonych ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • pół szklanki wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • kminek dekoracyjnie

Przygotowanie:

Mając już ugotowane ziemniaki, zabieramy się za przygotowanie rozczynu. W letniej wodzie roztapiamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

Po upływie czasu przeznaczonego na zrobienie rozczynu sprawdzamy, czy drożdże pracują, jeśli tak to do garnka wsypujemy resztę mąki, 1 jajko, ziemniaki sól, olej i rozczyn. Wszystko dokładnie zagniatamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.

Po upływie godziny sprawdzamy, czy ciasto wyrosło, jeśli nie to czekamy przez kolejne 30 minut, a jeśli tak to od pozostałego jajka oddzielamy białko od żółtka i smarujemy wierzch chleba rozkłóconym żółtkiem, a następnie posypujemy kminkiem.

Chleb pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Po upieczeniu chleb powinien wystygnąć na kratce, dopiero gdy będzie chłodny można go rozkroić i przygotować z niego pyszną kolację. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak upiec ziemniaki w piekarniku.

Idealny sposób na zdrowe i pyszne ziemniaki

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak ugotować ziemniaki, żeby były zdrowe i pyszne? Odpowiednia długość czasu to nie wszystko. Warto poznać jeszcze jeden ciekawy trik, który sprawi, że Twoje ziemniaki staną się nie tylko smaczniejsze, ale też znacznie zdrowsze.

Sekretem zdrowego gotowania jest pozbycie się enzymów, które uwalniają się z ziemniaków podczas gotowania. Większość osób gotuje ziemniaki cały czas w tej samej wodzie, a to spory błąd. Wystarczy, że zagotujesz ziemniaki i gdy woda zacznie wrzeć, odcedzić wodę, a następnie dolejesz świeżej, a sprawisz, że szkodliwe enzymy, które uwolnione zostały z ziemniaków we wczesnej fazie gotowania, całkowicie znikną.

Ten sposób może lekko wydłużyć czas potrzebny na ugotowanie ziemniaków, jednak jest on warty wypróbowania i stosowania na co dzień, szczególnie jeśli w domu mamy małe dzieci.

Ziemniaki na parze też mogą być smaczne!

Oczywiście oprócz ziemniaków klasycznie gotowanych, możemy przygotować takie, które ugotujemy na parze. Warzywa przygotowane w ten sposób zachowują o wiele więcej substancji odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Żeby ugotować ziemniaki na parze, potrzebujemy specjalnego urządzenia i odrobinę dobrych chęci. Ziemniaki przygotowujemy w podobny sposób jak do standardowego gotowania, jedyna różnica będzie taka, że zamiast do garnka z wodą, trafią do parownika. Czas, jaki jest potrzebny na ugotowanie ziemniaków na parze, jest bardzo zbliżony do tego, jaki potrzebujemy, gotując je w sposób klasyczny. 20 minut wystarczy, żeby cieszyć się pysznymi ziemniakami z pary.

Przygotowując ziemniaki w ten sposób, trzeba jeszcze pamiętać o jednej bardzo ważnej kwestii. O ile podczas gotowania w wodzie ziemniaki solimy od razu, o tyle w przypadku korzystania z parownika będzie to niemożliwe. Dlatego, jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do bardziej wyrazistych dań, to ziemniaczki po wyjęciu z parownika będzie trzeba dodatkowo przyprawić. Mimo tego jest to zdecydowanie najlepszy i najzdrowszy sposób na przygotowanie różnego typu warzyw. Polecany jest w szczególności małym dzieciom, dla których odpowiednia dawka witamin, którą mogą czerpać z przygotowanych posiłków, jest bardzo ważna.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,2% czytelników artykuł okazał się być pomocny