Jak rośnie brukselka? Zobacz, jak ją prawidłowo uprawiać?
Niektórzy doceniają jej charakterystyczny smak i chcą znaleźć ją w zupie jarzynowej, inni na sam jej widok się wzdrygają. Brukselka to naprawdę zdrowe warzywo. Lubisz brukselki? Koniecznie zasadź je w swoim ogrodzie. Dowiedz się, jak rośnie brukselka!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o zielonych warzywach.
Jak rośnie brukselka – najważniejsze informacje
Brukselka, która ląduje na naszych talerzach, wygląda jak miniaturowa kapusta. Nic dziwnego – należy do roślin kapustowatych, a jej prawidłowa nazwa brzmi kapusta brukselska. W ogrodzie nie jest trudna do uprawy, ale ma swoje wymagania i kaprysy. Jeśli lubisz niestandardowe rośliny w swoim warzywniaku, weź pod uwagę uprawę brukselki, takich roślin jak sałatka łodygowa czy najostrzejsza papryka. A może zainteresuje cię też, jak rosną szparagi?
Jak wygląda brukselka? Początkowo roślina tworzy rozetę dużych, zielonych liści o gładkich blaskach liściowych. Następnie zaczyna piąć się w górę, jak przerośnięta sałata. Tworzy grubą, ulistnioną łodygę, która osiąga do 100 cm wysokości. W kątach liści zaczynają tworzyć się małe główki, które się zbiera i zjada. Brukselka to roślina dwuletnia. Można zostawić ją na kolejny sezon – wytworzy wysoki pęd kwiatostanowy, a nasiona nadają się do wysiania w ogrodzie.
Wysokie odmiany brukselki mogą wymagać podpór. Każda roślina wytwarza sporo małych główek, które nadają się do jedzenia. Zbiory przeprowadza się późną jesienią, wtedy brukselki są najsmaczniejsze, chociaż można je zbierać także na bieżąco, kiedy główki osiągną kilka centymetrów średnicy.
Brukselka – roślina łatwa w uprawie
Uprawa brukselki w naszych warunkach klimatycznych jest jak najbardziej możliwa. Trzeba jednak znaleźć dla niej odpowiednie stanowisko. W Polsce roślinę uprawia się poprzez sadzonki przygotowane odpowiednio wcześniej. Brukselka preferuje podłoże przepuszczalne i wilgotne, najlepiej także dość żyzne. Najlepiej rozwija się na glebach o pH od 6 do 7,5. Dobrze rozwija się i w półcieniu, i w słońcu.
Brukselkę uprawia się poprzez sadzonki. Nasiona wysiewa się na rozsadniki wczesną wiosną, okres kiełkowania trwa około 10 dni. Po tym czasie sadzonki z wielodoniczek warto przesadzić do większych pojemników. Sadzenie na stałe miejsce odbywa się dopiero w maju, a najlepiej już pod koniec miesiąca. Brukselka nie ma wielkich wymagań, ale nie zniesie spadków temperatury poniżej 10 stopni Celsjusza w okresie wzrostu. W czasie najbardziej intensywnego rozwoju potrzebuje dużo słońca, światła i ciepła. Kiedy brukselki są już uformowane, jesienne spadki temperatur nie powinny jej zaszkodzić, więc można poczekać na zbiór do października.
Jak uprawiać brukselkę? Sadzenie
Brukselkę uprawia się przez sadzonki. Rozsada może być przygotowana w wielodoniczkach, ale można kupić także gotowe sadzonki. Roślina powinna zostać posadzona w okresie wiosennym. Początkowo rozsada potrzebuje dość dużo wody i słońca.
Nie można zapomnieć, że w końcowej fazie rozwoju brukselka to wysoka roślina. Dlatego sadzi się ją w dużej rozstawie, optymalnie co 60-70 cm. To pozwala roślinom dobrze się rozwijać i eliminuje konkurencję o wodę i składniki odżywcze. Dzięki temu zbiór oraz zabiegi pielęgnacyjne także są łatwiejsze. Sadzonki umieszcza się we wcześniej przygotowanych dołkach na głębokość około 30 cm. Zbyt płytkie sadzenie brukselki sprawia, że wysokie rośliny mogą się przewracać. Odmiany, które docelowo mają być większe trzeba od razu palikować. Sprawdź także ten artykuł na temat brukselki.
Uprawa i pielęgnacja brukselki krok po kroku
Brukselka jest stosunkowo wymagająca pod kątem składników odżywczych, o wiele bardziej niż pospolita biała kapusta. Dlatego tak ważne jest nawożenie. Uprawa może się nie udać na jałowym podłożu. Roślinę sadzi się w drugim roku po oborniku. Potem rośliny trzeba nawozić preparatami do roślin warzywnych z mniejszą ilością azotu. Zbyt dużo tego składnika sprawia, że roślina będzie mocno rosła w górę, ale nie będzie zawiązywała główek. Pierwsze nawożenie robi się tuż po posadzeniu roślin do gruntu, następnie jeszcze 2-3 razy w sezonie, zgodnie z zaleceniami producenta wybranego nawozu.
W okresie silnego wzrostu młodych roślin koniecznie trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu. Warto także na bieżąco usuwać wszelkie chwasty. Odchwaszczanie wykonuje się mechanicznie, usuwając rośliny, które mogą być konkurencją dla brukselki. We wrześniu, kiedy zaczynają się pojawiać pierwsze główki, rośliny należy ogłowić. Polega to na obcięciu czubka każdej z nich. Dzięki temu nie będą się więcej rozwijać w górę, ale wytworzą więcej główek.
Uprawa brukselki: zbiór i przechowywanie
Brukselkę zbiera się późną jesienią, najlepiej w czasie, kiedy temperatura wynosi około 5-10 stopni. Warto jednak wiedzieć, że główki można zbierać w razie potrzeby na bieżąco przez całą jesień. Rośliny zostawia się także w gruncie na zimę, by zrywać z niej brukselki zimą.
Jeśli zdecydujesz się na zbiór jesienny, warto wiedzieć, że może być problem z przechowywaniem. Brukselki powinno się trzymać w chłodzie, najlepiej w lodówce. Szufladę z nimi warto wyłożyć ręcznikami papierowymi i chronić zbiór przed nadmiarem wilgoci. Dzięki temu warzywo będzie się nadawało do zjedzenia jeszcze przez długi czas.
Bibliografia:
https://www.a-ronet.pl/jak-rosnie-brukselka-poradnik-dla-poczatkujacych-ogrodnikow/ dostęp 22.10.2023
https://www.rynek-rolny.pl/artykul/kapusta-brukselska-brukselka-uprawa-odmiany-i-wymagania.html dostęp 22.10.2023 r.