Jabłoń Jonagold - opis, uprawa, pielęgnacja, wymagania, porady

Mogłoby się wydawać, że od dziesięcioleci na straganach pojawiają się ciągle te same, stare i szlachetne odmiany jabłek. Szampion, Kosztela, Papierówka, Ligol – każdy świetnie je zna. W ostatnim czasie jednak zaczęły być wypierane przez jabłka Jonagold. To stosunkowo nowa odmiana, która błyskawicznie zdobyła serca największych smakoszy. I sadowników, ponieważ jest wdzięczna i łatwa w uprawie.

A może zainteresuje cię także artykuł o uprawie jabłoni Ligol?

Jabłoń Jonagold z owocami

Jabłoń Jonagold – opis i kultywary

Jabłoń Jonagold należy do czołówki najchętniej uprawianych odmian na świecie. W Polsce wyprzedza nawet takie odmiany jabłek jak Golden Delicious (który jest zresztą jej bezpośrednim przodkiem) czy Kosztela, o laur pierwszeństwa walczy od lat 90. Uwagę smakoszy zwraca przede wszystkim ładną, matową skórką z rozległym, malinowo-czerwonym, niejednolitym rumieńcem. Po drugie jabłka Jonagold są po prostu bardzo smaczne, ich kruchy, gruboziarnisty, zielonobiały miąższ jest słodkawy i bardzo aromatyczny. Owoce są z reguły dość duże, mają od 140 do 200 g.

Jabłoń Jonagold jest tak popularna, że w ostatnim czasie powstało kilkaset kultywarów tej odmiany. Na uwagę zasługują przede wszystkim te o intensywniejszym wybarwieniu. Jedną z najsmaczniejszych jest Jonagold DeCosta, o przepięknym, bordowym kolorze skórki i białym, kwaskowatym miąższu. Jabłka odmiany Jonagold DeCosta są idealne do spożycia bezpośredniego, ale nadają się także na przetwory. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o jabłoni papierówce.

Na uwagę zasługuje także inny potomek odmiany Jonagold – Jonagored. Jak sama nazwa wskazuje, są one o wiele bardziej czerwone. Opis obu odmian jest jednak bardzo podobny. Jonagored także ma matowy, nierównomierny rumieniec na jaśniejszej skórce, pod którą kryje się ziarnisty, smaczny i soczysty miąższ.

Jabłoń Jonagold – uprawa i wymagania siedliskowe

Odmiana jest stosunkowo mało wymagająca w uprawie. Potrzebuje żyznego, lekko gliniastego podłoża i ciepłego, nasłonecznionego miejsca. W cieniu jabłka Jonagold nie wybarwiają się odpowiednio. Jak większość drzewek owocowych, jabłoń tej odmiany dobrze czuje się na południowych i wschodnich zboczach.

Jabłoń Jonagold dobrze czuje się w naszych warunkach klimatycznych. Przemarza dopiero poniżej temperatury -25 stopni Celsjusza. Jej kwiaty nie są podatne na mróz. Jest to jedna z najpóźniejszych odmian jabłoni. Jabłka Jonagold nadają się do zbioru dopiero w październiku. Drzewko po kilku latach wchodzi w owocowanie naprzemienne, jest ono jednak bardzo obfite. Roślina potrzebuje zewnętrznych zapylaczy. Najlepiej w tej roli sprawdza się Idared, Gloster, Gala lub Szampion.

Sadzonki Jonagold

Sadzonki podstawowej odmiany można kupić w zasadzie wszędzie. Jest tak popularna, że można znaleźć ją nawet w supermarketach. Znacznie lepiej jednak kupić je bezpośrednio w szkółce – są lepszej jakości. Zwróć uwagę na to, by sadzonki były balotowane, dzięki temu są w o wiele lepszej kondycji i łatwiej przyjmują się na nowym stanowisku.

Jeśli szukasz sadzonek jej sportów i kultywarów, sprawa nie jest już taka prosta. Dla przykładu – Jonagored jest odmianą chronioną, co oznacza, że możesz ją kupić tylko w kilku zarejestrowanych szkółkach, które czuwają nad czystością odmianową roślin.

Pielęgnacja jabłoni Jonagold

Drzewka nie wymagają jakiejś szczególnej pielęgnacji. W zasadzie poza regularnym przycinaniem nie musisz nic z nimi robić. Każdej wiosny usuwa się stare i przemarznięte pędy. Przycinanie jabłoni rządzi się nieco innymi prawami niż innych odmian. W tym przypadku kwiaty często pojawiają się na końcu trzyletnich długopędów, dlatego też nie należy ich skracać. Z tego powodu korona drzewa jest bardziej nieregularna.

Decydując się na uprawę drzewek Jonagold, należy wziąć pod uwagę konieczność oprysków prewencyjnych. Odmiana jest dość podatna na zarazę ogniową, jednak stosowanie profilaktycznych fungicydów znacznie zmniejsza ryzyko choroby. Jest za to w dobrym stopniu odporna na parcha i mączniaka. Warto zrobić oprysk dodatkowo na mniej więcej miesiąc przed zbiorami, by ochronić owoce przed zgnilizną w czasie przechowywania.

Ocena: 4,6/5 (głosów 8)
, aktualizacja 15 lipca 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij