Jak przygotować pomidory na zimę? Oto 5 prostych i smacznych przepisów
Najlepsze pomidory to oczywiście te sierpniowe, smakujące słońcem, o czerwonej skórce i soczystym miąższu. Zimą nie musisz za nimi tęsknić, pod warunkiem, że zrobisz przetwory lub zamarynujesz je w słoikach. To idealny sposób na to, by przez cały rok mieć smaczne sosy i zupy pomidorowe. Dokładnie takie, jak ze świeżych pomidorów latem.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Pomidory na zimę w całości
Pomidory na zimę jak z puszki
Pomidory z puszki pozwalają na zrobienie różnych sosów i dań szybko i bez większego problemu. Takie same pomidory w całości możesz zrobić samodzielnie, dzięki czemu będziesz mieć dobrą bazę do różnych dań, i to najlepszej jakości. Wybierz małe, na przykład podłużne pomidory, ponieważ one najlepiej sprawdzą się w średnich słoikach.
- kilogram podłużnych pomidorów
- ocet
- woda
- sól
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy.
Ilość przypraw i objętość wody i octu są zależny od ilości słoików, a to znów zależy od wielkości pomidorów. Do każdego słoika należy wrzucić 2-3 ziarenka ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Tak przygotowane pomidory idealnie sprawdzają się w sałatkach i na kanapkach, można jednakże użyć ich także do sosów.
- Sparz pomidory wrzątkiem i obierz je ze skóry. Wytnij nożem zielone, twarde części.
- Włóż pomidory do słoików i do każdego z nich wrzuć przyprawy.
- Zrób zalewę z octu, wody (w proporcji 1:4) i soli (1 łyżka na 1 litr roztworu).
- Zalej pomidory zalewą i zakręć zakrętki.
- Jeśli chcesz, by pomidory przetrwały dłużej, trzeba wykonać pasteryzowanie. Weki gotuje się około 15 minut w płaskim garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką.
Kiszone pomidory na zimę
Kiszone pomidory to niezwykły przysmak, który znamy głównie od naszych wschodnich sąsiadów. Faktycznie na Ukrainie i Litwie są bardzo powszechne, u nas mniej. Możesz je użyć po prostu na kanapki lub zmiksować je na zupę krem – to będzie bardzo nietypowa, ale naprawdę smaczna pomidorówka. Do tego przepisu musisz wybrać twarde odmiany, które mają dość twarde skórki. Najlepiej sprawdzają się te podłużne.
- 2 kg pomidorów,
- 10 ząbków czosnku,
- przyprawy: kawałek korzenia chrzanu, baldachy kopru,
- zalewa: 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na 1l wody.
Na 2 kg pomidorów potrzebujesz około 1,5 l zalewy. Pomidory możesz ukisić w małych słoiczkach, ale sprawdzą się także w dużych słojach lub w kamiennych garnkach. Kiszone pomidory na zimę nie wymagają pasteryzowania. Im więcej czosnku i kopru, tym bardziej aromatyczne będą zaprawy.
- Pomidory umyj i osusz.
- Obierz czosnek i podziel na cząstki. Obierz korzeń chrzanu i zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.
- Na dno słoików włóż chrzan i czosnek, a następnie ułóż ciasno pomidorki, ale tak, by ich nie rozgnieść.
- Zagotuj wodę z solą i gorącą zalej słoiki. Od razu zakręcaj i stawiaj do góry dnem.
Pasteryzowane pomidory raczej się nie ukiszą. Jeśli użyjesz gorącej zalewy, zakrętki z pewnością złapią, więc można je przechowywać przez całą zimę. Szukasz więcej pomysłów? Sprawdź także ten artykuł z 3 sposobami na pomidory w słoikach na zimę.
Przetwory z pomidorów – najlepsze przepisy
Przepisy na przecier pomidorowy
Aromatyczne zupy pomidorowe udaje się zrobić tylko za pomocą dobrego, gęstego przecieru. Te domowe są o wiele zdrowsze niż koncentraty kupowane w sklepie, na dodatek nie są trudne do zrobienia. Aby uzyskać około 2 kg przecieru, czyli 6 małych słoiczków, potrzebujesz:
- 5 kg pomidorów,
- łyżka soli,
- 1 kwasek cytrynowy.
Przygotowanie przecieru niestety trochę trwa, jednak naprawdę warto zrobić ten wysiłek, by móc cieszyć się ich smakiem. Im bardziej zredukujesz pomidory, tym bardziej intensywny będzie przecier.
- Umyj i przejrzyj pomidory. Pokrój je na ćwiartki.
- Około 10 pierwszych sztuk wrzuć do płaskiego garnka z grubym dnem i doprowadź do wrzenia. Możesz je rozgnieść tłuczkiem, żeby puściły sok.
- Stopniowo dodawaj kolejne pomidory, kolejną porcję wkładając do garnka, gdy poprzednie się pogotują przez kilka minut. Dzięki temu odparuje się woda, ale składniki pomidora się nie rozwarstwią.
- Teraz czas na przecieranie. Sito lub przecierak połóż nad miską i partiami przecieraj pulpę. Powinny oddzielić się wszystkie skórki i część nasion.
- Przelej pulpę do garnka, dodaj sól i kwasek cytrynowy, zagotuj.
- Gotuj mieszając od czasu do czasu do uzyskania gęstej konsystencji, maksymalnie około 2 godzin.
- Napełnij suche, wyparzone słoiki gorącym przecierem i od razu zakręcaj.
Pasteryzowane słoiki mogą stać w chłonnym, ciemnym miejscu. Weki możesz przechowywać przez wiele miesięcy.
Pomidory w słoikach: sos pomidorowy
Przepisy na sos pomidorowy do słoików są bardzo, bardzo różne. Większość z nich to sosy słodko-kwaśne, które przygotowuje się z ananasem i czerwoną papryką, by były delikatniejsze w smaku. Tak naprawdę składniki są opcjonalne i możesz dodać do nich, co tylko chcesz. Przypraw papryką ostrą, na przykład chili, by były bardziej wyraziste.
Do obranych i ugotowanych pomidorów można dodać w zasadzie wszystkie składniki. Idealnie pasuje cebula, papryka i ananas, ale możesz dodać także kukurydzę, marchewkę, fasolkę, cukinię, pędy bambusa, niektóre kiełki, bazylię i czosnek. Całość trzeba zagotować i gotować około 20 minut. Jeśli nie chcesz, by warzywa się rozpadły, a sos ma nadal zbyt rzadką konsystencję, możesz dodać do niego dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Słoiki pasteryzuj przez 20 minut w niskim garnku.
Pomidory na zimę w zalewie
Pomidory w zalewie? Czemu nie! Skoro można marynować niemal wszystkie warzywa, dlaczego nie sprawdzić, jak smakują konserwowe pomidory? Jeśli przygotujesz je według naszego przepisu, będą smaczne i aromatyczne. Jak zaprawić pomidory? Potrzebujesz:
- kilogram pomidorów
- 2 papryczki chili
- woda
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, łyżeczka soli i łyżka cukru.
Tak przygotowane pomidory idealnie sprawdzają się do kanapek i sałatek. Dlatego najlepiej pokroić je w plasterki. Najlepiej użyć owoców średniej wielkości, ale w zasadzie w ten sposób możesz wykorzystać wszystkie pomidory.
- Sparz pomidory i obierz je ze skóry. Pokrój na plastry.
- Posiekaj drobno papryczki chili.
- Zrób roztwór wody z solą i cukrem.
- Przełóż plastry pomidorów i chili do słoików. Wrzuć po ząbku czosnku, liścia laurowego i po 2-3 ziarenka ziela angielskiego.
- Zalej pomidory w słoikach gorącą zalewą i od razu zakręcaj. Następnie przekręć do góry dnem, by zakrętki złapały.