Dynia halloweenowa - skąd wziął się ten pomysł

Straszne, śmieszne, a nawet bardzo artystyczne lampiony z dyni są charakterystycznym elementem dla święta, jakim jest Halloween. Niewiele jednak osób wie, że te ciekawe dynie nie są jedynie elementem ozdobnym, ponieważ stoi za nimi dość długa i ciekawa tradycja, za którą stoi pewna interesująca historia.

Halloween to święto duchów, które wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Jest ono obchodzone bardzo radośnie. W Halloween charakterystyczne są różnego rodzaju przebrania, zarówno dzieci, jak i dorosłych, a także drobne dowcipy i oczywiście masa dekoracji.

Jednym z najpopularniejszych symboli tego święta jest właśnie dynia halloweenowa, w której zapala się świecę. Ciekawe jest to, że wycinanie dyni w różne wzory wcale nie wzięło się ze Stanów Zjednoczonych, ale swój początek miały one w Irlandii. Otóż istnieje stara legenda o Oszczędnym Jack'u, który miał zaprosić do baru diabła.

Legenda mówi nam, że Jack był dość skąpy i nie chciał wydawać w barze pieniędzy, dlatego poprosił diabła o to, by zamienił się w monetę. W momencie, gdy diabeł to uczynił, Jack włożył monetę do kieszeni razem z krzyżykiem, tak by diabeł nie mógł cofnąć swojego zaklęcia. Po pewnym czasie Jack uwolnił diabła, lecz przez to wymusił na nim to, by ten dał mu spokój przez najbliższy rok. Po tym czasie Jack ponownie oszukał kilka razy diabła i właśnie dlatego po tym, jak zmarł, nie chciano go w piekle, ani też w niebie za konszachty z szatanem. Według legendy właśnie od tej pory dusza Jacka błąka się po świecie z latarnią zrobioną z rzepy.

Ze względu na to, w jakiej porze dojrzewają dynie i że wydrążanie dyni jest wygodniejsze od wydrążania rzepy, postanowiono, że na Halloween zamiast rzepy będzie lepsza dynia. Właśnie od tego czasu dynia uważana jest za najpopularniejszy element dekoracyjny na Halloween. A może masz ochotę wykorzystać to sezonowe warzywo w przepisach kulinarnych? Sprawdź także ten artykuł z przepisem na zupę z dyni krok po kroku.

Wycinanie dyni - jak wydrążyć dynię na Halloween

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak wydrążyć dynię na Halloween. Powinniśmy wiedzieć, że sam proces wydrążania dyni nie jest trudnym elementem i dużo więcej problemów może sprawić nam wycinanie w dyni odpowiednich wzorów, oczywiście też w zależności od tego, jak bardzo skomplikowany wzór wybierzemy.

Dynia podczas wyjmowania miąższu, a także porady jak wydrążyć dynię na halloween krok po kroku

Zanim dowiemy się, jak przygotowujemy dynię krok po kroku, powinniśmy pamiętać o tym, że bardzo istotnym punktem podczas przygotowań jest wybranie odpowiedniej dyni. Jeśli chcemy zrobić lampion z dyni, powinniśmy pamiętać o tym, by dynia nie była zbyt mała, tak, by świeczka, która zostanie w nie umieszczona, nie przypaliła miąższu. Jeśli chodzi natomiast o kształt dyni, nie ma on większego znaczenia.

Jeśli mamy już dynię, możemy przejść do tego, jak ją wydrążyć krok po kroku. Pierwszym elementem będzie odcięcie górnej części dyni. Z odciętej części musimy teraz usunąć część, na której znajduje się miąższ. Następnie przystępujemy do wydrążenia dyni za pomocą łyżki. Pamiętajmy o tym, by do wydrążenia używać dosyć dużej łyżki, która ułatwi nam cały zabieg.

Kiedy uzyskać ciekawą dynię z niebanalnym, śmiesznym lub strasznym wzorem, wtedy malujemy na naszej dyni markerem wzór, który nas interesuje. Kolejnym krokiem jest wycięcie wzoru, który narysowaliśmy. Przyda nam się do tego ostry nóż. Pamiętajmy jednak o tym, że małe dzieci nie powinny wycinać same wzoru, dlatego warto im przy tym pomóc. W momencie, gdy nasz lampion z dyni jest już gotowy, powinniśmy posmarować wszystkie otwory, które wycięliśmy olejem, ponieważ dzięki temu nasza dynia nie będzie czerniała i się marszczyła.

Wydrążanie dyni - co można zrobić z miąższu, który został nam po przygotowaniach do Halloween

Po wydrążeniu dyni wielokrotnie spotkamy się z problemem, co zrobić z pestkami i miąższem, które pozostały nam po przygotowywaniu halloweenowych dyni. Otóż jeśli jesteśmy smakoszami dyni bądź lubimy różnego rodzaju dodatki do potraw, miąższ z dyni się nie zmarnuje.

Warto wiedzieć, że zarówno pestki dyni, jak i sam miąższ, mogą odegrać doskonałą rolę w naszej kuchni. Pestki dyni po uprażeniu będą doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, np. surówek, sałatek, mięs, czy nawet i deserów. Dlatego pod żadnym pozorem nie wyrzucajmy ich.

Z kolei miąższ, którego jest dosyć sporo po wydrążaniu dyni, możemy wykorzystać do przygotowywania bardziej złożonych potraw. Z miąższu możemy przyrządzić przepyszne ciasto, którym możemy poczęstować dzieci, które przyjdą do nas w swoich przebraniach po słodycze. Dodatkowo z miąższu możemy przygotować także zupę dyniową. Wszystko zależy od tego, czy lubimy bardziej słodkie potrawy, czy też te bardziej wytrawne.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 91,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny