Jak długo parzyć kiełbasę i na co zwrócić szczególną uwagę? Wyjaśniamy

Parzenie kiełbasy jest czynnością bardzo popularną. Jednak powinniśmy wiedzieć, że odpowiedź na pytanie, ile parzyć kiełbasę, różni się w zależności od rodzaju kiełbasy i czy gotujemy kiełbasy po wędzeniu czy też surową. Zobaczmy zatem, jak długo parzyć kiełbasę i jakie są na to sposoby.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wędlinach domowych.

Jak długo parzyć kiełbasę i na co zwrócić szczególną uwagę? Wyjaśniamy

Parzenie kiełbasy - po co w ogóle parzyć kiełbasę?

Kiełbasa jest przetworem mięsnym, znajdującym się w osłonkach naturalnych bądź sztucznych. Mięso do nich wykorzystywane może być drobiowe, wieprzowe, wołowe, ale skorzystać można również z dziczyzny. Wśród kiełbas wyróżnić można kiełbasy wędzone, surowe, parzone, pieczone i dojrzewające. Dodatkowo możemy je podzielić według trwałości, tzn.: kiełbasy trwałe - około 36% wody (zaliczane są do nich kiełbasy suche, salami i krakowskie), kiełbasy półtrwałe - 36-56% wody (w tym kabanosy i kiełbasa żywiecka) oraz kiełbasy nietrwałe - do 72% wody (kiełbasa zwyczajna, biała i serdelowa).

Zacznijmy więc od tego, że parzenie kiełbasy następuje po wędzeniu. Wyjątkiem jest surowa kiełbasa, która nie podlega uwędzeniu. Proces wędzenia przebiega w wędzarniach, gdzie w temperaturze 50-60oC wędzimy nasze kiełbasy przez kilka godzin. Czas wędzenia kiełbasy jest różny i zależy od wielu czynników. Czas uwędzenia kiełbasy jest zależny między innymi od wielkości kiełbas i mięsa, z jakiego są one zrobione. Nie trzeba mówić, że czas wędzenia kiełbasy, która jest duża i gruba będzie większy, niż czas dla małych i cienkich kiełbasek. Po uwędzeniu możemy przystąpić do sparzenia kiełbas.

Parzenie kiełbasy to nic innego jak gotowanie kiełbasy, czyli obróbka cieplna. Ważne jest jednak to, że kiełbasa nie może pęknąć podczas prawidłowo wykonywanego parzenia, ponieważ wtedy jej smak dostanie się do wody, a nie zostanie wewnątrz kiełbasy. Kolejnym elementem jest to, ile parzyć kiełbasę, ponieważ zbyt długie gotowanie kiełbasy, spowoduje, że straci ona smak i może się wysuszyć. Dlatego też zobaczmy, jak długo parzyć kiełbasę, aby jej smak i aromat pozostały. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wędliny z szynkowara.

Parzenie kiełbasy wędzonej - jak prawidłowo ją sparzyć?

Jeśli wiemy, jak zrobić kiełbasę swojską, nie będziemy mieć problemu z tym, aby ją uwędzić albo sparzyć. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak ten proces przebiega, dlatego też nie muszą znać podstawowych zasad sparzenia takiej kiełbasy. Zobaczmy, jak długo parzymy kiełbasy wędzone i co powinniśmy wiedzieć o całym przebiegu parzenia.

To, ile parzymy kiełbasy, różni się tak samo, jak i czas wędzenia, który odmierzamy, wiedząc jak zrobić kiełbasę swojską wędzoną. Bardzo popularną metodą parzenia kiełbasy wędzonej jest włożenie jej do garnka z wodą w temperaturze około 70oC i parzenie jej przez 20 minut, stale utrzymując taką temperaturę. Przydatny jest do tego termometr, który cały czas będzie nam kontrolował ciepło wody.

Jak długo parzyć kiełbasę i na co zwrócić szczególną uwagę? Wyjaśniamy

Akcesoria do domowych mięs

Kolejna metoda przebiega podobnie. Otóż w garnku musimy zagotować wodę i utrzymać ją tym razem w 75oC. Do takiej wody wkładamy naszą wędzoną kiełbasę i parzymy tak przez 20-30 minut. Istotne jest to, że tutaj również stale trzeba zwracać uwagę na to, jaka jest temperatura wody. Po sparzeniu możemy odlać gorącą wodę, przepłukać kiełbasy pod letnią wodą i rozwiesić na kijach w miejscu przewiewnym i chłodnym. Po osuszeniu powierzchni kiełbas i ostygnięciu ich możemy wsadzić je do lodówki lub zamrozić. Oczywiście, jeśli chcemy spożyć ją od razu, to nie wstawiamy jej do lodówki. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu szynki krok po kroku?

Parzenie czy gotowanie białej kiełbasy?

Surową kiełbasę białą powinniśmy parzyć, a nie gotować. Jest to o tyle ważne, że podczas gotowania skórka kiełbasy może pęknąć, a my nie możemy do tego doprowadzić, aby nie stracić jej smaku. Kiełbasę białą parzy się w inny sposób niż kiełbasę wędzoną i o tym powinniśmy pamiętać.

Pierwszy sposób wędzenia wygląda tak, że do zagotowanej wody wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, suszony majeranek, liście laurowe, sól i ząbek czosnku. Całość mieszamy i nakłutą w kilku miejscach kiełbasę białą wsadzamy do garnka. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, ale tak, by woda się nie zagotowała. Po tym czasie musimy wyłączyć palnik i przykryć garnek pokrywką. W ten sposób parzymy kiełbasę przez około 15-20 minut.

Inny sposób przebiega dość podobnie. Wodę solimy i doprawiamy do smaku wybranymi przez nas przyprawami, a następnie nakłuwamy kiełbasę widelcem w kilku miejscach. W ten sposób unikniemy pęknięcia skórki kiełbas. Kiełbasę wkładamy do wrzącej wody, po czym od razu zmniejszamy gaz do minimum i tak parzymy przez 20-30 minut. W przypadku cienkich kiełbasek czas parzenia jest krótszy i wynosi około 15 minut. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięsach i wędlinach.

Chcąc zrobić kiełbasy we własnym domu, nie możemy zapomnieć o technikach wykonania, ale również o tym, że należy wybrać odpowiednie nadziewarki do kiełbasy. Jak zrobimy kiełbasę swojską, przystępujemy do parzenia i wędzenia kiełbas. Jak mogliśmy zauważyć, parzenie kiełbas wykonuje się w różny sposób i powinniśmy dobrać go do rodzaju kiełbasy. Jest to bardzo ważne, bo dobierając konkretną technikę do rodzaju, uzyskujemy pożądaną konsystencję i smak naszych kiełbas.

Ocena: 4,8/5 (głosów 5)
, aktualizacja 25 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
kiełbasa swojska wędliny domowe wędzonki
Komentarze (1)
  • 16 kwietnia 2019 10:04 - ~Akla napisał(a) ocena: 1 głosowało: 3

    Parzenie to nie gotowanie.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij