Jak zrobić wino z winogron - poradnik praktyczny i przepis krok po kroku

Rozwój państwowości polskiej ściśle związany jest z rozpowszechnianiem się chrześcijaństwa. Przybyli do średniowiecznej Polski duchowni przywieźli ze sobą przepis na wyrób wina mszalnego, używanego w czasie mszy świętej. Do jego produkcji konieczne stało się zakładanie przyklasztornych winnic, z których pozyskiwano owoce na wino gronowe. Z biegiem czasu wino znalazło swoje miejsce na świeckich stołach. Swojskie wino do dzisiaj cieszy się popularnością. Przeczytaj, jak zrobić wino z winogron, by w łatwy sposób uzyskać aromatyczne, smaczne i zdrowe wino domowej roboty.

A może zainteresują cię także porady na temat uprawy i cięcia winogron zebrane w tym artykule?

Wino z winogron w karafce i butelce

Przepis na wino z winogron ciemnych – składniki i akcesoria

Jesienią, kiedy krzewy winorośli obsypane są dorodnymi owocami, warto pokusić się o wyrób wina. Wino z winogron ciemnych wyróżnia się pięknym rubinowym kolorem, mocnym aromatem i wyśmienitym smakiem. Oprócz walorów smakowych odznacza się także właściwościami zdrowotnymi, korzystnie oddziałując na pracę serca, procesy trawienne i wygląd skóry. Wypicie codziennie kieliszka czerwonego wina, według badań prowadzonych przez 40 lat przez holenderskich naukowców, wydłuża życie. Spożywania alkoholu powinny unikać kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na choroby serca i nerek. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także te artykuły o winogronach.

Składniki na domowe wino z winogron czerwonych:

  • ciemne winogrona – około 15 litrów, zebrane z ogrodowych krzewów winnej latorośli
  • cukier - 6 kg
  • woda – przegotowana, nie nadaje się woda mineralna

Do samodzielnego sporządzenia wina domowej roboty potrzebne jest naczynie z rurką fermentacyjną z korkiem. Na podane proporcje składników odpowiedni będzie 54-litrowy gąsior – dymion, czyli balon z grubego szkła sodowego, nadający się do wyrobu i przechowywania alkoholi. Dymion umieszczony jest w koszu, dzięki czemu można go przesuwać i wstrząsać zawartością, bez ryzyka uszkodzenia szklanego naczynia. Warto również zaopatrzyć się w lejek, co ułatwi umieszczanie w gąsiorze moszczu, czyli rozdrobnionych na pulpę winogron. Za pomocą winomierza zmierzymy stężenie cukru w moszczu. W zależności od ilości cukru, otrzymamy wino wytrawne, półwytrawne, słodkie lub półsłodkie. Od ilości cukru zależy również moc, jaką będzie posiadać nasze swojskie wino. Sprawdź także inspiracje na nalewki zebrane w tych artykułach.

Winogrona zrywamy bezpośrednio z krzewu lub obcinamy grona i dopiero wówczas obrywamy owoce. Nie płuczemy zebranych winogron, aby nie pozbawić ich drożdży, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Zwracajmy uwagę na oczyszczenie gron, np. ze ślimaków, pająków, itp. Następną czynnością jest dokładne zgniecenie winogron. Można ugniatać je ręcznie (np. w rękawicach jednorazowych) lub pomagając sobie ręcznym ubijakiem do ziemniaków. Uzyskaną pulpę z winogron czerwonych – około 12 l - na którą złożą się  sok winogronowy, skórki, miąższ i pestki, wlewamy porcjami do dymiona. Przyda się w tym momencie lejek. Niezwykle istotną sprawą jest zadbanie o czystość gąsiora. Zanieczyszczenia mogą sprawić, że wino będzie miało przykry posmak lub po prostu może skwaśnieć. Jeśli zainteresował cię ten temat, przeczytaj także artykuł o uprawie winogrona w Polsce.

Jak zrobić wino z winogron - poradnik praktyczny i przepis krok po kroku 2

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Jak zrobić wino z winogron – przygotowanie oraz serwowanie

Kolejnym krokiem jest przygotowanie wody i cukru. Zachowujemy odpowiednie proporcje - na 5 litrów wody powinno przypadać 1,5 kg cukru. Wodę lekko podgrzewamy, by cukier dokładnie się rozpuścił i przelewamy do gąsiora. Następnie dolewamy wody bez dodatku cukru, do linii kosza, w którym umieszczony jest balon. Wolna przestrzeń pozwoli na swobodną fermentację owoców. Po dokładnym wymieszaniu składników, co uczynimy poruszając koszem, zamykamy dymion korkiem z rurką fermentacyjną. W rurce powinna znajdować się woda.

Na drugi dzień upuszczamy niewielką ilość wina i oceniamy jego słodycz przy pomocy winomierza. Wino mało słodkie trzeba dosłodzić, natomiast zbyt słodkie – rozcieńczamy wodą. W ten sposób rozpoczyna się fermentacja. A jak zrobić wino z winogron o określonej mocy? Jeśli proces fermentacji będzie trwał około 3 tygodni, uzyskamy lekkie wino gronowe. Po około 12 tygodniach otrzymamy wino mocniejsze. Dymion ustawiamy w bezpiecznym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po upływie zalecanego czasu, kiedy z rurki fermentacyjnej przestaną wydobywać się gazy, należy odlać wino i usunąć z gąsiora owoce. Naczynie płuczemy i przelewamy do niego z powrotem nasze domowe wino, które teraz musi ulec sklarowaniu. Rozlane do ciemnych butelek, powinno leżakować w chłodnym miejscu przynajmniej 6 miesięcy. Im dłużej wino z winogron ciemnych będzie czekać na degustację, tym będzie lepsze. Jeśli interesuje cię uprawa winorośli, przeczytaj także ten artykuł o pergolach.

Wino należy przechowywać w pozycji leżącej, w taki sposób, by korek był zanurzony w płynie, co chroni wino przed wietrzeniem. Zanim nasze wino znajdzie się na stole, warto przelać je do karafki, w której w pełni uwidoczni swój piękny kolor. Przed podaniem schładzamy je do temperatury około 18 stopni Celsjusza. Odpowiednimi kieliszkami do czerwonego wina są te o dużej i pękatej czaszy oraz wysokiej nóżce. Wina czerwone wytrawne i półwytrawne serwujemy do przekąsek i dań mięsnych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do serów i potraw z grzybów. Wina czerwone półsłodkie i słodkie wspaniale podkreślą smak deserów, lodów i domowego ciasta. Możemy także podać je do kawy, najlepiej gorzkiej.

Ocena: 4,4/5 (głosów 12)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
wino domowe winogrona przepisy przetwory
Komentarze (10)
  • 21 sierpnia 2019 07:08 - ~Krzysztof Kornatowicz napisał(a) ocena: 0 głosowało: 4

    "Nie płuczemy owoców, bo na nich są naturalne drożdże". W mojej księdze zaznaczono, żeby dokładnie owoce opłukać, albowiem na owocach znajdują sie mikroorganizmy, których nie widzimy, ale mają one wpływ na zainfekowanie wina pleśniami, albo innym dziadostwem. Pomyślmy logicznie - winogrona są obmywane co jakiś czas przez naturę, przez deszcz - czy ta natura powoduje, że nie nadają się te owoce do wyrobu wina ?

  • 31 sierpnia 2019 03:08 - ~Krzysztof napisał(a) ocena: -2 głosowało: 2

    W ubiegłym roku zrobiłem wino wg tego przepisu, bez płukania - wyszło rewelacyjne !

  • 02 września 2019 04:09 - ~Teresa napisał(a) ocena: 2 głosowało: 2

    Ja zawsze umyję winogrona i dodaję garść rodzynek. Wino fermentuje pięknie i wiem że jest czysto zrobione

  • 04 września 2019 12:09 - ~Afej napisał(a) ocena: 1 głosowało: 3

    Dzikie drozdze kktore znajduja sie na owocach pozwalaja na uzyskanie mocniejszego wina niz drozdze "kupne". Nie myje winogron dzieki temu wedlug pomiaru mialo nawet 18% bardzo mocny smak owocow poprzez dluzsza fermentacje. Polecam nie myc wychodzi lepsze moim skromnym zdaniem. (robie to amatorsko jednak z dzikimi wychodzi mi lepsze)

  • 04 września 2019 11:09 - ~Krzysztof NDG napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Witam wszystkich. Jak w temacie ,robię wino z działkowych ciemnych winogron od 2013 roku i nigdy nie myłem tych winogron, jak do tej pory rodzina i znajomi chwalili owy trunek. Co do rodzynek czy też innych dodatków to nie poprawia jednak jakości wina,wszystko zależy od dojrzałości owoców i zawartości cukru które mają w sobie.Eksperymentowałem takie metody w przeszłości.Moje proporcje są troszkę inne no ale to zależy jaki mamy balon. Pozdrawiam wszystkich miłośników amatorskiego wyrabiania domowych win czy też nalewek.

  • 08 września 2019 03:09 - ~Janusz napisał(a) ocena: 2 głosowało: 2

    Jak dolewamy wodę tu już nie nazywa się go gronowym. Proponuję doczytać.

  • 16 września 2019 06:09 - ~Andrzej napisał(a) ocena: 1 głosowało: 1

    Co to za przepis Tak się robi wino z lakubruch. Tzn winogron do obrastania altanek nie jedzenia. Do moszczu nie dodajemy cukru wcale lub prawie wcale 1kg na 10l to bardzo dużo, wody wcale. Winogrona muszą być z odpowiednich gatunków. Z reguły miks dwóch lub więcej odmian. Odmiany mające dużo z lacubrusa w genealogi nie nadają się. Przy odrobinie cierpliwości i kilku próbach. Wina nie ustępują kupnym. Pod warunkiem odmian. I robienie wina zaczynamy od zakupu odpowiedniej odmiany. Oczywiście w aby uzyskać wino nawet półsłodkie bez siarki się nie da. Tzn fermentacja przerywa się przy niskich temperaturach/ dużo alkoholu/ilośc cukru. Jeśli przetrzymamy 14% wino w 5C nawet rok to po wyjęciu ruszy znowu jeśli będzie cukier. Jeśli dofermentujemy będzie za dużo alkoholu i ucierpi smak. Więc albo trzymamy w chłodzie i po wyjęciu pijemy albo przerywamy fermentację siarą. Co kto woli. Chyba ,że ktoś lubi 18% ale to ciężko zamaskować.
    Krzaki muszą być cięte krótko i owocowanie musi być regulowane w dół ( tzn przy uzyskaniu maksa ilości winogron wino będzie słabe i skwaśnieje). Winorośl musi mieć dużo przestrzeni. Z jednego krzaka pojedyncze kilogramy. Owoce w zasadzie prawie przejrzałe. Dobrze po zerwaniu zostawić je na jeden dwa dni na słońcu (wyciągają z 1-2% cukru więcej) zależnie od roku.

  • 26 września 2019 08:09 - ~Edward napisał(a) ocena: 2 głosowało: 2

    Od 20 lat co roku wspólnie z żoną robimy wino z winogron ciemnych drobnych i zawsze płukany całe grona m.in. po to by wyeliminować owoce nie nadające się (obsypały się i pływają po powierzchni). Płukanie pozwala też pozbyć się szczypawek, pajączków itp. Płukanie (kąpiel) nie wpływa na przebieg fermentacji, ale na wszelki wypadek dodajemy ładną kiść owoców niepłukanych. Pierwsza fermentacja jest zawsze burzliwa i nie wymaga ani pożywki, ani drożdży szlachetnych. Drugą część cukru wraz z uzupełnieniem wody dodajemy dopiero po odrzuceniu z moszczu pestek i skórek i przewietrzeniu.

  • 07 października 2019 10:10 - ~Mario napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Strasznie dużo wody w tym przepisie. Ja na balon 54litry daje 35kg owoców i wody tyle by cukier się rozpuścił czyli Max 5l. Wino wtedy ma pełny bukiet i moc. Wino z samego soku.

  • 14 października 2019 04:10 - ~Lidia napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Mario możesz mi podać szczegóły?

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij