Jak kisić ogórki? Praktyczny przepis na kiszenie ogórków
Kiedy tylko zbliża się sezon na ogórki, wiele osób zaciera ręce na myśl świeżych, smacznych, twardych i chrupiących ogórków kiszonych. Ale one nie zawsze wychodzą takie, jakbyśmy chcieli. Za miękkie, puste w środku, za bardzo lub za mało przyprawione… Przedstawiamy niezawodny, ale prosty przepis na idealne ogórki kiszone.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiszonkach.
Jak kisić ogórki – wybór warzyw do słoików
Tajemnica idealnych ogórków kiszonych leży właśnie w wyborze warzyw. Warto wiedzieć, że ogórki do kiszenia są inne niż te do konserwowania czy sałatkowe – kwaszeniaki to cała grupa odmian, których owoce są właśnie idealne do ukiszenia. Stają się one twarde i chrupiące, a przy tym nie stają się puste w środku.
Wśród rodzimych odmian także bez problemu znajdziesz ogórki do kiszenia. To przede wszystkim ogórek Śremski – wczesna odmiana o dobrym kształcie do umieszczania w słoikach. Można także zainteresować się odmianami Julian F1, Borus F1 i Cezar F1. Są to odmiany grubobrodawkowe, o dość grubej skórce. Na szczęście ich uprawa nie wymaga zastosowania szczególnie wielu składników odżywczych i jest stosunkowo mało wymagająca, więc możesz wykorzystać ogórki z własnego ogrodu. Takie będą najlepsze.
Jeśli nie ma takiej możliwości, wybieraj do kiszenia ogórki ciemnozielone, o gładkiej powierzchni. Dobrze sprawdzają się odmiany grubobrodawkowe. Do ukiszenia najlepsze będą owoce o długości do 10 cm i mniejsze. Idealnie zmieszczą się do słoików, na dodatek jest mniejsze prawdopodobieństwo, że będą puste.
W czym kisić ogórki? Słoiki czy kamionkowy garnek?
Kiszenie ogórków można przeprowadzić na dwa sposoby. W czym najlepiej je zakisić? Można od razu ułożyć je w słoikach, następnie zalać je solanką i odstawić, albo wybrać kiszenie starym sposobem – w kamionkowym garnku lub drewnianej beczułce. Ten drugi sposób jest bardzo wygodny, ponieważ masz pewność, że ogórki nie będą przekiszone.
Jeśli zrobisz ogórki w większej porcji, na przykład właśnie w pięciolitrowym garnku, nie musisz od razu ich zjadać. Możesz ukisić je do momentu, który ci odpowiada, a następnie przełożyć je do słoików i wstawić do lodówki. Wtedy ogórki będzie można przechowywać długo, a nie będą przekiszone.
Niektórzy decydują się na kiszenie w plastikowych pojemnikach, na przykład w pięciolitrowych butelkach po wodzie mineralnej lub plastikowych hermetycznie zamykanych pojemnikach. To błąd.
W czasie kiszenia zachodzi fermentacja za pomocą bakterii mlekowych. Plastik może reagować z aktywną substancją z kiszonek, nawet ten najlepszej jakości i przeznaczony do kontaktu z jedzeniem. Lepiej tego uniknąć.
Dobry przepis na kiszenie ogórków
Skoro pojemniki i ogórki są już przygotowane, czas na działanie. Przedstawiamy niezawodny przepis na ogórki kiszone. W przygotowaniu tej niezwykle wartościowej przekąski nie ma niczego trudnego. Tak naprawdę to prosty przepis, który nie wymaga ani nakładu czasu, ani pieniędzy. Przepis, jak ukisić ogórki w 5 litrowych słoikach.
- 2 kg ogórków,
- 2 litry przegotowanej wody,
- 2 kopiaste łyżki soli kamiennej,
- 2 gałązki kopru lub kwiatostany kopru,
- 3 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania ogórków jest taki sam w różnych miejscach kraju. Jedyne co się zmienia, to przyprawy dodawane do słoików, jedynym stałym elementem jest czosnek, koper i oczywiście solanka, bez której kiszenie w ogóle by się nie udało.
- Dokładnie umyj ogórki. Wysusz je lub pozostaw do wyschnięcia.
- Zagotuj wodę, ale tak, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Dopiero kiedy lekko przestygnie, dodaj do niej sól.
- Ułóż ogórki w słoikach. Na wierzch połóż kawałek kwiatostanu lub gałązki kopru. Dodaj pół ząbku czosnku.
- Zalej ogórki solanką i dobrze zakręć.
- Odstaw słoiki, postaw je na ściereczce i przykryj ścierką. Przez kilka dni słoiki mogą „syczeć” i wydawać różne dźwięki.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki kiszone w słoikach.
Co jest potrzebne do kiszenia ogórków? Najlepsze przyprawy
Do kiszenia ogórków można dodać bardzo wiele różnych przypraw. Dzięki temu nie będzie łatwiej ich ukisić, ale ich smak będzie zupełnie inny. Przepis na ogórki kiszone bardzo często zakłada zastosowanie liści drzew lub krzewów owocowych. Najczęściej podaje się liście wiśni lub czarnej porzeczki. Są bardzo aromatyczne, mają miły zapach i dzięki nim cała kiszonka ma świetny aromat. Przed zastosowaniem należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą.
Dobry sposób na dodanie ogórkom kiszonym ostrości to zastosowanie chrzanu. Kawałeczek korzenia chrzanu (około 2 cm słupek lub dwa lub trzy cienkie plasterki) można włożyć na dno każdego słoika. Znów słodyczy można dodać ogórkom poprzez zastosowanie marchewki. Sama kiszona marchewka jest naprawdę smaczna, więc to świetny sposób na to, by ukisić kolejny przysmak.
Jak długo kisić ogórki na zimę?
Ogórki kiszone z każdym dniem stają się coraz bardziej kwaśne i coraz bardziej miękkie. Dlatego czas kiszenia jest zależny od własnych upodobań. Niektórzy uwielbiają ogórki małosolne i szybko wyjadają takie jeszcze nie do końca ukiszone. Tak naprawdę ogórki nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, chociaż najlepsze małosolne są po 2-3 dniach.
Z biegiem czasu ogórki są coraz kwaśniejsze. Dobry przepis na kiszenie ogórków zawiera taką ilość soli, by było możliwe przechowywanie ich przez dłuższy czas. Ogórki są świetne na zimę. Nie musisz trzymać ich w lodówce – w momencie, kiedy uznasz, że są wystarczająco ukiszone, wystarczy przenieść je do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, na przykład do piwnicy czy chłodnej spiżarni. Kiszone ogórki to przysmak, który warto przygotować samodzielnie.