Jak wybrać garnki do płyty indukcyjnej? Czym się kierować podczas zakupów?

Popularność płyt indukcyjnych rośnie z każdym rokiem, co pociąga za sobą coraz większe zainteresowanie garnkami do indukcji. Jeżeli mamy kuchnię indukcyjną lub chcemy ją mieć w swoim domu, to będziemy musieli odłożyć na bok zwykłe rondelki i patelnie. Ten rodzaj płyt wymaga specjalnie dopasowanych garnków. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Jak wybrać idealne garnki do płyty indukcyjnej?

Garnki do płyty indukcyjnej

Zalety gotowania na płycie indukcyjnej 

Skąd wzięła się tak duża popularność płyt indukcyjnych? Przecież ich cena jest dość wysoka, a montaż wymaga odpowiedniej instalacji elektrycznej. Rozwiązaniem tej tajemnicy są zalety, które przewyższają wymienione wady. Płyty indukcyjne są przede wszystkim bezpieczne – ciepło jest wytwarzane tylko w przypadku kontaktu z naczyniem, a po zdjęciu garnka palnik staje się chłodny. To duża zaleta, gdy posiadamy małe dzieci lub zwierzęta domowe, które ciężko upilnować. 

Te płyty zużywają też mniej energii niż ich gazowe i ceramiczne odpowiedniki, a mimo to rozgrzewają się dużo szybciej, więc mniej czasu spędzimy przy gotowaniu. Kuchenki indukcyjne bardzo łatwo się czyści – jeśli z garnka lub patelni wyciekną nam jakieś resztki, to nie przypalą się, bo obszar poza garnkiem jest chłodny. Producenci oferują nam również wiele dodatkowych funkcji oraz nowoczesny design, który wpasowuje się do obecnej mody na aranżację wnętrz. 

Jak działają garnki do kuchenki indukcyjnej

Każda płyta indukcyjna jest wyposażona w płaskie cewki, które odpowiadają za generowanie pola elektromagnetycznego. Tylko specjalnie dobrane naczynia posiadające odpowiednie dno wykonane z ferromagnetycznego materiału może reagować na to pole. W dnie garnków zaczynają indukować się prądy wirowe, co w efekcie prowadzi do ich rozgrzania. Łatwym sposobem, który pomoże nam rozpoznać, czy dany garnek nadaje się do płyt indukcyjnych, jest przyłożenie magnesu do dna naczynia. Jeśli zostanie przyciągnięty, to oznacza, że prawdopodobnie mamy do czynienia z naczyniami indukcyjnymi.

Większość nowych garnków, z którymi spotkamy się w sklepach, nadaje się do płyt indukcyjnych. Jednak przed zakupem upewnijmy się, że zostały oznaczone specjalnym symbolem przypominającym szlaczek z pętelkami. Znaczek indukcji to zwojnica (cewka). Tylko naczynia z takim oznaczeniem będą wykrywane przez płytę indukcyjną. Garnki, które nie są wyposażone w dno z ferromagnetycznego metalu, nie uruchomią grzania i nie będziemy mogli w nich gotować. Wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej, które są kompatybilne ze wszystkimi rodzajami kuchenek, w tym z płytami indukcyjnymi znajdziemy na https://www.tefal.pl/garnki-patelnie-stal-nierdzewna.

Garnki na indukcję – średnica i grubość dna 

Jakość dna w naczyniach indukcyjnych to ich najważniejsza cecha. Właśnie od niej zależy, czy garnek będzie się dobrze i równomiernie nagrzewało. Dno musi być płaskie i gładkie. Na modelach wielu producentów znajdziemy ich logotypy lub inne symbole na dnie naczyń. Szukajmy takich, które mają jak najmniej żłobień, a najlepiej bez żadnych znaków. Nie wybierajmy też takich, których dno nie jest idealnie płaskie lub są tak cienkie, że mogą się po czasie zdeformować. Jeżeli garnek nie będzie idealnie przylegał do płyty, narazi nas to na straty ciepła lub nierównomierne grzanie. Zdeformowane dno może wpływać na głośność pracy kuchenki indukcyjnej, a nikt przecież nie chce słuchać drażniących dźwięków podczas gotowania. 

Dno musi być również grube, najlepiej 3-6 warstwowe. Garnki z trójwarstwową strukturą dna zwykle składają się z części zewnętrznej (ferromagnetyczny metal), środkowej (materiał podstawowy naczynia np. stal nierdzewna) i wewnętrznej (nieprzywierająca powłoka). Nie wszystkie naczynia są pokryte warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw. Jeżeli zależy nam na tej funkcji garnków, sprawdźmy, czy producent wyraźnie oznaczył ją w parametrach. Średnica wybranych garnków nie powinna być większa niż pole grzewcze w naszej kuchence. Nie martwmy się, jeżeli mamy spore panele, a chcielibyśmy korzystać z mniejszych naczyń. Możemy kupić cały zestaw różnych garnków, pamiętajmy jednak, że średnica największego naczynia nie powinna być większa od średnicy pola grzewczego. Jeśli garnek będzie wystawał poza panel, kuchenka może go wcale nie wykryć. 

Ze stali nierdzewnej czy aluminiowe?

Garnki do kuchni indukcyjnej na pewno muszą posiadać dno wykonane z metalu ferromagnetycznego. Co jednak z pozostałą częścią naczynia? Na rynku znajdziemy garnki wykonane z wielu różnych materiałów. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Najbardziej popularne są naczynia ze stali nierdzewnej, które cechują się dużą wytrzymałością oraz odpornością na korozję, uszkodzenia mechaniczne i przypadkowe zarysowania. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób się na nie decyduje. Tego typu naczynia zwykle są wyposażone w nitowane uchwyty i szklane pokrywki z otworami do odprowadzania pary wodnej. Jedynie osoby uczulone na pierwiastki metaliczne muszą z nich zrezygnować, ponieważ zawierają nikiel. Jeżeli tego typu alergia nas nie dotyczy, to będzie dobry wybór. 

Korpusy garnków indukcyjnych wykonuje się też z aluminium. Jest to materiał nieco mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne niż stal, jest za to lżejszy i lepiej przewodzi ciepło. Samo aluminium jest szkodliwe dla zdrowia, dlatego naczynia do gotowania muszą być anodowane lub pokryte dodatkową powłoką, która oddzieli nasze potrawy od tego metalu. Aluminiowe garnki są zwykle wyposażone w powłokę non-stick, która imituje ceramikę, teflon lub kamień. Pamiętajmy tylko, że taka warstwa nie jest odporna na zarysowania i może się stykać tylko z przyborami kuchennymi wykonanymi z plastiku, silikonu lub nylonu. 

Emaliowane czy może bardziej ekskluzywne? 

Na rynku znajdziemy też naczynia indukcyjne emaliowane. Wiele z nich wyróżnia się pięknym wzornictwem i bogatym wyborem kolorów. Emalia sama w sobie jest materiałem bezpiecznym dla naszego zdrowia. Nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, więc mogą ją stosować alergicy, dzieci i osoby starsze. Naczynia emaliowane nie wchodzą w reakcje z żywnością i są odporne na działanie bardzo wysokich temperatur. Niestety decydując się na takie garnki, musimy bardzo uważać, by emalia w żadnym miejscu nam nie odprysła. Pod nią znajduje się zwyczajna blacha, która bardzo łatwo koroduje. Takie naczynie może być już szkodliwe dla naszego zdrowia i nie można go dalej używać.

Mało popularne, ale za to doceniane przez szefów kuchni są garnki miedziane. Ich zaletą jest świetne przewodzenie ciepła, które jest lepsze nawet niż w przypadku aluminium. Miedź nie powinna bezpośrednio stykać się z produktami spożywczymi, dlatego takie naczynia pokrywa się specjalną powłoką. Minusem tego typu garnków jest bardzo wysoka cena (nawet kilka tysięcy złotych za jeden garnek). Sporo tańsze, ale nadal z wyższej półki cenowej, są naczynia żeliwne. Jest to długowieczny materiał, bardzo solidny i odporny na jakiekolwiek uszkodzenia, ale warto sprawdzić, czy w wybranym przez nas zestawie jest informacja o zastosowaniu dodatkowej powłoki wewnętrznej. Bez tej warstwy dania mogą przywierać do dna. Minusem jest bardzo duży ciężar garnków. 

Jakie uchwyty i pokrywki? 

Jeżeli wiemy już, jakie garnki indukcyjne chcielibyśmy mieć w swojej kuchni, to pora zastanowić się nad detalami. Wiele osób ignoruje temat uchwytów i pokrywek do czasu aż poważnie oparzy się w rękę. Wtedy pojawia się żal, że nie dopilnowaliśmy tego istotnego szczegółu. Podczas zakupów warto się upewnić, że wybrany przez nas zestaw jest wyposażony w uchwyty i rączki, które nie przewodzą ciepła. 

Inną ważną kwestią jest możliwość odczepiania uchwytów i rączek. W trakcie gotowania możemy je po prostu odłożyć i przyczepić z powrotem do garnka, kiedy będą potrzebne podczas mieszania lub odcedzania. Taki sprytny patent pozwoli nam zaoszczędzić miejsce na kuchence oraz sprawi, że uchwyty nie będą nagrzewać się podczas gotowania. Naczynia z odczepianymi rączkami łatwiej również przechowywać w szafkach, bo zabierają dużo mniej miejsca (szczególnie rondle i patelnie).

Każdy garnek indukcyjny powinien mieć dopasowaną do niego pokrywkę. Tego typu akcesoria są zwykle wykonywane ze szkła odpornego na działanie wysokich temperatur i posiadają stalowe ranty. Wyjątkiem są pokrywki stalowe, żeliwne i emaliowane, jednak to szklane wybieramy najchętniej. Są przezroczyste, więc łatwo możemy śledzić cały proces gotowania, bez konieczności ciągłego zaglądania do garnka. Każda pokrywka w zestawie powinna mieć otwór umożliwiający odprowadzanie pary, dzięki czemu zmniejszy się prawdopodobieństwo, że coś nam wykipi. Mało popularnym, ale bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest zastosowanie na rantach pokrywek małych sitek, przez które można odcedzać wodę. 

Jakie jeszcze cechy powinny mieć dobre garnki do indukcji?

Producenci prześcigają się w pomysłach, w jaki sposób jeszcze bardziej ułatwić nam gotowanie. Ciekawym wyposażeniem dodatkowym jest miarka, która znajduje się wewnątrz każdego garnka. Dzięki niej nie musimy brudzić innych naczyń, jeśli chcemy podgrzać konkretną ilość płynu (np.  0,5 l mleka). Oglądając różne zestawy, możemy spotkać się też z brzegiem ułatwiającym wylewanie czy haczykiem do zawieszania naczyń np. na ścianie.

Dobry komplet garnków indukcyjnych powinien oferować nam różnorodność. Podczas gotowania przyda się zarówno mały rondelek, jak i duży, kilku litrowy garnek. Sprawdźmy też, czy wybrane naczynia można myć w zmywarce. Mało kto jest wielbicielem ręcznego mycia naczyń, a duże garnki i patelnie są najbardziej kłopotliwe do opłukiwania w zlewie. O wiele wygodniejszą opcją jest wstawienie ich do zmywarki. 

Zobaczmy również, jak można przechowywać wybrany zestaw. Jak już wcześniej wspomniano, niektóre garnki mają odczepiane rączki, dzięki czemu łatwiej mieszczą się w szafie. Na rynku znajdziemy też zestawy, które można przechowywać, wkładając jedno naczynie w drugie. Jeżeli zależy nam na zaoszczędzeniu miejsca, to takie rozwiązanie będzie dla nas korzystne. 

artykuł sponsorowany

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 12 grudnia 2018
Zobacz więcej artykułów na temat:
wp ciekawostki ogrodnicze
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij