Kompostowanie odpadków organicznych – jak przygotować pryzmę kompostową?

Odpadki organiczne, znajdujące się w ogrodzie lub w domu, warto wykorzystać, by otrzymać wartościowy kompost. Stanowi on efekt przekształcania kompostowanych materiałów w próchnicę, przy udziale grzybów, bakterii glebowych oraz dżdżownic. Proces rozkładu zachodzi przy wysokiej temperaturze składowanych odpadów, dochodzącej nawet do 70 stopni Celsjusza. Ekologiczna ziemia kompostowa jest ciemnobrązowa, pachnie lasem i pozbawiona jest grudek.

Pryzma kompostowa – jest najłatwiejszym i najtańszym sposobem na przydomowy kompostownik. Materiał do jej wypełnienia pozyskujemy od wiosny do jesieni. Na kompost doskonale nadają się liście, skoszona trawa, rozdrobnione gałązki po cięciu krzewów, chwasty bez nasion i inne odpadki ogrodowe. Na kompost możemy także przeznaczyć odpadki pozyskane w domu, np. skorupki jaj, fusy kawy, obierki warzyw i owoców. Nie wypełniamy kompostownika chorymi roślinami, skórkami cytrusów, mięsem zwierząt i ryb, odpadami plastikowymi i metalowymi.

Kompostownik powinien znajdować się blisko domu, w takim miejscu, by bez problemu dojechać w jego pobliże taczką. Na pryzmę kompostową przeznaczamy nieporośniętą glebę, aby ułatwić przenikanie do niej organizmów glebowych. W ziemi, na głębokości koło 15 cm, układamy dolną warstwę – rozdrobnione gałęzie i łodygi roślin. Szerokość pryzmy może osiągać około 120 cm, natomiast wysokość – 150 cm.

Najniższą warstwę przesypujemy je dojrzałym kompostem lub przyspieszaczem kompostowym, dostępnym w sklepach ogrodniczych. Na tak przygotowanym miejscu, możemy układać odpadki organiczne. Za każdorazowym wrzuceniem odpadków – pryzmę wzruszamy. Jeśli warstwy są bardzo zbite, rozluźniamy je, dodając, np. rozdrobnione gałęzie lub słomę, co zapewni dobry dopływ powietrza. Na zimę osłaniamy pryzmę słomą i jutowymi workami, by zabezpieczyć ją przed wysychaniem i znacznym obniżeniem temperatury.

Budowa kompostownika – pojemniki do kompostowania

Jak zrobić kompostownik drewniany?

Ogrodowy pojemnik na kompost, wykonany z drewna, możemy zbudować samodzielnie lub zakupić gotowy na rynku ogrodniczym. Deski na skrzynię powinny być mocne i odpowiednio grube (o grubości około 16 mm), co zapewni konstrukcji stabilność. Warto je zabezpieczyć impregnatem, chroniąc przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych. Deski przybijamy do palików, zagłębionych w ziemi na odpowiednią głębokość. Gotowy pojemnik ustawiamy w niewidocznym miejscu, zacienionym i osłoniętym przed mocnymi podmuchami wiatru.

Na działce o większych rozmiarach możemy zbudować duży i bardziej funkcjonalny kompostownik. Pojemnik z drewna, złożony z trzech części, pomieści w pierwszej skrzyni materiał organiczny na kompost, w drugiej – przemieszany dojrzewający materiał, a w trzeciej – gotowy dojrzały kompost. W ogrodzie mniejszym sprawdzi się mały kompostownik, dobrze umocowany w ziemi, który możemy przesłonić słonecznikami lub wysokimi bylinami. Jeśli wybierzemy ciekawy model kompostownika, np. w kształcie drewnianego domku, zapewnimy naszej działce estetyczny i ciekawy wystrój.

Polecane nawozy w najlepszych cenach - sprawdź je!

Kobieta zrzucająca resztki do pojemnika, a także porady jak zrobić kompostownik w ogrodzie

Najprostszy kompostownik możemy wykonać ze starych palet. Musimy jedynie przygotować palety – jedną na podstawę, umocowaną w ziemi i cztery, ustawione pionowo, z ażurowymi ściankami, co zapewni dopływ powietrza. Wszystkie elementy łączymy ze sobą za pomocą gwoździ lub wkrętów. Jedną ze ścian warto zaopatrzyć w zawiasy, tworząc rodzaj furtki, dzięki czemu bezproblemowo przełożymy ziemię kompostową na taczkę. Sprawdź także ten artykuł o zastosowaniu nawozów organicznych.

Pojemnik plastikowy, metalowy i murowany – jak zrobić kompostownik?

Kompostowniki z tworzywa sztucznego – dostępne są w ekologicznych kolorach, zielonych i szarozielonych. Możemy umieścić je w dowolnym miejscu. Zaletą takich pojemników jest ich trwałość i szczelność. Zgromadzony w nich materiał ogrodniczy szybko się nagrzewa, co przyspiesza proces dojrzewania kompostu. Zanim dokonamy zakupu, upewnijmy się, czy kompostownik zaopatrzony jest w otwory, umożliwiające dobry dostęp powietrza. Wyposażenie ogrodu w termokompostownik skróci czas oczekiwania na dojrzały kompost. Ziemia kompostowa powstanie po około 8 tygodniach.

Kompostownik metalowy – możemy samodzielnie wykonać z siatki, powleczonej PVC, dzięki czemu pojemnik będzie trwalszy. Kompostownik z siatki zapewnia swobodny przepływ powietrza. Sprawdzonym sposobem na efektywne kompostowanie odpadków jest wykorzystanie metalowej beczki, w której wywiercimy otwory, gwarantujące dostęp powietrza do kompostu. W takim pojemniku szybko zajdzie proces rozkładu materiału, dzięki możliwości osiągnięcia wysokiej temperatury.

Kompostownik murowany – jest trwały, więc będziemy z niego korzystać przez wiele sezonów. Budowa kompostownika wymaga posadowienia konstrukcji na fundamentach, dla zapewnienia jej odpowiedniej wytrzymałości. Na ścianki wykorzystujemy betonowe pustaki oraz cegły. Ściany ażurowe zapewnią dostęp powietrza, koniecznego do prawidłowego przebiegu procesu dojrzewania. Warto zbudować kompostownik dwukomorowy: w jednej części zachodzi proces dojrzewania materiału, podczas gdy w drugiej dostępna jest gotowa ziemia kompostowa.

Kompostownik domowy – dobry sposób na segregację odpadków

Mały podręczny pojemnik na odpadki kuchenne, umożliwi ich codzienną segregację. W sprzedaży dostępne są ekologiczne kompostowniki, nadające się do ustawienia w mieszkaniu. Estetyczny pojemnik możemy ustawić niedaleko roboczego blatu, by w prosty sposób umieścić w nim resztki jedzenia, skorupki jajek, listki herbaty oraz wszelkie odpadki organiczne, zanim trafią na ogrodowy kompostownik.

Domowy kompostownik z tworzywa sztucznego - to wiaderko z przykrywką, o miłych dla oka kolorach – białym i jasnozielonym. Pojemnik można umieścić w zmywarce do naczyń, dzięki czemu użytkownik nie ma problemu z utrzymaniem czystości. Pokrywa kompostownika wyposażona jest w blokadę, by umożliwić jej uchylenie przez dłuższy czas, konieczny do wykonania prac kuchennych.

Kuchenny kompostownik ze stali nierdzewnej – to mały estetyczny i funkcjonalny kompostownik z pokrywką, w którym możemy zbierać wszelkie organiczne odpadki, nadające się na kompost. Zaletą pojemnika jest wyposażenie w filtry węglowe, niwelujące przykre zapachy. W bezproblemowy sposób przenosimy odpadki i w łatwy sposób kompostownik opróżniamy z zawartości. Pojemnik można umyć w zmywarce.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny