Kabaczek w ogrodzie – sadzenie, pielęgnacja, uprawa, zbiór krok po kroku

Kabaczek to warzywo, które bardzo często mylone jest z cukinią. Jednak trzeba uświadomić sobie, że oba warzywa są dokładnie tym samym. Ponadto możemy znaleźć wartościowe przepisy z udziałem tego warzywa. Możemy z powodzeniem uprawiać kabaczek we własnym ogrodzie, dlatego warto dowiedzieć się jakie ma on wymagania, by uzyskać jak najlepsze zbiory.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także ten artykuł o uprawie cukinii.

Dojrzały kabaczek w żółtym kwiatem

Kabaczek – charakterystyka

Kabaczek (Cucurbita pepo) jest włoską odmianą dyni zwyczajnej. Wszystkich gatunków warzyw dyniowatych jest ponad 1000, jednak to właśnie cukinia w Polsce zdobyła w ostatnich latach największą popularność. Roślina wyróżnia się zwykle płożącymi lub lekko wzniesionymi łodygami, z których wyrastają bardzo duże liście zachowujące profil okrągły lub sercowaty. Dodatkowo bardzo często z liści wyrastają tzw. wąsy czepne.

Okres kwitnienia przypada niemalże przez cały sezon wegetacyjny. Charakterystyczne dość duże kwiaty o zabarwieniu żółtym są rozdzielnopłciowe. Ostatecznie na miejscu kwiatów już w czerwcu wyrastają pierwsze owoce o maczugowatym kształcie. Zwykle osiągają one od 10 nawet do 40 cm długości. Oczywiście zdarzają się większe okazy, które są po prostu przejrzałymi warzywami. Cukinia wyróżnia się odcieniami uzależnionymi od stopnia dojrzałości, jak i również samej odmiany. Najpopularniejsze są odmiany z ciemnozieloną skórką, chociaż zdarzają się także o zabarwieniu jasnozielonym bądź żółtawym. Do najpopularniejszych odmian zaliczymy m.in. takie odmiany, jak: Nimba, Zuchino, Ambasador, Atena, Greta czy też Black Forest.

Uprawa kabaczka

Uprawa kabaczka może dostarczyć nam bardzo obfite zbiory przez cały okres wakacyjny, aż do wczesnej jesieni. Istotne jest to, by sadzenie kabaczka odbyło się we właściwym czasie oraz na odpowiednim stanowisku. Jest to warzywo, które bardzo źle znosi niskie temperatury. W takim razie sadzenie kabaczka do gruntu nie może odbyć się zbyt szybko, ponieważ roślina po prostu przemarznie.

Kabaczek najlepiej będzie rósł na słonecznym oraz osłoniętym od wiatru stanowisku. Bardzo korzystne są dla niego żyzne gleby o odczynie obojętnym. Dlatego warto zadbać o odpowiednie nawożenie, chociażby przy pomocy zwykłego obornika zmieszanego z ziemią. Takie podłoże może być przygotowane jeszcze w okresie wiosennym. Uprawa kabaczka jest również bardzo wrażliwa na suszę. Dlatego należy koniecznie pamiętać o regularnym podlewaniu. Sadzenie kabaczka z rozsady jest jak najbardziej możliwe, jednak o wiele łatwiejszy jest wysiew. Najlepiej ten moment zaplanować sobie po tzw. „Zimnej Zośce”, czyli po 15 maja. Wtedy zmniejszamy do minimum ryzyko przemarznięcia warzywa.

Kabaczek i cukinia w drewnianej skrzynce

W jednym dołku wykonanym w podłożu umieszczamy maksymalnie 3 nasiona. Pozostawiamy duży rozstaw pomiędzy poszczególnymi sadzonkami, ponieważ cukinia potrafi być rozłożysta nawet na ponad 1 metr średnicy. Sadzenie kabaczka z rozsady teoretycznie pozwala na uzyskanie plonów we wcześniejszym czasie. Wysiewu nasion dokonujemy w niewielkich pojemnikach, które przechowujemy w jasnym i ciepłym pomieszczeniu. Pamiętając jednocześnie o regularnym podlewaniu. Młode siewki w drugiej połowie maja możemy z powodzeniem wsadzić do gruntu. Jednak uprawa kabaczka w taki sposób jest bardziej narażona na choroby grzybowe.

Cukinia świetnie sprawdza się w tradycyjnej uprawie, czyli pomiędzy pozostałymi grządkami warzywnymi. Jednak jeszcze lepsze efekty uzyskamy, jeżeli kabaczki będą rosły w skrzyniach ogrodowych lub w innych miejscach gwarantujących podwyższenie. Wtedy warzywo będzie jeszcze lepiej wystawione na ekspozycję słoneczną.

Kabaczek, a cukinia – przepisy

Problem z rozróżnieniem cukinii od kabaczka jest dość powszechny. Tak naprawdę nie powinniśmy za bardzo się nad tym zastanawiać, ponieważ jest to dokładnie to samo warzywo. Okazuje się, że zarówno cukinia, jak i również kabaczek są tym samym gatunkiem dyni, ale po prostu zrywane są w różnym okresie wzrostu. Jeżeli warzywo zerwiemy dość szybko, dzięki czemu uzyskamy młode, jędrne plony, wtedy możemy mówić o cukinii. Rzeczywiście najczęściej wyróżnia się ona ciemnozieloną skórką, a także małą ilością pestek. Do przygotowania różnych potraw, nie musimy cukinii obierać, a także usuwać nasion.

Natomiast bardzo dojrzałe warzywa nazwiemy kabaczkami. Osiągają one bardzo duże rozmiary, a ich skóra często zaczyna przybierać żółtawy odcień. Jednocześnie przepisy zawierające w sobie kabaczki, zalecają, by warzywa obierać ze skóry, a także usuwać z nich gniazda nasienne. Te elementy kabaczka są już twarde i niesmaczne.

Decydując się na uprawę kabaczka, z pewnością znajdziemy również wiele ciekawych przepisów na dania z tym warzywem. Wśród nich znajdują się przepisy nie tylko na potrawy wegetariańskie i mięsne, ale również na przetwory zimowe. Do najpopularniejszych potraw zalicza się faszerowaną cukinię lub leczo. Kabaczek świetnie sprawdza się również jako warzywo do grillowania, a także zapiekania w piekarniku z ziemniakami. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, jak i również innymi warzywami.

Ocena: 4,9/5 (głosów 14)
, aktualizacja 23 września 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij