Jak marynować schab w rękawie

Przygotowanie schabu marynowanego jest łatwiejsze, niż się zdaje. Wystarczy jedynie dobrać kilka składników, które będą nadawały się na marynatę do schabu pieczonego. Powinniśmy też wiedzieć o tym, że piekąc schaby w rękawach, będą one zdecydowanie bardziej kruche i soczyste, dlatego też warto użyć tej metody w swojej kuchni.

Jednak, jak zapeklować schab, by był on smaczny i trafił w gust wszystkich domowników? Wystarczy jedynie znaleźć przepis do schabu wieprzowego, który w swojej marynacie będzie zawierał wiele aromatycznych składników, które przeniosą do mięsa swój smak i zapach.

Zobaczmy jeden ze sposobów na to, jak marynować schab.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 7 łyżek oleju,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 4 listki laurowe.

Oczywiście pamiętajmy o tym, że bez problemu możemy zrezygnować np. z kminku, jeśli nie przepadamy za jego charakterystycznym smakiem. Dodatkowo też możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość czosnku czy kolendry. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Przygotowanie:

  1. Schab myjemy, oczyszczamy go z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Cały schab nacieramy solą i pieprzem, a od spodu robimy w nim niewielkie otwory, w które wkładamy około 5 ząbków czosnku.
  3. Mieszamy ze sobą olej, ziele angielskie, wyciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę oraz kminek.
  4. Marynatą do schabu nacieramy mięso, wkładamy do szklanego naczynia z przykryciem i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie mięso jest gotowe do upieczenia. Schab pieczemy w 180oC przez około 1,5 godziny, pamiętając o tym, aby co jakiś czas podlewać wodą nasze mięso. Taki schab będzie z pewnością bardziej soczysty i aromatyczny, ponieważ marynata do schabu dodała mu smaku.

Schab podajemy pokrojony w plastry na ciepło. Możemy podawać np. ziemniaki, pyzy, czy też ryż ze schabem wieprzowym i smaczną surówką. Warto wiedzieć, że z sosu, który wyciekł ze schabu, możemy stworzyć naturalny sos pieczeniowy, który będzie idealny do polania na pyzy i ziemniaki.

Przygotowywanie domowych wędlin z mięsa to doskonały sposób na uzyskanie pysznych przystawek. Sprawdź ten artykuł o wędzeniu szynki krok po kroku.

Przepis na marynatę do schabu wieprzowego

Marynata do schabu pieczonego może być wykonywana na ostro, słodko, ale i tradycyjnie. I zazwyczaj te tradycyjne marynaty cieszą się największym zainteresowaniem wśród osób lubiących gotować. Jeśli znamy już jedną metodę na to, jak peklować schab, warto poznać też inną, która może znacząco zmienić znany już nam smak. Zobaczmy więc, jak marynować schab w inny sposób.

Marynata do schabu pomoże nam uzyskać bardziej intensywny i złożony smak mięsa, dzięki czemu będzie ono smaczniejsze.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 cebule.

Do marynaty przygotujmy:

  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczkę musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczkę czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczkę mielonego kminku,
  • 0,5 łyżeczki chilli,
  • 2 łyżki oliwy.

Jeśli nie przepadamy za chilli czy kminkiem, możemy pominąć te składniki.

Schab pieczony pokrojony w plastry, a także marynata do schamu i przepis na to, jak marynować schab przed pieczeniem
Jak marynować schab? Przepis na marynatę do schabu krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy.
  2. Ze schabu wieprzowego usuwamy wszystkie błony, myjemy je i osuszamy.
  3. Umyte mięso nacieramy marynatą do schabu pieczonego.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
  5. Pokrojoną cebulą obkładamy mięso i zawijamy je w folię spożywczą.
  6. Przygotowany schab chowamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Jak widać, przygotowanie marynaty do schabu nie jest trudne.

Jak zrobić schab pieczony? Na następny dzień wyciągamy schab z lodówki, odwijamy go z folii, podsmażamy na maśle i przekładamy do rękawa do pieczenia. Schab w rękawie wkładamy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180oC. Po tym czasie możemy wyciągnąć schab z rękawa, ale dopiekamy go jeszcze przez 20 minut, aby się zarumienił. Tak przygotowany schab możemy podawać np. z sosem chrzanowym lub ćwikłą.

Schab marynowany w musztardzie francuskiej

Jeśli wiemy już, jak marynować schab w tradycyjny sposób, warto również poeksperymentować z różnymi przepisami na to, jak wyglądać ma marynata do schabu. Może okazać się to niezłą zabawą, a dodatkowo mamy możliwość stworzenia swojego oryginalnego przepisu.

Jednym z takich oryginalnych przepisów na to, jak zapeklować schab, jest przepis na schab marynowany w musztardzie francuskiej. Jest to doskonała opcja dla osób, które są fanami francuskiej musztardy. Dlatego też warto zapoznać się z tym przepisem i wypróbować go w swoim domu, szczególnie dlatego, że nie zajmuje on aż tyle czasu, nie licząc oczywiście tego, gdy schab musi odleżeć w marynacie w lodówce. Zobaczmy, jak marynować schab z musztardą.

Przepis na to danie jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości,
  • 4 kostki mięsne,
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 2 czubate łyżki musztardy stołowej,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki cukru.

Składników do marynaty nie jest dużo, ale smak mięsa, który wyjdzie po upieczeniu i wystarczająco długim odpoczywaniu w marynacie, jest niesamowity.

Przygotowanie:

  1. Schab myjemy, wycinamy z niego błony i osuszamy ręczniczkiem papierowym.
  2. Umyty schab obwiązujemy lnianym sznurkiem, tak, by w trakcie pieczenia był cały czas w formie okrągłej.
  3. Związane mięso nacieramy rozkruszoną kostką mięsną, musztardą francuską, musztardą stołową i majerankiem.
  4. Zamarynowane mięso obsypujemy cukrem oraz pieprzem i wkładamy do lodówki na około 12 godzin.

Oczywiście wiązanie schabu nie jest konieczne, natomiast doda mu to ładniejszej formy.

Po 12 godzinach możemy już wyciągnąć nasz zamarynowany schab z lodówki i włożyć do piekarnika. Pieczemy go około 40 minut w temperaturze 200oC, ale po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 170oC i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 20 minut. Nie zapominajmy o tym, że przed pokrojeniem i podaniem na stół, mięso powinno odpocząć, dlatego po upieczeniu zostawiamy je jeszcze na około 20 minut.

ikona podziel się Przekaż dalej