Szubak Smirnowa (Attagenus smirnovi) – opis owada

Szubak Smirnowa przywędrował aż z Afryki. Prawdopodobnie pierwsze egzemplarze przedostały się do Polski wraz z przesyłkami z samolotów. Obecnie jest już dość popularnym i dobrze zadomowionym mieszkańcem naszych domów. W swojej ojczyźnie czasami żyje na zewnątrz, ale u nas jest mu za chłodno, dlatego zakłada kolonie w domach.

Szybka Smirnowa to tylko jeden z przedstawicieli szubaków (skórnikowate) w Polsce. Obok niego pojawia się także szubak dwukropek. Różnią się ze sobą jedynie pod względem wyglądu. Dorosłe szubaki mają około 5,5 mm długości. To żuki o brązowawych liściach. Szubak dwukropek ma na nich dwie ciemne kropki, opisywany gatunek jest ich pozbawiony. Jednakże nie ma to większego znaczenia – oba żuki mają takie same przyzwyczajenia i podobną szkodliwość.

Chrząszcze w domu składają jajka, z których wykluwają się larwy. Są białe, mają ciemniejszą wyraźną głowę i około 1 cm długości. To właśnie one wykazują największą szkodliwość, ponieważ uparcie żerują. Czarne robaki w domu najczęściej pojawiają się „znikąd”. Po prostu wlatują przez okno, a problem pojawia się nawet w najbardziej wysprzątanych mieszkaniach.

Szubak Smirnowa w domu

Te czarne robaki pojawiają się w okolicach siedzib ludzkich. Najczęściej wlatują do domów, ponieważ mają tam zapewnione źródło pożywienia i ciepło. Muszą mieć około 24 stopni ciepła by się rozwijać, więc zima poza ogrzewanym budynkiem może być dla nich zabójcza. Bardzo chętnie pojawiają się w domach i mieszkaniach.

Skąd tam się biorą? Czasami po prostu wlatują przez okno. Samice przylatują latem po to, by złożyć jajka i wyfrunąć. Czasami larwy lub dorosłe osobniki można przynieść do mieszkania na ubraniach, rzadziej wraz z jedzeniem ze sklepu. Dorosłe szubaki, czyli czarne żuki w domu nie są szczególnie niebezpieczne. Te owady nie gryzą i nic nie niszczą. Tak naprawdę żywią się pyłkiem kwiatowym, więc latem wolą przebywać na zewnątrz. Składają jednak sporo jaj, z których wykluwają się larwy o niezwykle niszczycielskiej sile. Wystarczy kilkanaście dni od pojawienia się samicy żuka w pokoju, by w mieszkaniu pojawiła się cała kolonia. Sprawdź także ten artykuł o rozpoznawaniu szubaka.

Szubak Smirnowa – szkodliwość

Szubak Smirnowa nie niszczy żywności i w zasadzie można być spokojnym o zapasy jedzenia. Jego szkodliwość polega na czymś zupełnie innym – uwielbiają naturalną wełnę. Dlatego potrafią zniszczyć dywany i wełniane swetry czy marynarki. Czasami pojawiają się także w biblioteczce i niszczą oprawy książek.

Dorosłe chrząszcze nie wyrządzają szkód. Odkrycie ich w szafie lub w domu jest dość nieprzyjemne – w końcu to dość duże, czarne robaki i mogą być przyczyną dyskomfortu. Ale nie ma obaw – nie gryzą człowieka ani zwierząt domowych, nie niszczą żadnych rzeczy. Natomiast larw szubaka powodują więcej problemów.

Każda samica składa 50 jajek, najczęściej na dywanach, kocach i w kilimach zdobiących ścianę. Czasami gniazdo jest założone w zakamarkach mebli ze skóry naturalnej lub w oprawie książek. Larwy żywią się substancjami organicznymi, lubią produkty pochodzenia zwierzęcego. Wygryzają dziurki w kocach i płaszczach, mogą obleźć wełniany sweter, kanapę skórzaną czy wełniany dywan. Zjadają także muszki i martwe owady, złuszczony naskórek. Jeśli nie ma nic innego do spożycia, mogą skusić się na kaszę, mąkę lub makaron, to jednak dzieje się rzadko. Larwy niezwykle trudno jest dostrzec, ponieważ zazwyczaj chowają się w szafach lub w gęstych splotach dywanów. Jednak znalezienie dorosłego osobnika to oznaka, że warto zacząć działać.

Zwalczanie szubaka Smirnowa (Attagenus smirnovi)

Chrząszcze w domu to naprawdę uciążliwy problem. Przede wszystkim dlatego, że zwalczanie będzie skuteczne dopiero wtedy, gdy dotrze się do gniazda, a to jest trudne. Mogą zasiedlać miejsca, których się nie spodziewamy. Gniazdo może być założone we włosiu dywanu, w ubraniach zimowych odłożonych na przyszły sezon na pawlaczu. Warto dobrze sprawdzić także sofy, fotele i wyściełane krzesła. Co ciekawe, niektóre szubaki zasiedlają gniazda kur lub gołębi i z nich wylatywać do pobliskich domów. Kurniki zatem także należy sprawdzić.

Aby pozbyć się szubaka należy dokładnie wyczyścić wszystkie zanieczyszczone elementy. Zniszczoną żywność należy wyrzucić, a paszę dla zwierząt zamrozić lub włożyć na chwilę do pary wodnej – optymalna temperatura to 55 stopni Celsjusza.

Kolejnym krokiem jest przeprowadzenie fumigacji, czyli odkażania za pomocą środków chemicznych. W mieszkaniu stosuje się insekcydy o działaniu kontaktowym. Wabią one owady, ale działają tylko na dorosłe chrząszcze i larwy. To sprawia, że po kilku dniach ze złożonych wcześniej jajeczek mogą wykluć się kolejne larwy, więc zabieg należy powtórzyć. W tym celu stosuje się środki na chrząszcze, jak Polysect czy koncentrat Vigonez. Dobrze sprawdzają się także wyłapujące dorosłe osobniki pułapki L-Trap.

ikona podziel się Przekaż dalej