Jabłoń Papierówka – kilka słów o odmianie

W zasadzie prawidłowa nazwa tej odmiany to „Oliwka Żółta”. Zawdzięcza ją swoim wyjątkowym, ciekawym owocom – są stosunkowo małe, początkowo mają jasnozieloną skórkę, która w czasie dojrzewania stają się coraz bardziej żółte. Pod cienką skórką kryje się biały, bardzo smaczny miąższ. Początkowo jest soczysta i kwaśna, z biegiem czasu nabiera wyjątkowej słodyczy. W czasie, kiedy owocuje papierówka, w kuchni wrze. Przetwory z papierówek są niezwykle smaczne, jabłka świetnie sprawdzają się w dżemach i konfiturach, można także przeznaczyć je na kompoty.

Papierówka ma bardzo ładne drzewka. Są średniej wielkości, mają naturalnie rozłożystą i prześwietloną koronę. Te drzewka owocowe kwitną w maju na jasnożółty kolor. W czasie kwitnienia, i w momencie, kiedy owocuje papierówka, bardzo ładnie się prezentują. Wiele osób uważa, że to świetna ozdoba w ogrodzie. A może zainteresuje cię także artykuł o uprawie jabłoni Ligol?

Sadzonki i sadzenie Papierówki

Sadzonki Papierówki możesz znaleźć w każdym sklepie ogrodniczym i szkółkach drzewek owocowych. Kupując sadzonki, przyjrzyj się, czy są w dobrym stanie. Powinny mieć około 1 metra wysokości i być rozgałęzione. Ważne jest to, by były balotowane lub znajdowały się w pojemniku. Kupowanie sadzonek z nagim korzeniem jest ryzykowne, ponieważ takie szybciej wysychają i są bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne.

Papierówki sadzi się jesienią. Należy znaleźć dla nich dobrze, ciepłe i osłonięte miejsce. Powinno być mocno nasłonecznione. Gleba dla Oliwki Żółtej musi być żyzna i zasobna w składniki odżywcze, najlepiej gliniasta i lekko wilgotna. Ta odmiana jabłoni bardzo dobrze czuje się w naszych warunkach klimatycznych. Nie ma tendencji do przemarzania, jej kwiaty i pąki także nie poddają się wczesnowiosennym przymrozkom. Najlepsze dla Papierówki zapylacze to Delikates, Szampion, Gloster i Antonówka.

Jabłoń Papierówka – ochrona przed chorobami i szkodnikami

Drzewka owocowe potrzebują regularnych oprysków zapobiegawczych, ponieważ w naszych warunkach klimatycznych są bardziej podatne na choroby grzybowe. Papierówka jest dość odporna na najczęstsze choroby jabłoni – mączniaka i zarazę ogniową, jednak jest naprawdę podatna na parcha drzew owocowych.

Jabłka papierówki, czyli Oliwki Żółte, są bardzo smaczne. Ich uprawa jest łatwa, a owoce są bardzo smaczne, mają soczysty miąższ.
Jabłoń Papierówka (Oliwka Żółta) - odmiany, uprawa, pielęgnacja

Z tego powodu warto wczesną wiosną zastosować opryski zapobiegawczymi preparatami grzybobójczymi do zastosowania amatorskiego. W momencie, kiedy zauważysz na roślinie pierwsze objawy choroby, koniecznie powtórz zabieg z wykorzystaniem środków interwencyjnych. Najpóźniej oprysk można zrobić miesiąc przed zbiorem, czyli w czerwcu.

Pielęgnacja Oliwki Żółtej krok po kroku

Papierówka nie sprawia większych problemów w uprawie. Tak właściwie nie potrzebuje żadnej specjalnej pielęgnacji. Oczywiście w największe susze można ją podlewać, należy także pamiętać o regularnym przycinaniu. Przeprowadza się je kilka razy. Przede wszystkim ważne jest cięcie interwencyjne, po zimie, kiedy ujawniają się stare i przemarznięte gałązki.

Na dodatek nie można zapomnieć o cięciu prześwietlającym. Papierówka tworzy dość luźną koronę, jednakże co jakiś czas warto dodatkowo skrócić pędy, by ją prześwietlić. Ta odmiana wyjątkowo nie wymaga przerzedzania zawiązków owoców. Naturalnie wchodzi w owocowanie naprzemienne i zmniejszanie plonów nie przyniesie w tym wypadku rezultatów.

Zbiór i przechowywanie jabłek Papierówek

Papierówka to jedna z najwcześniej owocujących odmian jabłoni. Owoce nadają się do jedzenia już w lipcu i sierpniu. Z tego względu mają niższą wartość przechowalniczą, z pewnością nie dotrwają do Bożego Narodzenia. Ale nic nie szkodzi – Papierówka i tak smakuje najlepiej zjedzona od razu po zerwaniu.

Owoce mają kwaskowaty posmak, dlatego świetnie sprawdzają się na dżemy i konfitury. Przetwory z Papierówek wyróżniają się wyjątkowym smakiem, mają także inną konsystencję. Co ciekawe, różnią się lekko kolorem – owoce mają bardzo jasny, biały miąższ, który nie ciemnieje za bardzo po przetworzeniu.

ikona podziel się Przekaż dalej