Pigwa pospolita – właściwości

By rozwiać wszelkie wątpliwości: tak, pigwa jest w pełni jadalna. Jednakże pigwa na surowo nie jest najlepszym pomysłem. Nie jest trująca, ale jej smak pozostawia wiele do życzenia. Jadalne owoce ma także pigwowiec – ozdobny krzew, który także wytwarza niewielkie, kwaśne i cierpkie owoce. Są to jednak dwa zupełnie różne gatunki, chociaż pigwowiec także nie nadaje się do jedzenia na surowo. Owoce różnią się od siebie kształtem. Pigwa pospolita ma niewielkie, pękate gruszeczki lub jabłuszka, które najczęściej otoczone są żółta, cienką skórką.

Ze względu na smak, pigwa nazywana jest polską cytryną. Jest naprawdę kwaśna, a przy tym ma wiele witaminy C. Do tego zawiera jeszcze inne witaminy, na przykład B1, B2 czy beta-karoten. Znajdziemy w niej dużo mikroelementów, żelazo, potas, miedź, bor, glin, nikiel, tytan i mangan. To cenne źródło aminokwasów i związków o działaniu prozdrowotnym. Na uwagę zasługują także właściwości antyoksydacyjne pigwy, czyli jej zdolność do zwalczania wolnych rodników, które uważa się za odpowiedzialne za starzenie się skóry i rozwój komórek nowotworowych.

Spora ilość pektyn w owocach pigwy pomaga poradzić sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Badania wskazują także na to, że pigwa pospolita może mieć dobroczynny wpływ na suchą i popękaną skórę. Może usprawniać także działanie układu moczowego i pomaga w zwalczaniu przeziębień. Warto włączyć ją do diety, zwłaszcza, że przetwory pozwalają na przechowywanie jej przez cały rok.

Jak jeść pigwę – zastosowanie pigwy pospolitej

Zastosowanie pigwy pospolitej jest dość szerokie. Pigwa na surowo jest cierpka i bardzo kwaśna, wręcz niemożliwa do zjedzenia. Jednakże owoc pigwy po obróbce termicznej, z dodatkiem cukru lub miodu traci swoją cierpkość i jest po prostu przepyszny. W sklepach dostępna jest suszona pigwa i sok z pigwy. Oba te produkty można także przygotować w domu. Suszona pigwa może urozmaicić śniadaniową granolę, posłużyć do ciast, deserów i herbaty, a sok to dobry towarzysz koktajli, orzeźwiających napojów i rozgrzewających jesiennych herbat.

Jadalna pigwa najczęściej służy jednak do zrobienia przetworów – dżemów, konfitur i różnych musów. Można także zrobić na jej bazie nalewki i likiery, na przykład na spirytusie. W podobny sposób może zostać potraktowany pigwowiec. Przepisy są bardzo liczne, więc warto poeksperymentować i wypróbować chociaż kilka.

Szybka nalewka z pigwy

Przepisy na nalewkę z pigwy można by złożyć w jedną dużą książkę, jest ich tak wiele. Niektórzy łączą ją z innymi owocami, jedni dodają spirytusu, inni wódki. Niektórzy bazują na cukrze, inni na miodzie. Jedni robią nastaw, inni używają sok z pigwy z sokownika. My przedstawiamy najbardziej typowy przepis, który przy okazji jest dość szybki i łatwy.

Nalewka z pigwy w karafce i kieliszkach, a także porady, jak jeść pigwę
  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,5 l spirytusu

Szybka nalewka z pigwy jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli chcesz mieć trochę mocniejszy trunek, zmień proporcje i dodaj więcej spirytusu a mniej wódki lub całkowicie z niej zrezygnuj. Aby nalewka była bardziej rozgrzewająca, w sam raz na zimowe wieczory, możesz dodać co nieco przypraw.

Najciekawsze akcesoria kuchenne - sprawdź ceny!

  1. Owoce pigwy umyj, osusz i pokrój na kawałki. Usuń gniazda nasienne. Nie musisz obierać.
  2. Przełóż pokrojone na ćwiartki lub ósemki owoce do dużego słoja. Zasypuj cukrem.
  3. Przykryj słój ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
  4. Zlej wytworzony syrop do osobnego naczynia. Wymieszaj go z połową alkoholu.
  5. Pozostałe owoce zalej wódką i potrzymaj jeszcze chodzić kilka dni. Przefiltruj i dołącz do roztworu. Wymieszaj.
  6. Nalewka nadaje się do picia od razu, ale najlepsza będzie po 2-3 miesięcznym okresie leżakowania.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na najlepsze przetwory z pigwy.

Konfitura z pigwy do herbaty krok po kroku

Bardzo wiele osób z pigwy przygotowuje konfiturę, czy raczej porcję owoców w cukrze, które idealnie nadają się do herbaty. Ich przygotowanie jest błyskawiczne, na dodatek od razu można zrobić większą porcję i zapasteryzować ją w słoikach.

  • 1 kg pigwy,
  • 1 kg cukru

Pigwę przygotuj w małych słoiczkach, tak, żeby dość szybko zużyć jedną porcję. Przygotowane w ten sposób owoce dodaje się do herbaty lub innych napojów.

  1. Umyj owoce z skórką.
  2. Zetrzyj owoce na tarce lub pokrój na małe kawałeczki, pomijając gniazdo nasienne.
  3. Przełóż owoce do słoja i zasyp cukrem.
  4. Kiedy owoce puszczą sok (minimalnie po 3-4 godzinach, maksymalnie po 2-3 dniach), przełóż owoce z syropek do słoiczków.
  5. Pasteryzuje przez 20 minut w gorącej wodzie. Następnie postaw słoiki do góry dnem, by zakrętki załapały.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny