Imbir w zalewie – zdrowy dodatek do sushi

Imbir marynowany gari – krojony w plasterki - podobnie jak sos sojowy lub chrzan i pasta z wasabi, jest popularnym dodatkiem do sushi. Spożywany w niewielkich porcjach, ma za zadanie przygotować nasze kubki smakowe do delektowania się oryginalnym smakiem japońskiego przysmaku. W barach sushi często podaje się różowy imbir marynowany, uzyskiwany poprzez dodatek naturalnych barwników. Gotowy imbir konserwowy możemy kupić w sklepie, ale prawdziwe satysfakcjonujące jest samodzielne przygotowanie imbiru, z dodatkiem zalewy octowej.

Przepis na gari - różowy imbir marynowany do sushi

Składniki:

  • Świeży imbir – 20 dag
  • Ocet ryżowy – 1 szklanka
  • Cukier – 3 łyżki stołowe
  • Sól – ¼ łyżeczki
  • Woda – około 30 ml
  • Gruby plasterek świeżego buraka lub 1 łyżeczka koncentratu czerwonego barszczu

Przygotowanie:

  1. Zanim przystąpimy do marynowania, musimy obrać korzeń imbiru ze skórki. Najlepiej nadaje się do tego obieraczka do warzyw.
  2. Obrany imbir cieniutko kroimy na plasterki.
  3. Solimy poszatkowany imbir i umieszczamy w lodówce, na około ½ godziny.
  4. Do rondla wlewamy ocet, cukier i wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Wyjęty z lodówki imbir lekko odciskamy i układamy w słoiczkach, które uprzednio zostały wyparzone.
  6. Zalewamy całość gorącą zalewą i dodajemy plasterek buraka lub koncentrat czerwonego barszczu. Jeśli dodamy więcej barwnika, otrzymamy zamiast różowego - czerwony imbir. Zakręcamy słoiki i odstawiamy imbir marynowany do wystygnięcia.

Tak przygotowane gari możemy przechowywać przez kilka tygodni. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z imbiru?

Czerwony imbir beni shoga – nie tylko do sushi

Oryginalny czerwony imbir, według japońskiej receptury, wymaga przygotowania marynaty octowej, otrzymywanej z moreli japońskiej oraz użycia czerwonej odmiany ziela pachnotki zwyczajnej, nadającej marynacie krwistoczerwone zabarwienie. Polskie przepisy często wykorzystują ocet jabłkowy, spirytusowy lub winny oraz naturalny barwnik z czerwonego buraka.

Przepis na czerwony imbir

Składniki:

  • Świeży imbir – 50 dag
  • Ocet spirytusowy 10% - 5 łyżek
  • Ocet jabłkowy 6% - 1 łyżka
  • Cukier 6 łyżek
  • Sól – 4 łyżki
  • Woda – 1,8 l
  • Koncentrat z czerwonego buraka

Przygotowanie:

  1. Świeży imbir obieramy, używając obieraczki do warzyw i kroimy w cienkie paseczki. Taki sposób przygotowania jest jednym z wyróżników tej marynaty od popularnego imbiru marynowanego gari.
  2. Do rondla wlewamy 1 l wody, dodajemy połowę soli i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Dodajemy pokrojony w paseczki imbir i całość gotujemy przez około 15-20 minut, do miękkości.
  4. Gotowy imbir odcedzamy, przekładamy na sitko i dokładnie płuczemy.
  5. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy pozostałą wodę, dodajemy ocet, cukier i sól.
  6. Do wyparzonych słoików przekładamy imbir. Zalewamy go przygotowaną zalewą i dodajemy koncentrat z czerwonego buraka, dla czerwonego zabarwienia marynaty.
  7. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia, odwracając je do góry dnem. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę imbirową.
Marynowany imbir w słoiku
Imbir marynowany - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!

Tak przygotowana marynata ma słono-kwaśny smak, więc może być podawana nie tylko do sushi. Doskonale smakuje jako dodatek do dań rybnych i mięsnych. Oryginalne Beni shoga są rodzajem pikli, które podkreślają smak ryżowych potraw. Po ostrych marynatach doskonale smakuje imbir kandyzowany – słodki deser, dla łasuchów i osób dbających o zdrowie.

Sushi z marynowanym imbirem – smaczny i szybki przepis

W domowych warunkach możemy przygotować smaczne sushi, do którego podamy marynowany imbir.

Składniki:

  • Płaty nori – wodorostów do sushi
  • Ryż – 2 szklanki
  • Nadzienie: pokrojone w paseczki, np. papryka, ogórek. marchewka, czerwona kapusta, awokado (w plasterkach), kawałki łososia, krewetki, itp.
  • Cukier – 2 łyżki, najlepiej cukru brązowego
  • Ocet ryżowy – 4 łyżki
  • Sos sojowy – 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ryż, a po ugotowaniu, zostawiamy go na kilka minut pod przykryciem.
  2. Przygotowujemy w naczyniu ocet ryżowy, cukier i sos sojowy – mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  3. Wystudzony ryż polewamy mieszanką octowo-cukrową i delikatnie mieszamy.
  4. Maty do sushi przykrywamy folią samoprzylepną i układamy na niej płaty wodorostów.
  5. Płaty nori układamy świecącą stroną do góry. Umieszczamy na nich ryż, równo rozprowadzając go na powierzchni wodorostów, z dbałością, by został mocno ubity, tworząc jednolitą warstwę.
  6. Warzywa układamy na dole arkusza nori i przystępujemy do zwijania.
  7. Gotową rolkę najlepiej na krawędziach zwilżyć wodą, by dobrze się skleiła.

Gotowe rolki kroimy ostrym nożem na plastry, o grubości około 1 cm. Układamy je na drewnianych lakierowanych tackach – nie będą się kleić, a jednocześnie będą apetycznie się prezentować. W miseczkach podajemy sos sojowy, imbir marynowany oraz wasali – konieczne dodatki do sushi. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie imbiru w doniczce?

ikona podziel się Przekaż dalej