Jabłoń Antonówka – sadzonki, uprawa, pielęgnacja, porady

Wyjątkowa, bardzo smaczna i niezwykle popularna – jabłoń Antonówka zasługuje na zdecydowanie bliższe poznanie. Owoce świetnie sprawdzają się na przetwory, kompoty, a także dodatki do ciast i deserów. Warto dowiedzieć jak dbać o sadzonki, a także w jaki sposób radzić sobie z różnymi chorobami drzewa owocowego.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o jabłoniach.

Jabłoń antonówka na tle słońca

Jabłoń Antonówka – charakterystyka

Jedna z najstarszych odmian Jabłoni, która przywędrowała do nas z dalekiej Rosji. To właśnie dlatego sadzonki świetnie radzą sobie w wyjątkowo trudnych warunkach klimatycznych. Drzewa są odporne na mróz, a także w okresie letnim – na bardzo wysokie temperatury. Jest to dość niewysokie drzewo o zaburzonym kształcie. Ponieważ pień bardzo często przy powolnym wzroście ulega deformacji. Antonówka wydaje dość spore owoce o jasnozielonym zabarwieniu, aż po żółty odcień, gdy osiągną one największą dojrzałość.

Możemy wyróżnić główne rodzaje Antonówki, do których zalicza się:

  • Antonówka masłowa – jest to odmiana o kwaskowym smaku oraz zielonej skórce. Antonówka masłowa owocuje już w sierpniu, dlatego drzewo uchodzi za wczesną odmianę jabłoni. Same owoce są średniej wielkości o baryłkowatym kształcie. Można je przechowywać aż do listopada. Antonówka masłowa jeszcze lepiej owocuje, jeżeli zadbamy o zapylające odmiany jabłoni w sąsiedztwie. Do nich zaliczają się jabłonie Lobo, James Grieve czy też Oliwka żółta.
  • Antonówka półtorafuntowa – jest to stara odmiana zwana również Antonówka Śmietanową. Antonówka półtorafuntowa pochodząca z Rosji wydaje owoce warzące nawet do 600 gram. W odróżnieniu od Antonówki masłowej, owoce są mniej symetryczne, często stożkowate z charakterystycznym żebrowaniem. W cieplejszych warunkach Antonówka półtorafuntowa wydaje plony już pod koniec sierpnia. Smaczne, lekko kwaskowe owoce, świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju przetwory, w tym między innymi na dżemy, kompoty, przeciery, a nawet do suszenia.

Jabłka antonówki

Antonówka – sadzenie

Sadzonki jabłoni są wyjątkowo odporne na mróz, dlatego świetnie sprawdzają się w lokalizacjach, w których drzewa są szczególnie narażone na skrajne warunki pogodowe. Sadzenie powinno odbywać się na lekko kwaśnym podłożu. Gleba powinna być piaszczysta niezbyt wilgotna, a najlepiej sucha. Chociaż drzewo poradzi sobie również na nieurodzajnej glebie. Jednak wtedy jabłka nie będą tak okazałe, jak przy bardziej sprzyjających warunkach.

Najlepszym stanowiskiem dla jabłoni, będzie nasłonecznione miejsce lub z lekkim zacienieniem. Sadzenie młodych drzewek będzie wymagać od nas cierpliwości, ponieważ owocowanie może rozpocząć się po kilku latach. Ponadto drzewa początkowo wyróżniają się bardzo powolnym wzrostem. Dodatkowo uprawa nie zawsze wydaje owoce.

Jabłoń Antonówka – uprawa

Pielęgnacja Antonówki nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy. Przede wszystkim Antonówka na zimę w żaden sposób nie musi być zabezpieczana. Ponieważ jest to odmiana odporna nawet na temperatury do – 30 stopni Celsjusza. Dodatkowo uprawa jest odporna na parcha jabłoni, dzięki czemu nie wymaga ona praktycznie żadnych oprysków. Oczywiście może zdarzyć się, że podczas wilgotnego sezonu letniego, niektóre jabłka zaczną gnić. Jednak nie przyczynia się to do większych strat w zbiorach.

Antonówka na zimę lub jesień może być przycinana. Pielęgnacja pod tym względem nie różni się za bardzo od cięcia gałązek przy innych odmianach jabłoni. Natomiast wiosną młode pędy przycinamy przy czwartym pąku. Natomiast w niższych partiach, pędy przycinamy do długości 50 cm. Antonówka na zimę nie wymaga nawożenia. Czynimy to dopiero wczesną wiosną, by następnie po ponad miesiącu powtórzyć czynność. Pielęgnacja pod tym względem wymaga zastosowania saletry amonowej lub nawozów z dużą ilością azotu. Uprawa jednak powinna być nawożona na okres około 3 tygodni przed kwitnieniem. Jabłka, które powoli odchodzą w zapomnienie, świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju przetwory. Najpopularniejsze z nich to konfitury i soki. Przetwory są bardzo wartościowe pod względem składników odżywczych, jak i również walorów smakowych.

Ocena: 5,0/5 (głosów 7)
, aktualizacja 10 września 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij