Jak obrać granata? Jak obierają go nasi sąsiedzi z Bliskiego Wschodu?

Obieranie granata nie jest wcale trudne, tak samo, jak nie jest trudne przygotowanie kociołka myśliwskiego. Oczywiście, jeśli chcemy zrobić naprawdę smaczny kociołek myśliwski, konieczne musimy poznać przepis na kociołek. Podobnie jest z obieraniem granata, ponieważ jeśli zapoznamy się z odpowiednią metodą na to, jak obrać ten owoc, nie będzie to przysparzało nam problemu.

Zanim jednak przejdziemy do samego obierania, powinniśmy wiedzieć, że najlepiej obiera się bardzo dojrzałe owoce, które są mocno czerwone i równomiernie zabarwione. Co więcej, takie granaty nie powinny być zbyt duże. Tutaj warto wspomnieć także o tym, że owoce granatowców dojrzewają dopiero jesienią, dlatego też jest to odpowiedni okres do tego, by je kupować, ponieważ mają lepszy smak i są bardziej wartościowe.

Najlepszym sposobem na to, by obrać takie dojrzałe owoce, jest obranie ich tak, jak pomarańczy. Znaczy to, że w pierwszej kolejności odcinamy górę owocu, a następnie od góry, aż do dołu wzdłuż żeber granatu nacinamy jego skórkę. Jest to natomiast dość czasochłonny sposób, przez który dodatkowo możemy popryskać wszystko dookoła sokiem tych owoców.

Obieranie przez wywracanie - jak obierać owoc granatu

Jak łatwo obierać owoc granatu - prosty sposób na niedojrzałe granaty

Najczęściej spotykane w naszych sklepach są niestety nie do końca dojrzałe granaty. Oczywiście nie oznacza to, że są one gorsze i mało wartościowe, natomiast ich obieranie jest zdecydowanie trudniejsze. Możemy je poznać po jaśniejszym zabarwieniu nie tylko skórki, ale także i pestek. Co więcej, pestki w owocu nie są aż tak duże i większą część stanowią charakterystyczne błonki.

Jeśli chcemy dobrze pozbyć się tych błonek i łatwo obrać owoc granatu, powinniśmy zapoznać się ze sposobem na to, jak to zrobić. Jeśli chodzi o same narzędzia, które będą nam do tego potrzebne, musimy przygotować sobie jedynie ostry nóż dowolnych rozmiarów i średniej wielkości miskę.

Przechodząc do obierania, musimy pamiętać, by w pierwszej kolejności umyć owoc. Następnie musimy go przekroić na pół, pamiętając, by zrobić to w poprzek. Po tym, jak przekroimy owoce, każdą połówkę wkładamy do miski i staramy się wywrócić skórkę na drugą stronę. Musimy jednak pamiętać o tym, by część z nasionami skierowana była w stronę do miski. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także ten artykuł o owocach granatu.

Jak obrać granata w wodzie

Kolejny sposób na obieranie granatów z wodą cieszy się dość dużym zainteresowaniem i popularnością. Poza nożem i miską będziemy tutaj potrzebować dodatkowo wody i sitka. Warto jednak zaznaczyć, że ten pomysł na obieranie granatów, jest bardzo podobny do poprzedniego. Sposoby różnią się jednak tym, że w tym przypadku nie będzie problemu z tryskającym dookoła sokiem granatu.

Po umyciu owoców kroi się je na pół w poprzek. Następnie do naszej miski nalewamy wodę i wkładamy do niej granat. Tak jak w poprzednim sposobie, próbujemy wywrócić granat na drugą stronę, przez co bez problemu będziemy mogli wyjąć pestki owoców. Niestety sposób ten ma też swoje minusy.

Pierwszym z nich jest to, że jest to zdecydowanie dłuższy proces, ponieważ po wyciągnięciu nasion owoców, będziemy musieli przelać je na sitko i poczekać aż woda odsiąknie. Dodatkowo do wody dostają resztki miąższu i łupinki, które później musimy także usunąć. Jednak pocieszające może być to, że część z nich wypłynie na powierzchnię wody, co ułatwi nam część pracy.

Jak łatwo wyjąć pestki z owoców - inne metody

Jak kroi się granat, by w łatwy sposób wyciągać pestki - szybki sposób

Jeśli nie wiemy, jak wygląda przepis na kociołek, możemy mieć bardzo poważny problem, by zrobić tę potrawę. Tak samo, jeśli nie znamy sposobów na wyciąganie pestek i krojenie granatów, będzie dla nas problematyczne, by wydobyć z owoców właśnie to, co jest najbardziej wartościowe.

Jedną z bardziej skutecznych metod na obieranie granatów jest metoda, w której musimy przekroić owoc, natomiast nie musimy wykręcać go na drugą stronę, czy też obierać. Jak to zrobić? Bardzo prosto. Sami zobaczmy, jak krok po kroku przebiega właśnie ta mało wymagająca metoda.

Umyte już owoce granatowca kroimy na pół tak jak i w innych przypadkach w poprzek. Kolejnym krokiem jest odcięcie górnej części. Zróbmy to jednak delikatnie, tak by nie uszkodzić nasion. Tak przygotowany granat trzymamy nad miską i uderzamy w niego drewnianą łyżką.

Granat podzielony na cząstki na tle innych granatów, a także informacje, jak obrać granata, najlepsze sposoby na obieranie granata
Jak obrać granata łatwo, czyli 5 praktycznych domowych sposbów na obieranie granata

Sposób ten jest banalnie prosty i z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Warto jednak wspomnieć o tym, że po pierwszym uderzeniu pestki mogą nie wypadać, natomiast nie warto się poddawać, bo po pewnym czasie z łatwością zaczną wylatywać do naszej miski. Oczywiście przed zjedzeniem warto spojrzeć, czy w misce z nasionami nie są także łupinki, których trzeba się pozbyć.

Obieranie granatów - jak to zrobić

Jeśli jednak nie przypadły nam do gustu poprzednie sposoby na obranie granatów, warto zapoznać się z ostatnim sosobem, który łączy ze sobą różne techniki i metody. Nie jest to skomplikowane, a z pewnością w krótkim czasie dostaniemy się do tych wartościowych i prozdrowotnych nasion granata.

Oczywiście powinniśmy zacząć od umycia owoców. Następnie przechodzimy do odkrojenia górnej części, tej, która nie jest wystająca. Odkrawa się ją w poziomie, pamiętając, by nie uszkodzić przy tym pestek, z których mógłby tryskać sok. Kolejnym krokiem jest wycięcie tej wystającej części owocu. W tym przypadku musimy wyciąć ją w stożek, tak, by zrobić lekkie zagłębienie w granacie. Pamiętajmy jednak o tym, że tu też musimy uważać na pestki.

Po odcięciu górnej i dolnej części granatu przystępujemy do nacinania skórki wzdłuż żeber. Znalezienie żeber nie jest trudne i bez problemu wyczujemy je pod palcami, ponieważ jest to miejsce, które oddziela poszczególne grupy nasion błonkami. Dobrze jest naciąć skórkę wzdłuż wszystkich żeber, natomiast nie jest to regularna liczba, bo każdy granat może mieć inną liczbę żeber.

Po nacięciu skórki przystępujemy do rozerwania owocu. Granat bierzemy w obie ręce i rozłupujemy go. Bez problemu powinien się on rozdzielić na części. Po rozpadzie z każdej części usuwamy błonki, które nie są częścią jadalną rośliny. By pomóc sobie w wyciągnięciu nasion, możemy dodatkowo każdą część wygiąć delikatnie w drugą stronę, dzięki czemu nasionka same powinny wypaść.

Jak widać sposobów na to, jak obrać granata, jest dość sporo. Co więcej, sami możemy łączyć ze sobą metody i sprawdzać, które z nich są dla nas najbardziej przydatne. Oczywiście każdy wybierze dla siebie najbardziej wygodny sposób i to z niego będzie korzystał, by zjeść te zdrowe owoce.

ikona podziel się Przekaż dalej