Jakie warzywa uprawiać z rozsady?
Warzywa są nieodłącznym elementem naszej diety. Dostarczają nam witamin, minerałów, błonnika i innych ważnych składników odżywczych. Ponadto pomagają zrównoważyć naturalny poziom pH naszego organizmu. Dlatego tak trudno bez nich żyć. Wielu ogrodników uprawia różne rodzaje warzyw z sadzonek. Dzięki temu mogą cieszyć się świeżymi produktami przez cały rok. Jednak trudno jest uprawiać własne warzywa bez niewielkiej pomocy natury.
Uprawa warzyw z rozsady, choć bardziej pracochłonna, ma wiele zalet w porównaniu z wysiewem warzyw bezpośrednio do gruntu. W przypadku niektórych odmian może być nawet konieczne wyhodowanie warzyw z rozsady, aby uzyskać zdrowe, smaczne i w pełni dojrzałe warzywa. Dowiedz się, które odmiany warzyw warto wyhodować z rozsady oraz jak wyglądają poszczególne etapy pielęgnacji sadzonki warzyw.
Jakie warzywa uprawiać z rozsady?
Uprawa warzyw z rozsady może przyspieszyć produkcję warzyw ciepłolubnych (pomidory, papryka, arbuz), zwiększyć efektywność wzrostu roślin wolno rosnących (brokuły, kalafior, kalarepa) oraz poprawić kiełkowanie (karczoch, seler, szpinak nowozelandzki). to samo dotyczy warzyw o długim okresie wegetacji. Siew nasion do gruntu zbyt wcześnie może spowodować ich uszkodzenie przez przymrozki lub przymrozki. Z drugiej strony, jeśli posadzisz zbyt późno, warzywa nie będą w stanie dojrzeć przed zimą.
Od czego zacząć uprawę?
Produkcja sadzonek warzyw jest stosunkowo łatwa – można ją wykonywać pod w/w ściółką, ale także na domowym parapecie czy w pomieszczeniu gospodarczym. Przeważnie planujemy realizację zimą i wczesną wiosną. Sadzonki to sadzonki, które wyrastają z nasion w specjalnych pojemnikach lub rozsadnikach, które umożliwiają późniejsze sadzenie roślin w gruncie. Przygotowane sadzonki przenosi się do gruntu zazwyczaj dopiero po ustaniu wiosennych przymrozków, czyli najwcześniej od połowy maja. Produkcję rozsady można rozpocząć już pod koniec stycznia, ale zależy to od rodzaju i odmiany warzyw. Każde nasiono jest odpowiednio opisane, podając na opakowaniu właściwą produkcję sadzonek i termin siewu.
Co obejmuje przygotowanie rozsady?
Wybierz odpowiedni pojemnik. Do wysiewu drobnych nasion potrzebujemy pojemników płaskich o większej powierzchni. Do pikowania lub sadzenia roślin, które nie wymagają przesadzania, potrzebne będą małe plastikowe lub torfowe doniczki, które można sadzić w ziemi wraz z rośliną. Przygotowanie podłoża i pojemnika. Sadzonki wyhodowane z nasion są kruche i podatne na choroby. Dlatego podłoże do siewu powinno być wolne od grzybów i innych patogenów. Ponadto nie powinien zawierać zbyt wielu składników odżywczych, aby nie uszkodzić rośliny w pierwszych fazach rozwoju. Prawdopodobnie najwygodniejszym sposobem na uzyskanie dobrego podłoża jest zakup gotowej mieszanki ze składnikami dostosowanymi do potrzeb rośliny po jej wykiełkowaniu.
Jak siać i pielęgnować rośliny?
Jeśli rośliny wymagają pikowania, najczęstszym terminem siewu jest połowa marca. Sadząc nasiona w tym czasie, możemy mieć rośliny gotowe do sadzenia około połowy maja. Podstawową pielęgnacją po posadzeniu jest podlewanie, uważając aby nie wypłukiwać drobnych nasion oraz nie doprowadzić do przelania podłoża. Gdy pojawią się pierwsze rośliny, doniczki z nasionami należy ustawić w umiarkowanie ciepłym i bardzo jasnym miejscu. Zbyt mało światła podczas wzrostu może spowodować, że rośliny będą kwitły, a następnie staną się wiotkie i słabe. Chcesz dowiedzieć się więcej o rozsadach warzyw? Zajrzyj na stronę https://www.ogarnijogrod.pl/
Artykuł sponsorowany