Jak zrobić wino z winogron - poradnik praktyczny i przepis krok po kroku

Rozwój państwowości polskiej ściśle związany jest z rozpowszechnianiem się chrześcijaństwa. Przybyli do średniowiecznej Polski duchowni przywieźli ze sobą przepis na wyrób wina mszalnego, używanego w czasie mszy świętej. Do jego produkcji konieczne stało się zakładanie przyklasztornych winnic, z których pozyskiwano owoce na wino gronowe. Z biegiem czasu wino znalazło swoje miejsce na świeckich stołach. Swojskie wino do dzisiaj cieszy się popularnością. Przeczytaj, jak zrobić wino z winogron, by w łatwy sposób uzyskać aromatyczne, smaczne i zdrowe wino domowej roboty.

A może zainteresują cię także porady na temat uprawy i cięcia winogron zebrane w tym artykule?

Ocena: 4,6/5 (głosów 11)

Wino z winogron w karafce i butelce

Przepis na wino z winogron ciemnych – składniki i akcesoria

Jesienią, kiedy krzewy winorośli obsypane są dorodnymi owocami, warto pokusić się o wyrób wina. Wino z winogron ciemnych wyróżnia się pięknym rubinowym kolorem, mocnym aromatem i wyśmienitym smakiem. Oprócz walorów smakowych odznacza się także właściwościami zdrowotnymi, korzystnie oddziałując na pracę serca, procesy trawienne i wygląd skóry. Wypicie codziennie kieliszka czerwonego wina, według badań prowadzonych przez 40 lat przez holenderskich naukowców, wydłuża życie. Spożywania alkoholu powinny unikać kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na choroby serca i nerek. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także te artykuły o winogronach.

Składniki na domowe wino z winogron czerwonych:

  • ciemne winogrona – około 15 litrów, zebrane z ogrodowych krzewów winnej latorośli
  • cukier - 6 kg
  • woda – przegotowana, nie nadaje się woda mineralna

Do samodzielnego sporządzenia wina domowej roboty potrzebne jest naczynie z rurką fermentacyjną z korkiem. Na podane proporcje składników odpowiedni będzie 54-litrowy gąsior – dymion, czyli balon z grubego szkła sodowego, nadający się do wyrobu i przechowywania alkoholi. Dymion umieszczony jest w koszu, dzięki czemu można go przesuwać i wstrząsać zawartością, bez ryzyka uszkodzenia szklanego naczynia. Warto również zaopatrzyć się w lejek, co ułatwi umieszczanie w gąsiorze moszczu, czyli rozdrobnionych na pulpę winogron. Za pomocą winomierza zmierzymy stężenie cukru w moszczu. W zależności od ilości cukru, otrzymamy wino wytrawne, półwytrawne, słodkie lub półsłodkie. Od ilości cukru zależy również moc, jaką będzie posiadać nasze swojskie wino. Sprawdź także inspiracje na nalewki zebrane w tych artykułach.

Winogrona zrywamy bezpośrednio z krzewu lub obcinamy grona i dopiero wówczas obrywamy owoce. Nie płuczemy zebranych winogron, aby nie pozbawić ich drożdży, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Zwracajmy uwagę na oczyszczenie gron, np. ze ślimaków, pająków, itp. Następną czynnością jest dokładne zgniecenie winogron. Można ugniatać je ręcznie (np. w rękawicach jednorazowych) lub pomagając sobie ręcznym ubijakiem do ziemniaków. Uzyskaną pulpę z winogron czerwonych – około 12 l - na którą złożą się  sok winogronowy, skórki, miąższ i pestki, wlewamy porcjami do dymiona. Przyda się w tym momencie lejek. Niezwykle istotną sprawą jest zadbanie o czystość gąsiora. Zanieczyszczenia mogą sprawić, że wino będzie miało przykry posmak lub po prostu może skwaśnieć. Jeśli zainteresował cię ten temat, przeczytaj także artykuł o uprawie winogrona w Polsce.

Jak zrobić wino z winogron – przygotowanie oraz serwowanie

Kolejnym krokiem jest przygotowanie wody i cukru. Zachowujemy odpowiednie proporcje - na 5 litrów wody powinno przypadać 1,5 kg cukru. Wodę lekko podgrzewamy, by cukier dokładnie się rozpuścił i przelewamy do gąsiora. Następnie dolewamy wody bez dodatku cukru, do linii kosza, w którym umieszczony jest balon. Wolna przestrzeń pozwoli na swobodną fermentację owoców. Po dokładnym wymieszaniu składników, co uczynimy poruszając koszem, zamykamy dymion korkiem z rurką fermentacyjną. W rurce powinna znajdować się woda.

Na drugi dzień upuszczamy niewielką ilość wina i oceniamy jego słodycz przy pomocy winomierza. Wino mało słodkie trzeba dosłodzić, natomiast zbyt słodkie – rozcieńczamy wodą. W ten sposób rozpoczyna się fermentacja. A jak zrobić wino z winogron o określonej mocy? Jeśli proces fermentacji będzie trwał około 3 tygodni, uzyskamy lekkie wino gronowe. Po około 12 tygodniach otrzymamy wino mocniejsze. Dymion ustawiamy w bezpiecznym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po upływie zalecanego czasu, kiedy z rurki fermentacyjnej przestaną wydobywać się gazy, należy odlać wino i usunąć z gąsiora owoce. Naczynie płuczemy i przelewamy do niego z powrotem nasze domowe wino, które teraz musi ulec sklarowaniu. Rozlane do ciemnych butelek, powinno leżakować w chłodnym miejscu przynajmniej 6 miesięcy. Im dłużej wino z winogron ciemnych będzie czekać na degustację, tym będzie lepsze. Jeśli interesuje cię uprawa winorośli, przeczytaj także ten artykuł o pergolach.

Wino należy przechowywać w pozycji leżącej, w taki sposób, by korek był zanurzony w płynie, co chroni wino przed wietrzeniem. Zanim nasze wino znajdzie się na stole, warto przelać je do karafki, w której w pełni uwidoczni swój piękny kolor. Przed podaniem schładzamy je do temperatury około 18 stopni Celsjusza. Odpowiednimi kieliszkami do czerwonego wina są te o dużej i pękatej czaszy oraz wysokiej nóżce. Wina czerwone wytrawne i półwytrawne serwujemy do przekąsek i dań mięsnych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do serów i potraw z grzybów. Wina czerwone półsłodkie i słodkie wspaniale podkreślą smak deserów, lodów i domowego ciasta. Możemy także podać je do kawy, najlepiej gorzkiej.

, aktualizacja 15 lipca 2018

Komentarze

Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij