Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku

Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku

Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego

Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego

Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości

Sok z rokitnika – przepis, opinie, dawkowanie, właściwości

Przydomowy ogród jest miejscem spełniającym dwa zadania. Po pierwsze to zakątek, w którym można się zrelaksować po trudach dnia. Zapewnia przy tym często aktywny wypoczynek podczas pielęgnacji roślin. To prowadzi nas do drugiego ze wspomnianych zadań. Otóż w ogrodzie możemy uprawiać rośliny rodzące smaczne owoce i warzywa. One z kolei idealnie nadają się na rozmaite przetwory. Dlatego też warto poświęcić temu zagadnieniu trochę miejsca.

Przetwory na zimę

Przetwory stworzone z samodzielnie wyhodowanych owoców są powodem do dumy. Są zdrowsze od podobnych produktów oferowanych w sklepach. Przede wszystkim, dlatego, że owoce były uprawiane naturalnie. Zakładamy to z bardzo prostej przyczyny. Nie chcemy przecież jeść niczego, co miało kontakt z chemikaliami. Nawet tymi, które mają za zadanie ochronę roślin przed chorobami i insektami. Ważne jest też to, że podczas gotowania nie dodajemy do przetworów żadnych konserwantów. Po tym wstępie możemy przejść krok dalej i zająć się najciekawszymi rodzajami weków.

Najpopularniejsze przetwory to soki, kompoty, dżemy, konfitury i powidła. Wszystkie z wymienionych nie są trudne do przygotowania. Poradzą sobie z tym nawet osoby, które rzadko spędzają czas na gotowaniu. W początkach swojej przygody warto postawić na klasyczne przepisy. Takie jak na przykład dżemy z malin, truskawek czy porzeczek. Chyba każdy jadł ponadczasowe powidła ze śliwek czy konfitury z jabłek. Jest jeszcze wiele przykładów, których wymienienie zajęłoby dużo miejsca. Nie trzeba jednak wkraczać na utarte ścieżki. Mamy też inne możliwości.

Mniej znane przetwory

Dla osób szukających nietypowych przetworów przygotowaliśmy tę kategorie. Znajdują się tu przepisy na wykorzystanie mniej popularnych gatunków. Przykładem będą tu na przykład owoce dzikiej róży. Można z nich przygotować konfitury, syropy czy nalewki. Warto też zwrócić uwagę na aronie, z niej powstają dżemy i soki. Jeśli w naszym ogrodzie rośnie pigwa i pigwowiec, warto wiedzieć, że nie są to tylko ozdobne rośliny. Ich owoce doskonale nadają się na rozmaite weki. Przykładów jest jeszcze więcej. Zamiast je wymieniać zachęcamy do przeglądania tej kategorii. Znajdują się w niej bardzo ciekawe przepisy.

CZYTAJ WIECEJ
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
Przetwory z patisonów – najlepsze przepisy na patisony w słoiku
5 najlepszych przepisów na kompot z suszu na wigilię - sprawdź je!
5 najlepszych przepisów na kompot z suszu na wigilię - sprawdź je!
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij