Najczęściej popełniane błędy podczas gotowania surowej kiełbasy - czego unikać

Gotowanie i parzenie bardzo często są ze sobą mylone. Pamiętajmy jednak o tym, że wiedza na temat tego, jak prawidłowo ugotować surową białą kiełbasę jest niezbędna do tego, by jej mięso miało odpowiedni smak i konsystencję. Sposób gotowania jest ważny również w przypadku kiełbasy w słoiku, którą też musimy ugotować. Kiełbasa w słoiku to jednak zupełnie co innego niż parzona biała kiełbasa. Dlatego, jeśli chcemy, by kiełbasa w słoiku była dobrze przygotowana, powinniśmy zapoznać się z przepisem na to, jak ją zrobić i gotować.

Przejdźmy jednak do samego ugotowania surowej białej kiełbasy. Ugotowanie surowych kiełbas białych nie jest wcale tak proste, jakby się nam wydawało. Przy gotowaniu kiełbasy bardzo często popełniamy błędy, przez co parzona biała kiełbasa ma nieodpowiednią konsystencję, a jej smak nie jest tak wyrazisty, jak być powinien.

Najczęściej popełnianym błędem przy gotowani kiełbasy jest to, że wrzucana jest ona po prostu do wody, a następnie gotowana i wyciągana z garnka. Nie zwracamy uwagi na czas gotowania, ani na to, w jakiej temperaturze kiełbasa się gotuje. Co więcej, nie dodajemy do wody przypraw, przez co surowe kiełbasy nie zyskują dodatkowego smaku. Wielokrotnie spotykamy się także z tym że surową kiełbasę wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy tak długo, aż zabarwi się ona na biały kolor. Niestety jest to również nieprawidłowe. Zobaczmy więc, jak parzyć białą kiełbasę, by miała ona odpowiednią konsystencję, nie była sucha, a dodatkowo by jej smak był podniesiony.

Jak parzyć białą kiełbasę - prosty przepis na parzenie zamrożonej kiełbasy

Sposób i czas parzenia kiełbasy zależy od wielu czynników. Warto zwrócić także uwagę na to, że zamrożona kiełbasa będzie parzona w nieco inny sposób niż kiełbasa, która jest świeża. Dlatego, jeśli mamy zamrożoną kiełbasę, musimy wiedzieć, że przed jej parzeniem, powinniśmy wcześniej ją delikatnie rozmrozić.

Taką na wpół rozmrożoną kiełbasę białą podgotowujemy dodatkowo. Dlatego też zamrożoną kiełbasę wrzucamy do osolonej wody. Czas takiego gotowania powinien wynosić około 10 minut, by mogła ona spokojnie się rozmrozić. Pamiętajmy o tym, żeby nie gotować jej na maksymalnym płomieniu, a jedynie na średnim.

Po takim zabiegu przystępujemy dopiero do prawidłowego parzenia białej kiełbasy. Przy parzeniu dobrze jest wykorzystać bulion, który dodatkowo doprawiamy majerankiem, liściem laurowym, solą, czosnkiem i zielem angielskim. Jeśli jednak nie mamy bulionu, możemy wykorzystać samą wodę, natomiast nie zapominajmy o tym, by wcześniej ją doprawić.

Biała kiełbasa gotowa do parzenia oraz jak parzyć białą kiełbasę, czyli najszybsze i najprostsze metody parzenia

Doprawiony bulion wstawiamy na ogień i oczekujemy czasu zagotowania. Nasze podgotowane białe kiełbasy nakłuwamy delikatnie widelcem, by mogły wchłonąć smak i aromat przypraw. Po tym, jak bulion się zagotuje, odstawiamy garnek i wkładamy do niego białe kiełbasy. Garnek przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut. Po takim czasie parzenia kiełbasa będzie idealna do jedzenia. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak długo parzyć kiełbasę.

Ile parzy się surową kiełbasę białą - najlepszy czas i temperatura

Sposobów na parzenie białej kiełbasy jest wiele. Możemy skorzystać z przepisów, w których należy nakłuwać białą kiełbasę, tak jak w poprzednim przepisie, ale możemy wybrać też taki, w którym nakłuwanie nie jest zalecane. Dzięki temu wszystkie soki z kiełbasy zostaną w niej zatrzymane. Zobaczmy więc, jak parzyć surową białą kiełbasę bez konieczności jej nakłuwania.

Cały proces parzenia zaczynamy od napełnienia garnka wodą. Do wody wrzucamy dodatkowo dwa ząbki czosnku wraz z łupinami, ponieważ w łupinach znajduje się bardzo dużo smaku i aromatu. Co więcej, powinniśmy dorzucić jeszcze kilka ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę soli, kilka liści laurowych i 2 łyżeczki gorczycy, która podkreśli smak kiełbasy.

Wodę z przyprawami zagotowujemy pod przykryciem, a po tym, jak woda zacznie się gotować, wkładamy naszą surową białą kiełbasę. Następnym krokiem jest wyłączenie palnika pod garnkiem i odstawienie kiełbas na czas około 20-25 minut. Po tym czasie kiełbasa będzie w środku biała i soczysta.

Pamiętajmy o tym, że temperatura podczas parzenia białej kiełbasy jest równie ważna, co czas. Najlepszym rozwiązaniem jest utrzymanie około 70oC przy parzeniu, natomiast bez odpowiednich narzędzi nie będziemy w stanie tego zmierzyć. Dlatego zalecane jest trzymanie się dwóch wyżej wymienionych przepisów, dzięki czemu woda w garnku z kiełbasami będzie utrzymywała się w okolicy zalecanej temperatury.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny