Co to są smardze i jak przyrządzić potrawy ze smardzów

Jak wyglądają smardze

Smardze (morchella), znane również pod nazwą murchle, to nietypowo wyglądające grzyby, które nie mają typowego kapelusza. Składają się one z białego trzona i przyrośniętej do niego stożkowatej owocni. Owocnia smardza występuje w kolorze od beżowego do prawie czarnego. Charakterystyczną cechą smardzy jest ażurowa owocnia, która wygląda jak plaster miodu. Główka owocni grzyba jest przyrośnięta do trzonka, który jest pusty w środku.

Grzyby te występują na całym świecie z wyjątkiem Antarktydy. W Polsce występuje 5 gatunków tego grzyba, lecz są one bardzo rzadki i objęte ochroną gatunkową. Nie wolno ich zbierać w lesie. Smardze dostępne w sklepach są zwykle sprowadzane z Turcji. Co ciekawe, smardze można uprawiać w ogrodzie. Smardze to grzyby wiosenne. Sezon na smardze ma miejsce w kwietniu i w maju. Ponieważ sezon jest bardzo krótki, dlatego też trudno jest dostać świeże smardze. Jednak cały rok dostępne są smardze suszone.

Jeśli zbieramy smardze w miejscach dostępnych, czyli w ogrodach, parkach lub szkółkach leśnych. Należy uważać, aby nie pomylić tego grzyba z piestrzenicą kasztanowatą, która bardzo przypomina smardza jadalnego. Piestrzenica kasztanowata jest grzybem trującym i ma owocnie mocno pofałdowaną, w kolorze czerwono-brązowym.

Co można przyrządzić ze smardzów

Smardze uchodzą za grzyby nie tylko smaczne, lecz także zdrowe. Mają delikatny, lekko korzenny smak. Grzyby te mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ich częste spożycie dobrze wpływa na wzrok i pamięć. Są to grzyby niskokaloryczne, ułatwiające odchudzanie.

Smardze można smażyć, dusić i gotować. Nadają się również do suszenia. Bardzo ważne jest, aby poddać je obróbce termicznej. Surowe smardze są trujące. Jak wszystkie grzyby, smardze nie nadają się do długiego przechowywania. Można je jednak ususzyć. Smardz ma delikatny, lekko korzenny smak. Jest on na tyle neutralny, że grzyby te nadają się jako dodatek do wielu potraw. Aby przygotować smardze do obróbki należy je umyć i dokładnie oczyścić rowki owocnika. Do suszenia grzybów nie myjemy, lecz czyścimy rowki owocni pędzelkiem lub szczoteczką.

Najciekawsze przepisy na smardze

Jak przygotować dania ze świeżych smardów. Grzyby należy dokładnie umyć, a następnie oczyścić rowki w owocni. Rowki te mogą być pełne piasku i innych zanieczyszczeń. Mogą się w nich również znajdować owady. Smardze nie nadają się do spożycia na surowo, gdyż w tej formie są trujące. Można je zarówno gotować jak i smażyć. Są do grzyby dość delikatne, dlatego też nie wymagają długiej obróbki termicznej. Murchle wystarczy smażyć przez kilka minut.

Proste i łatwe przepisy na smardze:

  • jajecznica ze smardzami,
  • smardze faszerowane,
  • pasztet ze smardzami,
  • omlet, tarta lub pizza ze smardzami,
  • farsz do pierogów ze smardzy,
  • sos do makaronu ze smardzami,
  • wegetariańskie kotlety ze smardzami,
  • klopsiki w sosie ze smardzów,
  • zupa ze smardzami.

Najprostszym daniem ze smardzy jest jajecznica ze smardzami. Smardze należy wcześniej namoczyć i ugotować w śmietanie. Smardze gotujemy około 15 minut. Następnie robimy jajecznicę. Gdy się zetnie dodajemy do niej mruchle.

Fajnym daniem jest również sos do makaronu ze smardzy. Grzyby wystarczy usmażyć i polać bulionem. Następnie dolewamy śmietanę zmieszaną z niewielką ilością ciepłego sosu. Tak wykonany sos możemy dodać do ziemniaków, makaronu lub ryżu. Sprawdź także ten artykuł: Jak przyrządzić grzyby w occie? Zobacz nasz poradnik krok po kroku.

Jak zrobić przetwory ze smardzy

Sezon na smardze trwa dość krótko. Są to grzyby nietrwałe, które nie mogą długo leżeć w lodówce. Dlatego też warto przechować je na później. Najprostszym sposobem przechowania smardzy na dłużej jest suszenie. Smardze suszone mają bardziej intensywny smak i aromat niż smardze świeże. Możemy w łatwy sposób dodawać je do dań.

Smardze dokładnie czyścimy. Oczyszczamy zwłaszcza rowki w owocni i zaglądamy, czy nie ma w nich owadów lub ślimaków. Smardze kroimy na mniejsze kawałki. Wystarczy je także przekroić na pół. W środku smardzy mogą być owady, które wystarczy usunąć. Możemy je suszyć na słońcu. Innym sposobem suszenia smardzy jest płyta kuchenna lub piekarnik. Zaczynamy od temperatury 50 stopni Celsjusza. Gdy grzyby podeschną zwiększamy nieco temperaturę.

Suszone smardze przechowujemy w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku. Aby wykorzystać smardze do dania, należy je najpierw namoczyć przez około 3 - 4 godziny. Następnie smardze gotujemy przez około 1,5 godziny. Wodę solimy dopiero pod koniec gotowania. Do gotowanych smardzy można również dodać przyprawy, które wzbogacą smak. Po ugotowaniu smardze odsączamy i suszymy. Potem nadają się do bezpośredniego spożycia oraz jako dodatek do potraw.

ikona podziel się Przekaż dalej