Jak sadzić i siać warzywa w ogródku?
Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Mają niezwykle ważny i pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Ich siew i pielęgnacja to niełatwa, lecz bardzo satysfakcjonująca praca, dlatego nawet niewielki ogródek warto wykorzystać w celu założenia własnej uprawy warzyw.
Jak siać warzywa w ogrodzie? Na co zwrócić uwagę, jak i kiedy przygotować ziemię pod uprawę warzyw? Jakie znaczenie ma uprawa współrzędna i na czym polega? Oto wszystko, co ważne dla początkujących ogrodników.
Sadzenie warzyw - co warto o nim wiedzieć?
Uprawa warzyw, choć mogłaby się wydawać dziecinnie prosta, wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia. Już samo przygotowanie ziemi pod uprawę jest zadaniem, do którego będziesz potrzebował specjalnego sprzętu i wiedzy o tym, jak go użyć. Z pewnością jednak warto - warzywa z własnego ogródka smakują nieziemsko i są pełne wartości odżywczych.
Jakie warzywa sadzić?
Te, które lubisz i których najczęściej używasz w kuchni - buraki ćwikłowe, pomidory, ogórki, ziemniaki, marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę, bób, kapustę, szpinak, rzodkiewkę, kalarepę, seler, groch, dynię, sałatę i koper włoski. Im więcej ich zasiejesz, tym mniej warzyw będziesz musiał potem kupić w sklepie - jeśli więc masz odpowiednią ilość miejsca, zasiej je wszystkie.
Przygotowanie podłoża pod uprawę warzyw
Przed sadzeniem warzyw koniecznie należy przygotować podłoże. Gleba nie może być twarda i zbita, podmokła, ani też piaszczysta i jałowa. Najlepsza jest przewiewna i przepuszczalna gleba o strukturze gruzełkowatej i dużej pojemności wodnej. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga pewnych zabiegów.
Wybór miejsca na warzywniak
Warto wiedzieć, że odpowiedni wybór miejsca będzie miał wpływ na smak i wybarwienie warzyw. Należy więc sadzić warzywa w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Idealnie sprawdzi się wystawa południowa, gdzie promienie słoneczne docierają przez większość dnia. Natomiast na wystawie północnej rośliny będą miały zbyt ciemno i zimno.
Kiedy już wybierzesz odpowiednie miejsce, starannie usuń z niego starą darń wraz ze wszystkimi rosnącymi w niej chwastami aby nie konkurowały z warzywami - grabiami lub widłami wybierz korzenie, kłącza oraz kamienie.
Przekopywanie gleby
Z pewnością będziesz musiał przekopać glebę w miejscu wybranym na warzywnik. Odpowiednie przygotowanie gleby to jeden z bardziej istotnych elementów, dlatego niezastąpiona będzie glebogryzarka spalinowa, dzięki której właściwie przygotujesz ziemię pod zasiew. To jeden z najważniejszych zabiegów - odpowiednio przygotowana gleba ma optymalną dla uprawy warzyw strukturę i zdolność do zatrzymywania wody. Przygotowując ziemię, możesz użyć szerokiej gamy akcesoriów do glebogryzarek od producenta https://www.globstal.pl/, które zastąpią wiele innych urządzeń.
Nawożenie
Aby gleba była zasobna w składniki pokarmowe konieczne warzywom do wzrostu i dobrego plonowania, trzeba ją zasilić nawozem. Idealnie sprawdzi się nawóz organiczny - kompost lub obornik. Szczególnie przydatny jest właśnie obornik ze względu na wysoką zawartość azotu i zdolność do poprawy struktury oraz stosunku wodno - powietrznego gleby.
Siew i sadzenie warzyw
Kiedy miejsce siewu zostało już przygotowane, możemy rozpocząć przygotowania. Trzeba więc kupić nasiona wybranych warzyw - gdzie? W sklepie ogrodniczym stacjonarnym lub online. Kupując, przyjrzyj się opakowaniu nasion - jeśli jest uszkodzone lub wilgotne, wymień je na inne.
Warzywa - z siewu czy z rozsady?
Warzywa można uprawiać z siewu bezpośredniego lub z tak zwanej rozsady. Która z metod wybrać? To zależy od rodzaju warzyw - te o długim okresie wegetacji i ciepłolubne lepiej jest uprawiać z rozsady. Należą do nich na przykład pomidory, papryka, seler i niektóre ogórki. Pozostałe można w większości przypadków siać bezpośrednio do gruntu, oczywiście w odpowiednich terminach.
Uprawa roślin z rozsady polega na wysianiu ich do specjalnych pojemników z ziemią ustawionych w pomieszczeniach. Można wysiać je już w lutym, ustawić na parapecie okiennym i regularnie podlewać. Gdy sadzonki podrosną, należy je przepikować - każdą z nich umieścić w osobnej doniczce. Po ustąpieniu wiosennych przymrozków sadzonki można sadzić na miejsce stałe - do gruntu.
Terminy sadzenia warzyw
Uprawa warzyw z rozsady umożliwia nam ich wysiew tuż po nowym roku. W takim przypadku na pierwsze plony na przykład pomidorów możemy liczyć już w czerwcu. Pozostałe warzywa z rozsady siejemy w następujących terminach:
- cebula, kalafior, kalarepa - luty lub marzec,
- szpinak - kwiecień (I połowa),
- bób - przełom lutego i marca,
- sałata - marzec, kwiecień,
- rzodkiewka - przełom lutego i marca.
Jeśli wolisz wysiać nasiona wprost do gruntu, zrób to:
- bób - przełom marca i kwietnia,
- burak ćwikłowy - przełom kwietnia i maja,
- dynia - II połowa maja,
- marchew - od marca do czerwca,
- sałata i rzodkiewka - marzec/kwiecień,
- cukinia - II połowa maja,
- cebula - I połowa kwietnia,
- groch - od połowy marca do połowy kwietnia.
Uprawa współrzędna - czym jest i dlaczego warto ją stosować?
W czasie siewu lub sadzenia warzyw warto mieć na względzie ich preferencje co do sąsiedztwa - tak, niektóre warzywa "lubią" się z innymi. Czasami też pewne towarzystwo im nie służy. Nieprawidłowe sąsiedztwo warzyw w ogrodzie może przekreślić nasze marzenia o obfitych plonach - rośliny mogą słabo rosnąć, a nawet chorować. Jakie warzywa warto sadzić obok siebie?
Burak ćwikłowy da obfite plony, jeśli sąsiadować z nim będą ogórek, sałata, koper, groch lub cebula. Nie lubi za to czosnku, marchwi, papryki, pietruszki, ziemniaka i pora. Rzodkiew nie może dzielić grządki z brokułem, cebulą, kalafiorem, papryką, pomidorem i ogórkiem.
Dynia lubi towarzystwo fasoli i kukurydzy, ale jej wysiew obok ogórka, papryki i ziemniaka będzie błędem. Groch sadzimy obok marchwi, ogórka, rzodkiewki, sałaty i selera, ale już papryka, pomidor, bób i cebula nie będą dla niego korzystnym sąsiedztwem.
Na krzaczki pomidora dobrze wpłynie czosnek, pietruszka, por, sałata, papryka i seler, ale zaszkodzić mu mogą bób, cukinia, marchew, ogórek, rzodkiewka czy ogórek. Pietruszka lubi pomidory, czosnek, sałatę i selera, za to nie będzie dobrze plonowała, gdy towarzyszyć jej będą burak ćwikłowy, marchew, pomidor, sałata i kalarepa.
Sadzenie obok siebie warzyw poszczególnych gatunków wymaga pewnej wiedzy, ale warto zadbać o dobre sąsiedztwo aby cieszyć się obfitymi plonami. Dobrze jest także sadzić między warzywami różne gatunki ziół - ich intensywna woń maskuje zapach samych warzyw i odstrasza insekty. Najpierw jednak sprawdź, czy wybrane przez Ciebie warzywa i zioła można sadzić obok siebie.
Pielęgnacja warzyw
Warzywa, tak jak wszystkie inne rośliny uprawiane w ogrodzie, należy starannie pielęgnować - nawadniać, nawozić i opryskiwać gdy tego potrzebują. Warto wiedzieć, że do nawożenia i oprysków możesz wykorzystać naturalne preparaty, na przykład gnojówkę z pokrzywy. Koniecznie też zadbaj o kondycję gleby - nie może być ona zachwaszczona, bowiem chwasty skutecznie konkurują z warzywami o dostępność wody, światła i składników pokarmowych.
Podsumowanie
Teraz już wiesz, jak przygotować ziemię do uprawy warzyw, jak i w jakich terminach wysiewać lub sadzić warzywa w ogrodzie i które z nich sadzić obok siebie. To bardzo przydatna wiedza, gdyż warzywa uprawiane we własnym ogrodzie mają wyjątkowy smak i są bogate w substancje odżywcze.
artykuł sponsorowany