Jak wybrać garnki do płyty indukcyjnej? Czym się kierować podczas zakupów?

Popularność płyt indukcyjnych rośnie z każdym rokiem, co pociąga za sobą coraz większe zainteresowanie garnkami do indukcji. Jeżeli mamy kuchnię indukcyjną lub chcemy ją mieć w swoim domu, to będziemy musieli odłożyć na bok zwykłe rondelki i patelnie. Ten rodzaj płyt wymaga specjalnie dopasowanych garnków. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Jak wybrać idealne garnki do płyty indukcyjnej?

Garnki do płyty indukcyjnej

Zalety gotowania na płycie indukcyjnej 

Skąd wzięła się tak duża popularność płyt indukcyjnych? Przecież ich cena jest dość wysoka, a montaż wymaga odpowiedniej instalacji elektrycznej. Rozwiązaniem tej tajemnicy są zalety, które przewyższają wymienione wady. Płyty indukcyjne są przede wszystkim bezpieczne – ciepło jest wytwarzane tylko w przypadku kontaktu z naczyniem, a po zdjęciu garnka palnik staje się chłodny. To duża zaleta, gdy posiadamy małe dzieci lub zwierzęta domowe, które ciężko upilnować. 

Te płyty zużywają też mniej energii niż ich gazowe i ceramiczne odpowiedniki, a mimo to rozgrzewają się dużo szybciej, więc mniej czasu spędzimy przy gotowaniu. Kuchenki indukcyjne bardzo łatwo się czyści – jeśli z garnka lub patelni wyciekną nam jakieś resztki, to nie przypalą się, bo obszar poza garnkiem jest chłodny. Producenci oferują nam również wiele dodatkowych funkcji oraz nowoczesny design, który wpasowuje się do obecnej mody na aranżację wnętrz. 

Jak działają garnki do kuchenki indukcyjnej

Każda płyta indukcyjna jest wyposażona w płaskie cewki, które odpowiadają za generowanie pola elektromagnetycznego. Tylko specjalnie dobrane naczynia posiadające odpowiednie dno wykonane z ferromagnetycznego materiału może reagować na to pole. W dnie garnków zaczynają indukować się prądy wirowe, co w efekcie prowadzi do ich rozgrzania. Łatwym sposobem, który pomoże nam rozpoznać, czy dany garnek nadaje się do płyt indukcyjnych, jest przyłożenie magnesu do dna naczynia. Jeśli zostanie przyciągnięty, to oznacza, że prawdopodobnie mamy do czynienia z naczyniami indukcyjnymi.

Większość nowych garnków, z którymi spotkamy się w sklepach, nadaje się do płyt indukcyjnych. Jednak przed zakupem upewnijmy się, że zostały oznaczone specjalnym symbolem przypominającym szlaczek z pętelkami. Znaczek indukcji to zwojnica (cewka). Tylko naczynia z takim oznaczeniem będą wykrywane przez płytę indukcyjną. Garnki, które nie są wyposażone w dno z ferromagnetycznego metalu, nie uruchomią grzania i nie będziemy mogli w nich gotować. Wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej, które są kompatybilne ze wszystkimi rodzajami kuchenek, w tym z płytami indukcyjnymi znajdziemy na https://www.tefal.pl/garnki-patelnie-stal-nierdzewna.

Garnki na indukcję – średnica i grubość dna 

Jakość dna w naczyniach indukcyjnych to ich najważniejsza cecha. Właśnie od niej zależy, czy garnek będzie się dobrze i równomiernie nagrzewało. Dno musi być płaskie i gładkie. Na modelach wielu producentów znajdziemy ich logotypy lub inne symbole na dnie naczyń. Szukajmy takich, które mają jak najmniej żłobień, a najlepiej bez żadnych znaków. Nie wybierajmy też takich, których dno nie jest idealnie płaskie lub są tak cienkie, że mogą się po czasie zdeformować. Jeżeli garnek nie będzie idealnie przylegał do płyty, narazi nas to na straty ciepła lub nierównomierne grzanie. Zdeformowane dno może wpływać na głośność pracy kuchenki indukcyjnej, a nikt przecież nie chce słuchać drażniących dźwięków podczas gotowania. 

Dno musi być również grube, najlepiej 3-6 warstwowe. Garnki z trójwarstwową strukturą dna zwykle składają się z części zewnętrznej (ferromagnetyczny metal), środkowej (materiał podstawowy naczynia np. stal nierdzewna) i wewnętrznej (nieprzywierająca powłoka). Nie wszystkie naczynia są pokryte warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw. Jeżeli zależy nam na tej funkcji garnków, sprawdźmy, czy producent wyraźnie oznaczył ją w parametrach. Średnica wybranych garnków nie powinna być większa niż pole grzewcze w naszej kuchence. Nie martwmy się, jeżeli mamy spore panele, a chcielibyśmy korzystać z mniejszych naczyń. Możemy kupić cały zestaw różnych garnków, pamiętajmy jednak, że średnica największego naczynia nie powinna być większa od średnicy pola grzewczego. Jeśli garnek będzie wystawał poza panel, kuchenka może go wcale nie wykryć. 

Ze stali nierdzewnej czy aluminiowe?

Garnki do kuchni indukcyjnej na pewno muszą posiadać dno wykonane z metalu ferromagnetycznego. Co jednak z pozostałą częścią naczynia? Na rynku znajdziemy garnki wykonane z wielu różnych materiałów. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Najbardziej popularne są naczynia ze stali nierdzewnej, które cechują się dużą wytrzymałością oraz odpornością na korozję, uszkodzenia mechaniczne i przypadkowe zarysowania. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób się na nie decyduje. Tego typu naczynia zwykle są wyposażone w nitowane uchwyty i szklane pokrywki z otworami do odprowadzania pary wodnej. Jedynie osoby uczulone na pierwiastki metaliczne muszą z nich zrezygnować, ponieważ zawierają nikiel. Jeżeli tego typu alergia nas nie dotyczy, to będzie dobry wybór. 

Korpusy garnków indukcyjnych wykonuje się też z aluminium. Jest to materiał nieco mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne niż stal, jest za to lżejszy i lepiej przewodzi ciepło. Samo aluminium jest szkodliwe dla zdrowia, dlatego naczynia do gotowania muszą być anodowane lub pokryte dodatkową powłoką, która oddzieli nasze potrawy od tego metalu. Aluminiowe garnki są zwykle wyposażone w powłokę non-stick, która imituje ceramikę, teflon lub kamień. Pamiętajmy tylko, że taka warstwa nie jest odporna na zarysowania i może się stykać tylko z przyborami kuchennymi wykonanymi z plastiku, silikonu lub nylonu. 

Emaliowane czy może bardziej ekskluzywne? 

Na rynku znajdziemy też naczynia indukcyjne emaliowane. Wiele z nich wyróżnia się pięknym wzornictwem i bogatym wyborem kolorów. Emalia sama w sobie jest materiałem bezpiecznym dla naszego zdrowia. Nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, więc mogą ją stosować alergicy, dzieci i osoby starsze. Naczynia emaliowane nie wchodzą w reakcje z żywnością i są odporne na działanie bardzo wysokich temperatur. Niestety decydując się na takie garnki, musimy bardzo uważać, by emalia w żadnym miejscu nam nie odprysła. Pod nią znajduje się zwyczajna blacha, która bardzo łatwo koroduje. Takie naczynie może być już szkodliwe dla naszego zdrowia i nie można go dalej używać.

Mało popularne, ale za to doceniane przez szefów kuchni są garnki miedziane. Ich zaletą jest świetne przewodzenie ciepła, które jest lepsze nawet niż w przypadku aluminium. Miedź nie powinna bezpośrednio stykać się z produktami spożywczymi, dlatego takie naczynia pokrywa się specjalną powłoką. Minusem tego typu garnków jest bardzo wysoka cena (nawet kilka tysięcy złotych za jeden garnek). Sporo tańsze, ale nadal z wyższej półki cenowej, są naczynia żeliwne. Jest to długowieczny materiał, bardzo solidny i odporny na jakiekolwiek uszkodzenia, ale warto sprawdzić, czy w wybranym przez nas zestawie jest informacja o zastosowaniu dodatkowej powłoki wewnętrznej. Bez tej warstwy dania mogą przywierać do dna. Minusem jest bardzo duży ciężar garnków. 

Jakie uchwyty i pokrywki? 

Jeżeli wiemy już, jakie garnki indukcyjne chcielibyśmy mieć w swojej kuchni, to pora zastanowić się nad detalami. Wiele osób ignoruje temat uchwytów i pokrywek do czasu aż poważnie oparzy się w rękę. Wtedy pojawia się żal, że nie dopilnowaliśmy tego istotnego szczegółu. Podczas zakupów warto się upewnić, że wybrany przez nas zestaw jest wyposażony w uchwyty i rączki, które nie przewodzą ciepła. 

Inną ważną kwestią jest możliwość odczepiania uchwytów i rączek. W trakcie gotowania możemy je po prostu odłożyć i przyczepić z powrotem do garnka, kiedy będą potrzebne podczas mieszania lub odcedzania. Taki sprytny patent pozwoli nam zaoszczędzić miejsce na kuchence oraz sprawi, że uchwyty nie będą nagrzewać się podczas gotowania. Naczynia z odczepianymi rączkami łatwiej również przechowywać w szafkach, bo zabierają dużo mniej miejsca (szczególnie rondle i patelnie).

Każdy garnek indukcyjny powinien mieć dopasowaną do niego pokrywkę. Tego typu akcesoria są zwykle wykonywane ze szkła odpornego na działanie wysokich temperatur i posiadają stalowe ranty. Wyjątkiem są pokrywki stalowe, żeliwne i emaliowane, jednak to szklane wybieramy najchętniej. Są przezroczyste, więc łatwo możemy śledzić cały proces gotowania, bez konieczności ciągłego zaglądania do garnka. Każda pokrywka w zestawie powinna mieć otwór umożliwiający odprowadzanie pary, dzięki czemu zmniejszy się prawdopodobieństwo, że coś nam wykipi. Mało popularnym, ale bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest zastosowanie na rantach pokrywek małych sitek, przez które można odcedzać wodę. 

Jakie jeszcze cechy powinny mieć dobre garnki do indukcji?

Producenci prześcigają się w pomysłach, w jaki sposób jeszcze bardziej ułatwić nam gotowanie. Ciekawym wyposażeniem dodatkowym jest miarka, która znajduje się wewnątrz każdego garnka. Dzięki niej nie musimy brudzić innych naczyń, jeśli chcemy podgrzać konkretną ilość płynu (np.  0,5 l mleka). Oglądając różne zestawy, możemy spotkać się też z brzegiem ułatwiającym wylewanie czy haczykiem do zawieszania naczyń np. na ścianie.

Dobry komplet garnków indukcyjnych powinien oferować nam różnorodność. Podczas gotowania przyda się zarówno mały rondelek, jak i duży, kilku litrowy garnek. Sprawdźmy też, czy wybrane naczynia można myć w zmywarce. Mało kto jest wielbicielem ręcznego mycia naczyń, a duże garnki i patelnie są najbardziej kłopotliwe do opłukiwania w zlewie. O wiele wygodniejszą opcją jest wstawienie ich do zmywarki. 

Zobaczmy również, jak można przechowywać wybrany zestaw. Jak już wcześniej wspomniano, niektóre garnki mają odczepiane rączki, dzięki czemu łatwiej mieszczą się w szafie. Na rynku znajdziemy też zestawy, które można przechowywać, wkładając jedno naczynie w drugie. Jeżeli zależy nam na zaoszczędzeniu miejsca, to takie rozwiązanie będzie dla nas korzystne. 

artykuł sponsorowany

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
wp ciekawostki ogrodnicze
Komentarze (33)
  • 08 października 2019 12:10 - ~Eliza napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Niby tyle teraz jest tego na indukcję a i tak ciężko jest znaleźć zestaw garnków, który faktycznie dobrze się na niej sprawdzi

  • 09 października 2019 09:10 - ~wika napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    akurat z tefala to są średnie. Na elektryczną ,czy gaz ok,ale na idukcję mi sie sprawdziły inne , z grubszym dnem

  • 09 października 2019 02:10 - ~Eliza napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Wika Tefal jest chyba najpopularniejszy :p Miałam kiedyś kilka garnków. Z grubszym dnem? A że tak spytam - po co? ;p

  • 12 października 2019 07:10 - ~Ula napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Wika ogólnie mi się Tefal bardzo sprawdzał, ale od kiedy mam indukcję to niestety żaden garnek się nie nadaje :(
    Może nie tyle, że grubszym dnem a wielowarstwowym ?

  • 13 października 2019 09:10 - ~opal napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Ula ja musiałem wymienić wszystkie rzeczy w kuchni bo nic się nie nadawało na indukcję :P
    @Ula a co daje takie wielowarstwowe dno ?

  • 13 października 2019 10:10 - ~Ula napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @opal no jak ktoś ma wiekowe garnki, które rewelacyjnie sprawdzały się na gazówce, a nagle przyszła zmiana na indukcję to się nie dziwię, to chyba miałeś spory wydatek.
    @opal przede wszystkim dobre przewodzenie ciepła,które rozprowadzane jest równomiernie ;)

  • 13 października 2019 10:10 - ~minnie napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Ula to już nie taki duży wydatek w obecnych czasach. Chociaż to wszystko zależy od tego jak i ile gotujemy i ile musimy sprzętu w związku z tym wymienić.
    @Ula a to nie każdy garnek rozprowadza ciepło tak samo?... :o

  • 15 października 2019 01:10 - ~illis napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @minnie wydatek jak wydatek dla każdego jest różny ale żeby dobrze zjeść garnki to podstawa :D
    @minnie też się dziwiłem i dlatego o tym czytałem, są garnki które dużo lepiej działają i szybciej gotują od tych "noname"

  • 16 października 2019 10:10 - ~Eliza napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Ula w sumie zależy ilu garnków się używa, jak ktoś za bardzo nie gotuje, to milionów nie wyda :p @illis doczytałam o tym wielowarstwowym dnie i podobno danie dłużej zostaje ciepłe.

  • 16 października 2019 03:10 - ~Kira napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Podczas wybierania nowego zastawu garnków w moim przypadkiem głównym kryterium była ich cena oraz jakość(dobre opinie). Fakt faktem, że sprzedawca też miał niezłą gadkę ale odkąd tylko weszłam do sklepu to garnki z serii Silverstone od razu były tym co stwierdziłam że muszę mieć w swojej kuchni no i są! Jestem nimi zachwycona przede wszytkim ze względu na ich design. No i wiadomo... gotuje się w nich też rewelacyjnie ale ten design... piękne!
    @Eliza własnie moje garnki mają taki dno i jak pozostawisz jedzenie pod przykrywką to może nawet kilkanaście minut utrzymać taką samą temperaturę jak bezpośrednio po zakończeniu gotowania

  • 17 października 2019 06:10 - ~Weronika napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @kira Silverstone to nie przypadkiem seria od Ambition ? Niedawno przeglądałam internet w poszukiwaniu garnków idealnych i też na nie zwróciłam uwagę.
    @Kira czyli to wielowarstwowe dno to oszczędność energii w gruncie rzeczy. Nie trzeba po 3 raz odgrzewać, tylko raz i potem czeka sobie ciepłe na spóźnialskich.

  • 18 października 2019 04:10 - ~statek napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Weronika tak, to produkt ambition - mogę polecić :)
    @Weronika i zdecydowanie szybciej się też podgrzewa :D wiec oszczędnośc spora.

  • 18 października 2019 04:10 - ~Daria napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @statek a masz jakieś inne ich produkty? Zastanawiam się nad nożami tylko nie wiem, czy warto ;p @statek i takie garnki nadają się i na indukcję i na zwykłą kuchenkę?

  • 23 października 2019 06:10 - ~Ewuska napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Daria ja używam noży, które się nazywają kyoto. Nie tępią się aż tak, dobrze kroją, zwłaszcza ten szefa kuchni. @Daria na garnku będzie napisane.

  • 23 października 2019 06:10 - ~vika napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Daria wiekszość garnków nadaje się na indykcje. ale są wyjątki. trzeba czytać etykiety :)
    @Ewuska to produkt od Ambition, zgadza się?

  • 24 października 2019 04:10 - ~joanna napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    etykiety ,ale też na dnie jest zawsze symbol jeżeli na indukcje można uzywać.
    @weronika, masz racje, dobre dno , w tym wypadku potrójne, oszczędza energie, równo rozprowadza ciepło i dłużej je trzyma.

  • 24 października 2019 05:10 - ~Kajka napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @joanna zawsze można w sklepie sprawdzić za pomocą magnesu, czy naczynie nadaje się na indukcję
    @Ewuska dobre noże w kuchni to podstawa, ja co chwilę musze prosić narzeczonego aby naostrzył moje, bo są tępe...

  • 24 października 2019 06:10 - ~Zewa napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Kajka magnes ? jak to niby mozna sprawdzic ?
    @Kajka a wiesz może jak ostrzyć noże co mają ząbki ? Czy nie ma dla nich ratunki u trzeba nowy kupić?

  • 27 października 2019 06:10 - ~fiora napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @zewa zobacz jak działa indukcja. musi działać pole magnetyczne. :)
    @zewa odnośnie nozy nie pomogę, maż się tym zajmuje ale do dobry pretekst żeby je wymienić ;d

  • 28 października 2019 01:10 - ~torka napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Zewa mogę ci od siebie polecić noże kyoto. Mniej się tępią i bardzo dobrze ciachają.

  • 31 października 2019 03:10 - ~zewa napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @torka u mnie wszystkie tempe jak nie wiem, ostrzałka gdzieś przepadła przy przeprowadzce i juz sama nie wiem czy kupic nowe noże czy nową ostrzałkę..
    @kyoto ? Pierwsze słysze, od kogo to noże ?

  • 01 listopada 2019 04:11 - ~woliana napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @zewa zależy jak bardzo lubisz te noże i ile są warte ;p Jeśli to noże kupione w sklepie, gdzie wszystko jest po 5zł, to ostrzałka wyniesie więcej niż nowy komplet, haha. @zewa kyoto to noże od ambition, mają spory wybór. Ja posiadam ten szefa kuchni i sprawdza się ekstra.

  • 04 listopada 2019 01:11 - ~torka napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @zewa I po co się męczyć? Wystarczy zainwestować w lepsze noże i problem z głowy. Ostrzałka swoją drogą też ma znaczenie. @woliana to fakt, są dobre i do mięsa i do ryb. W moim odczuciu za taką cenę to najlepsze noże z jakimi miałam styczność.

  • 06 listopada 2019 10:11 - ~joanna napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @kajka, tak masz racje z magnesem,ale też zdarza się ,że ,np naczynie ma za małą średnice do pola na kuchence i wtedy może nie działać ,mimo dobrego dna.
    jeśli chodzi o noże to na dobrych nawrt ostrzałka nie jest potrzebne,można mieć ostrzałke w razie wu ale u mnie mężu ostrzy nóż o noż i jest ok. Tw kyoto widziałam,podobają mi się

  • 06 listopada 2019 09:11 - ~woliana napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @joanna ja jeszcze swojego nie musiałam ostrzyć, ale szykuje się, że mimo wszystko w końcu może być taka konieczność i nic dziwnego :p @joanna ja raczej przy nożach patrzę na funkcjonalność niż na wygląd ale to prawda, nawet wyglądają jakoś tak zgrabnie :D

  • 07 listopada 2019 03:11 - ~Aniela napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @joanna poważnie takie ostrzenie coś daje? Myślałam, że to tylko jakiś trick z filmów! Nie niszczą się noże?
    @woliana I jaką ostrzałkę chcesz wybrać? Z tej serii kyoto o której joanna mówiła jest chyba jakaś ostrzałka też, prawda?

  • 11 listopada 2019 01:11 - ~viko napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Aniela tak jest też ostrzałka w zestawie.
    @Aniela każdy nóż z czasem się tępi. Musimy go naostrzyć a zużycie jest niewielkie.

  • 11 listopada 2019 01:11 - ~torka napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @viko ale ostrzałkę można dokupić też osobno, nie trzeba od razu kupować całego zestawu. @Aniela ja tak nie robię właśnie ze względu na strach, że mogę bardziej nożom zaszkodzić. Fajnie to wygląda na filmach, ale po co?

  • 11 listopada 2019 02:11 - ~Aldona napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @torka wg mnie ostrzałka to nie jest wydatek nie wiadomo jak duży i kosztowny i porzadną ostrzałkę zawsze dobrze mieć w domu. Przecież noży z ząbkami nie da się ostrzyć jeden o drugi..
    @torka poza tym zanim noże zdążą się stępić to też troche czasu minie, więc dopiero po tym okresie można szukać ostrzałki.

  • 13 listopada 2019 10:11 - ~woliana napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @torka masz rację, ale zawsze lepiej jest mieć ostrzałkę z tego samego zdarzenia że tak powiem. @Aldona ile taka ostrzałka może kosztować? 10 zł? Już bez przesady :D

  • 17 listopada 2019 12:11 - ~dominika napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @torka a tą ostrzałkę można dostać w marketach czy tylko w internecie? @woliana oj nie wydaje mi się, że tak mało. Sama jestem ciekawa ile to kosztuje?

  • 17 listopada 2019 09:11 - ~Daniela napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @dominika jeżeli myślisz o marketach spożywczych to raczej są tam okrojone te kolekcje. W internecie dostaniesz bez najmniejszego problemu taką ostrzałkę.
    @Woliana jeżeli dobrze pamiętam to za moją z zestawu kyoto zapłaciłam około 40zł.

  • 18 listopada 2019 07:11 - ~amba napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Daniela ale można też trafić na takie produkty jak są na stronie. a może nawet i promocję ;d
    @Daniela to bardzo dobra cena. nie ma co wymyślać.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij