Kapusta mizuna - opis, uprawa, pielęgnacja, wykorzystanie w kuchni
Mizuna, tak jak i kard, to bardzo ciekawa roślina, której nasiona na kiełki możemy zakupić w różnych sklepach ogrodniczych. Jednak zanim przejdziemy do zakupu tych nasion na kiełki, powinniśmy zapoznać się z opisem rośliny, tym, jak wygląda jej sadzenie, jakie ma wymagania oraz jak przebiega cała uprawa i pielęgnacja.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kapuście.
Kapusta japońska mizuna - opis
Kapusta japońska mizuna - kilka ciekawostek na temat rośliny
Mizuna znana jest pod wieloma nazwami, między innymi jako kapusta japońska, kapusta mizuna, sałata japońska, japoński szpinak musztardowy, Brassica rapa niposinica oraz Brassica rapa japonica. Warto wiedzieć, że roślina ta spokrewniona jest z innymi roślinami, takimi jak, kapusta głowiasta, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, pak choi i komatsuna.
Powinniśmy również zapoznać się z kilkoma ciekawostkami na temat tej rośliny, między innymi z tym, że sałata japońska to warzywo, które już od bardzo dawna uprawiane jest w Japonii. Natomiast obecnie największą popularnością cieszy się nie tylko w Japonii, ale również w sprzedaży w USA.
Co ciekawe, mizuna, nie jest jedyną rośliną nazywaną kapustą japońską. Warto wiedzieć, że w samej Japonii popularne w uprawie są również takie rośliny, jak mizuna i komatsuna, które właśnie znane są także jako kapusty japońskie. Co więcej, uprawia się je praktycznie tak samo, jak mizunę.
Mizuna - opis morfologiczny
Zanim przejdziemy do tego, co powinniśmy wiedzieć o sadzeniu, wymaganiach, uprawie rośliny, a także jej właściwościach, w pierwszej kolejności zapoznajmy się z charakterystyką rośliny. Zacznijmy od tego, że kapusta japońska mizuna to roślina jednoroczna, która dorasta do około 15-30 cm wysokości, natomiast w okresie kwitnienia, jej pęd kwiatowy może dorosnąć nawet do 100 cm wysokości.
Najważniejszym elementem tej szybko rosnącej rośliny są oczywiście jej liście, dla których to jest uprawiana. Z reguły u większości odmian kolor liści jest zielony, natomiast zdarzają się również takie odmiany, jak 'Red Knight', której to liście są fioletowe. Warto też wspomnieć, że niezależnie od odmiany, liście kapusty japońskiej mizuny są mniej lub bardziej powycinane.
Jeśli chodzi o liście, powinniśmy wiedzieć, że są one jadalne, soczyste, lekko wodniste i raczej neutralne w smaku. Smakiem przypominają kapustę pekińską. System korzeniowy rośliny nie jest bardzo rozwinięty, dlatego musimy wziąć to pod uwagę przy uprawie. Mizuna kwitnie w okresie V-VI i wypuszcza wtedy żółte, delikatnie pachnące, atrakcyjne kwiaty, które również są jadalne.
Wymagania, sadzenie i uprawa - co musimy wiedzieć
Mizuna - co powinniśmy wiedzieć o wymaganiach sałaty
Bez względu na to, czy w naszym ogrodzie pojawić ma się mizuna, czy też kard, znany również jako karczoch hiszpański, powinniśmy zapoznać się z tym, jakie wymagania mają te rośliny. Jest to bardzo istotne, jeśli chcemy, by nasiona na kiełki kardu, czyli karczocha hiszpańskiego i mizuny, wypuściły zdrowe kiełki w odpowiednim terminie.
Co więcej, jeśli nasz karczoch hiszpański lub kapusta japońska nie będzie miała zapewnionych odpowiednich wymagań, możemy spotkać się z tym, że kiełki wcale nie wyrosną z nasion. Kolejnym problemem może być także gnicie kiełków lub ich usychanie. Dlatego zobaczmy, co powinniśmy wiedzieć o uprawie mizuny.
Zacznijmy od tego, że mizuna to mało wymagająca roślina, która bardzo łatwo się rozsiewa. Radzi sobie ona doskonale na przeciętnych i lekko wilgotnych glebach. Jeśli chcemy, by roślina lepiej się rozwijała, zaleca się dodanie do podłoża odrobiny kompostu. Co więcej, powinniśmy wiedzieć, że najlepiej będzie sobie ona radziła na nasłonecznionych stanowiskach. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł na temat kapusty włoskiej i innych ciekawych odmian.
Kapusty japońskie - jak powinniśmy sadzić i uprawiać mizunę
Po tym, jak już zapoznamy się z tym, jakie wymagania ma kapusta japońska mizuna, możemy przejść do tego, jak powinna wyglądać cała uprawa i pielęgnacja. Zacznijmy więc od tego, że mizuna to roślina, którą rozmnaża się poprzez wysiew nasion na miejsce stałe. Nasiona możemy wysiewać w III, IV, VIII, a także w pierwszych dniach V oraz do 15.IX.
Warto wspomnieć również o tym, że sałatę japońską możemy uprawiać nawet 2 razy w roku, ponieważ po około 2-3 tygodniach jest ona gotowa do zbioru. Dlatego też, nasiona posiane w okresie wiosennym, dojrzeją w VIII i możemy je bez problemu posadzić w tym samym roku w terminie od VIII do IX.
Mizuna nadaje się do uprawy zarówno w gruncie, jak i w tunelu, szklarni, a nawet możemy ją uprawiać w donicy na balkonie lub tarasie. Jest to roślina, która cieszy się bardzo dobrą opinią, ponieważ jest ona odporna na przymrozki do -10oC, a dodatkowo wykazuje również odporność na choroby i szkodniki. Nie zapominajmy jednak o tym, by tę sałatę podlewać regularnie, ale umiarkowanie, ze względu na jej system korzeniowy, który nie poradzi sobie bez wody, a wtedy nasz roślina może usychać.
Mizuna - właściwości rośliny i jej zastosowanie
Jeśli chcemy uprawiać mizunę w swoim ogrodzie lub na balkonie, powinniśmy wiedzieć coś o jej właściwościach. Poza tym, że kapusta japońska mizuna ma bardzo mało kalorii, przez co chętnie bywa stosowana w kuchni dietetyków, powinniśmy również wiedzieć, że ma ona właściwości, które blokują rozwijanie się komórek rakowych, a także zmniejszają zapalenia i pomagają w ochronie zdrowych komórek.
Przejdźmy jednak do tego, gdzie ta roślina znajduje swoje zastosowanie. Otóż przepisy na gulasze z dzika są nam bardzo znane tak jak i przepisy na inne potrawy duszone i smażone. Jednak jeśli chcemy wzbogacić nasz gulasz z dzika, możemy do niego dodać mizunę, która sprawi, że tradycyjny gulasz z dzika nabierze nieco świeżości.
Jeśli chcemy znaleźć inny przepis, w którym możemy wykorzystać liście lub kwiaty mizuny, powinniśmy wiedzieć, że roślina ta może być stosowana nie tylko w potrawach gotowanych, smażonych i duszonych, ale możemy ją jeść również na surowo. Mizuna jest świetnym dodatkiem do sałatek, ale również kanapek. Kwiaty są także świetną ozdobą do kanapek i sałatek.