Kapuśniak z kiszonej kapusty – tradycyjne przepisy

Tradycyjny przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty

Zupa z kiszonej kapusty to tradycyjna potrawa, która od wieków jest robiona w każdym regionie Polski. Kapuśniak jest bardzo smaczny, zwłaszcza jeśli zrobi się go w tradycyjnym stylu – na żeberkach i pachnącym boczku wędzonym. Te właśnie składniki sprawiają, że zupa ma wyjątkowy, głęboki smak. Tajemnica zupy leży właśnie w połączeniu składników i przypraw.

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 100 g wędzonego surowego boczku,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 600 g ziemniaków,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • przyprawy: sól, mielony pieprz, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka majeranku

Trudno wyobrazić sobie kapuśniak bez majeranku. To właśnie ta przyprawa dodaje mu aromatu, na dodatek może nieco ułatwić układowi pokarmowemu poradzenie sobie z przetworzeniem kapusty kiszonej. Zupa z ziemniakami i mięsem jest bardzo pożywna, więc świetnie sprawdzi się na obiad.

  1. Opłukać mięso i pokroić na 2 lub 3 części. Włożyć do większego garnka, wlać zimną wodę i zagotować przez 40 minut.
  2. Marchew, pietruszkę i selera obrać, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę i włożyć do zupy. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez 30 minut.
  3. Kiedy warzywa są już miękkie, należy dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Całość gotować około 10 minut.
  4. Kapustę kiszoną opłukać na sitku, posiekać na krótsze kawałeczki i wrzucić do zupy. Gotować przez 20 minut.
  5. Boczek i cebulę pokroić na paski. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do zupy.

Dzięki podsmażaniu boczku zupa kapuściana ma o wiele głębszy smak i przyjemny zapach. Boczek można dodać wraz z wytopionym tłuszczem, świetnie się sprawdzi. Do zupy najlepiej sprawdzi się samodzielnie ukiszona kapusta z beczki. Dlaczego kapuśniak to zdrowa zupa? Sprawdź także ten artykuł o zastosowaniu i właściwościach soku z kapusty.

Prosty przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą

Kapuśniaczek z ziemniakami z kiełbasą to także świetny pomysł na smaczny obiad. Na dodatek w wersji bez mięsa żeberek będzie o wiele szybszy do przygotowania. Dlatego warto wykorzystać ten pyszny przepis, w którym wystarczy tylko wszystko wrzucić do garnka i odczekać. To zupa błyskawiczna, która w niektórych częściach kraju jest częściej robiona niż w wersji z żeberkami.

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 120 g boczku wędzonego,
  • 1 długa laska kiełbasy,
  • 1 duża marchew,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek

Przygotowanie kapuśniaku jest bardzo szybkie. Warto go zrobić z dobrze ukiszonej kapusty, ale jeśli nie lubisz mocno kwaśnego smaku zupy, dobrze ją przepłucz. Dzięki temu zupa będzie nieco delikatniejsza. Jak zrobić kapuśniak z kiełbasą?

  1. Przepłucz kapustę na sitku, poszatkuj ją na cienkie kawałeczki. Zalej ją wodą w garnku.
  2. Dodaj do kapusty liść laurowy, czosnek, ziele angielskie i majeranek. Gotuj przez 30 minut.
  3. Pokrój kiełbasę i boczek w grubszą kostkę. Podsmaż na patelni.
  4. Dodaj do zupy marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę.
  5. Przełóż do garnka kiełbasę i boczek. Gotuj kilkanaście minut.
  6. Dopraw do smaku w razie potrzeb. Aby zupa była bardziej kwaśna, możesz dodać trochę wody z kiszenia kapusty.

Tak przygotowana zupa kapuśniak wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Możesz dodać do niej także nieco zeszklonej cebulki. Jeśli obawiasz się problemów żołądkowych z powodu kapusty, możesz wrzucić do zupy trochę kminku, który może usprawnić działanie układu pokarmowego.

Kapuśniak z kiszonej kapusty – innowacyjne przepisy

Prosty przepis na kapuśniak z pomidorami

Kiszenie kapusty w beczce to świetny sposób na to, żeby dostarczyć sobie wartościowych kiszonek każdego dnia. Jeśli kapusty jest bardzo wiele, trudno jest ją wykorzystać, więc kiedy znudzi ci się już bigos z kiszonej kapusty i tradycyjny kapuśniak, można znaleźć inne sposoby na zupy z dodatkowymi składnikami. Kapuśniaczek z pomidorami to świetne połączenie!

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 kiełbasy,
  • 1 mała cebula,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i majeranek
Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami w miseczce, a także prosty przepis na kapuśniak
Przepisy, jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty krok po kroku

Przygotowanie kapuśniaku z pomidorami nie jest trudne. To niezwykle prosty przepis, który można zrobić błyskawicznie. Pomidory mogą dodać delikatnego, lekko słodkawego smaku całemu daniu.

  1. Umyj i poszatkuj kapustę kiszoną. Przełóż do garnka i zalej wodą, gotuj około 30 minut.
  2. Pokrój kiełbasę na kawałki.
  3. Obierz i poszatkuj cebulę. Podsmaż na oleju do zeszklenia. Dodaj kiełbasę.
  4. Do garnka z gotującą się kapustą włóż kiełbasę i cebulę. Dodaj pomidory z puszki.
  5. Dopraw. Gotuj przez kolejne 30 minut, aż do rozpadnięcia się pomidorów.

Jak zrobić kapuśniak z soczewicą?

W wersji wegańskiej także można zrobić smaczny kapuśniak. Zamiast kiełbasy należy dodać do zupy soczewicy. Wspaniale zagęści zupę i zmieni ją w pyszny, sycący obiad, który może zastąpić drugie danie. Idealne rozwiązanie nie tylko dla wegan – polecamy spróbować każdemu.

  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchew,
  • 1 duża cebula,
  • pół szklanki soczewicy czerwonej,
  • przyprawy: kminek mielony, ziele angielskie, listek laurowy, nieco ostrej papryki mielonej, pieprz i sól

Zupę można zrobić nieco ostrzejszą, będzie wtedy bardziej wyrazista. Można do niej dodać także ostrzejsze papryczki. W łagodniejszej wersji sprawdzą się pomidory w puszkach.

  1. Umyj i poszatkuj kapustę.
  2. Poszatkuj cebulę i podsmaż ją na oleju na dnie garnka. Dodaj do tego kminek i paprykę.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój w grubą kostkę. Obierz marchew i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
  4. Przesmaż na oleju warzywa.
  5. Zalej warzywa wodą lub bulionem i dodaj soczewicę.
  6. Na sam koniec dodaj poszatkowaną kapustę kiszoną i ewentualnie pomidory.
  7. Dopraw solą, pieprzem i papryką mieloną.

Zupa kapuśniak z młodej kapustki

Kapuśniak z młodej kapusty to najlepsza sezonowa zupa. Jest niskokaloryczna, smaczna, lekka, pełna witamin. Warto robić ją regularnie, dopóki jeszcze młoda kapusta jest w sklepach. O ile kapuśniak z kiszonej kapusty można robić przez cały rok, o tyle zupę ze słodkiej kapusty robi się tylko wiosną. Jak ją przygotować?

  • 2 skrzydełka lub porcja rosołowa albo 2 litry bulionu,
  • 2 marchewki,
  • ½ małej główki kapusty,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały kawałek selera,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 pęczek koperku, sól, pieprz,

Przygotowanie zupy trochę trwa, ale jeśli masz gotowy bulion, można ją zrobić bardzo szybko. Niektórzy dodają do niej trochę mięsa, boczku lub kiełbasy, ale czystowarzywna także dobrze smakuje.

  1. Poszatkuj kapustę.
  2. Jeśli nie masz bulionu, to z wody, mięsa, pietruszki, selera i marchwi zagotuj rosół.
  3. Dodaj do wywaru kapustę.
  4. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy.
  5. Obierz i pokrój ziemniaki. Dodaj do zupy. Gotuj około 30 minut.
  6. Cebulę obierz z łupinki, poszatkuj na drobną kostkę. Podsmaż na oleju i dodaj do zupy.
  7. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  8. Poszatkuj koperek i dodaj do zupy. Zagotuj przez chwilę.

Kapuśniak z młodej kapusty także można zrobić w wersji z pomidorami z puszki lub przecierem pomidorowym. Można dodać do niego inne warzywa, na przykład fasolkę szaparagową, jednak w takiej wersji także będzie sycący i pyszny.

ikona podziel się Przekaż dalej