Kapusta - odmiany, uprawa, pielęgnacja - porady dla każdego

Zasmażana, kiszona, w postaci bigosu, surówki, modra, pekińska, a wreszcie brukselka pływająca w zupie warzywnej. Kapusta pojawia się na polskich stołach pod różną postacią. I słusznie, ponieważ jest bardzo odżywcza i niezwykle niskokaloryczna. Na dodatek można zrobić z niej mnóstwo różnych potraw. Na dodatek uprawa kapusty nie jest trudna, warto więc wytyczyć dla niej miejsce w swoim warzywniaku.

Jeśli szukasz firmy, która wykona aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza uzyskasz dostęp do najlepszych ofert sprawdzonych fachowców.

Ocena: 4.5/5 (głosów 6)

Wyrośnięte głowy kapusty w ogrodzie

Kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, brukselka

Kapusta to bardzo pojemny rodzaj roślin. Podlega mu kilkadziesiąt gatunków, z których znaczna część jest jadalna i bardzo odżywcza. Do najbardziej popularnych należy oczywiście kapusta biała, czyli tak naprawdę kapusta warzywna, o białych lub lekko zielonych liściach, w Polsce dużą popularnością cieszy się także kapusta czerwona, zwana także modrą. Jednak to nie koniec, wybór roślin z rodzaju kapusta jest znacznie dłuższy. Na wielu talerzach ważne miejsce zajmuje brukselka, a podstawą wielu sałatek i surówek jest kapusta pekińska. Mało kto wie, że w zasadzie kapustą jest także kalafior, brokuł, jarmuż i rzepak. Kapusta głowiasta jednak wiedzie prym i stanowi konkurencję dla kapusty pekińskiej.

Kapusta i jej rodzaje

W Polsce w uprawie można spotkać cztery rodzaje. Najpowszechniejszą jest oczywiście warzywa kapusta biała, która wytwarza okrągłą, najczęściej bardzo zwartą główkę liści o gładkiej, szarawo-zielonej lub białej powierzchni. Liście są bardzo smaczne, mają lekko słodkawy smak. Warto wiedzieć, że późne odmiany kapusty są bardziej zbite, a ich liście pokrywa woskowaty nalot, odmiany wcześniejsze są bardziej luźne. Uprawa kapusty wczesnej nie różni się szczególnie od uprawy późnych odmian. Podobnie prezentuje się kapusta czerwona, z tym jednak zastrzeżeniem, że jej wymagania uprawne mogą być znacznie wyższe. Jeśli interesuje cię także uprawa pomidorów, w tym artykule znajdziesz niezbędne porady.

Kapusta pekińska

W uprawie czasami pojawia się także kapusta pekińska. Ma owalne, żyłkowane i lekko faliste liście, które układają się w podłużną, dość dużą główkę. Liście kapusty pekińskiej mają dwa kolory – ich wewnętrzna strona jest biała i twarda, zewnętrzna zielona i cieńsza. Kapusta pekińska bardzo często pojawia się w uprawie na całym świecie, a jej liście są bardzo smaczne, można je zjadać i na surowo, i na ciepło. Kapustę pekińską można przetwarzać na różne sałatki i surówki, podobnie smakują dania z białej kapusty.

Kapusta brukselska

Kolejnym warzywem z rodzaju kapusta, na które należy zwrócić uwagę jest kapusta brukselka. Jej główki mogą wyglądać jak małe kapustki, składają się z licznych zielonych liści, które dość ściśle do siebie przylegają. Brukselka rośnie inaczej niż wcześniej wymienione kapusty. Jej główki licznie rosną na wysokiej, wzniesionej łodydze, która ma od 50 do 100 cm wysokości. Kapusta brukselka ma dość charakterystyczny, lekko gorzki smak, w którym można wyczuć troszkę smaku jej bezpośredniego przodka – jarmużu. Kapusta głowista ma silną konkurencję nie tylko w postaci kapusty pekińskiej, ale także brukselki.

Uprawa kapusty głowiastej – wymagania

Kapusta biała to jedna z roślin, które idealnie czują się w naszych warunkach klimatycznych. Podobnie zresztą kapusta czerwona. Obie rośliny bardzo dobrze znoszą temperatury spadają do -5 stopni Celsjusza, więc nie należy się obawiać, że zmarzną w czasie wiosennego załamania się pogody.

Kapusta głowiasta - temperatura

Kapusty najlepiej rozwijają się w przedziale 15-18 stopni Celsjusza, nie oznacza to jednak, że uprawa kapusty głowiastej w wyższej lub niższej temperaturze będzie niemożliwa. Jeśli temperatura przekroczy 30 stopni Celsjusza, kapusta przestanie zawijać liście, które utworzą rozetę wokół zwiniętej wcześniej główki.

Kapusta biała - podłoże

Kapusta biała nie ma szczególnych wymagań siedliskowych, w przeciwieństwie do kapusty czerwonej. Obie preferują gleby gliniaste, które zatrzymują trochę wilgoci – mają dość duże zapotrzebowanie na wodę. Kapusta czerwona wymaga dość dużej żyzności gleb, kapuście białej wystarczy średni poziom. Dodatkowo warto wiedzieć, że rośliny powinny mieć zapewnione podłoże o poziomie pH w granicach 6,2-7,7. Nie powinno się uprawiać roślin na glebach zbyt lekkich, szybko oddających wilgoć. Na takim podłożu możliwa jest jedynie uprawa kapusty wczesnej, ponieważ te odmiany nie potrzebują zbyt wiele wody. Jeśli interesuje cię uprawa warzyw, więcej porad zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Kapusta biała - stanowisko w ogrodzie

Najważniejszym jednak warunkiem, który trzeba spełnić, by uprawa kapusty się udała, jest znalezienie jej dobrego stanowiska w ogrodzie. Nie może być uprawiana na tym samym miejscu dłużej niż 4 lata, na dodatek nie powinna być siana tam, gdzie wcześniej znajdowały się inne rośliny kapustne, a to ze względu na szkodniki, które często żyją w glebie. Biała kapusta to najpopularniejsza odmiana w ogrodzie.

Uprawa kapusty głowiastej

Uprawa kapusty nie jest wymagająca, jednak należy wiedzieć, że kapusta biała ma dość duże wymagania pokarmowe. Z tego względu najważniejszym zabiegiem w uprawie tego warzywa jest nawożenie. Pierwszy zabieg warto przeprowadzić jeszcze przed sadzeniem, aby kapusta mogła pobrać wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje. Dlatego jeszcze przez założeniem uprawy podłoże warto uzupełnić obornikiem i dodatkowo, preparatem magnezowym, ponieważ właśnie ze względu na niedobór tego pierwiastka kapusta biała cierpi najbardziej.

Uprawa kapusty wczesnej powinna zacząć się od przygotowania rozsad w ogrzewanym pomieszczeniu. Jednak uprawa kapusty o późniejszym terminie zbioru i dłuższej wegetacji jest możliwa nawet z siewu. Ważne, by nasiona były dobrze zaprawione, zwłaszcza uprawa kapusty wczesnej jest bowiem narażona na choroby grzybowe różnego rodzaju. Prawidłowa rozsada trafia do podłoża dopiero kiedy ma około 10 cm wysokości i składa się już z 4-6 liści. Można przeprowadzić sadzenie nawet, jeśli jest chłodno, ponieważ kapusta biała dość dobrze znosi spadki temperatur.

Kapusta ma bardzo duże wymagania wodne, dlatego nie można zapomnieć o jej podlewaniu. Zwłaszcza w czasie wiązania głów jest to bardzo istotne, by roślina miała dostatecznie dużo wody. Dzięki temu liście będą bardziej jędrne, a co za tym idzie – znacznie smaczniejsze. Jeśli interesuje cię także uprawa cebuli w ogrodzie, przeczytaj ten artykuł.

Uprawa kapusty pekińskiej

Uprawa kapusty pekińskiej jest nieco bardziej skomplikowana. Kapusta pekińska pochodzi z Chin, gdzie klimat jest nieco bardziej umiarkowany, a temperatury nie są ekstremalnie niskie ani ekstremalnie wysokie.

Wymagania przy uprawie kapusty pekińskiej

Poleca się siać kapustę pekińską późnym latem, tak, by jej wzrost przypadał na jesień. Wtedy będzie miała zapewnioną odpowiednią temperaturę w granicach 16-18 stopni Celsjusza w czasie zawiązywania główek i ponad 20 stopni w czasie kiełkowania. W przeciwieństwie do swojej białej kuzynki, kapusta pekińska jest jednoroczna, a zbyt wysoka temperatura może sprawić, że bardzo szybko pójdzie w pęd kwiatostanowy, co oznacza, że jej liście nie będą się nadawały do spożycia. Warto zaprosić kapustę pekińską do swojego ogrodu, gdyż równa się ze smakiem kapusty białej. Najsmaczniejsza jest przede wszystkim młoda kapusta.

Podłoże dla kapusty pekińskiej

Uprawa kapusty pekińskiej najlepiej udaje się na żyznych glebach, ale warto wiedzieć, że roślina nie powinna być uprawiana w miejscach, gdzie przed kilkoma dniami był rozprowadzony nawóz. Lubi wilgotne gleby i dostęp promieni słonecznych, jednak powinna być sadzona w zacisznym miejscu, osłoniętym od wiatru. Nie powinna być uprawiana na podłożu zbyt przepuszczalnym, ponieważ ma dość duże wymagania wodne. Najlepsze pH do jej rozwoju to od 6,5 do 7,5.

Uprawa kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska najczęściej uprawiana jest jako poplon. Dzieje się tak, ponieważ jej nasiona wysiewa się dopiero późnym latem. Uprawa kapusty tego rodzaju jako poplonu udaje się w zasadzie po wszystkich innych warzywach, jednak nie powinna być tam, gdzie wcześniej rosły inne warzywa kapustne. Kapusta pekińska jest dość podatna na typowe szkodniki kapusty, warto więc zachować ostrożność. Roślina jest uprawiana z siewu wprost do gruntu.

Oczywiście najważniejszym zabiegiem, który należy regularnie przeprowadzać, jest podlewanie plantacji. Kapusta pekińska źle reaguje na braki wody, zwłaszcza w okresie zawiązywania główek, warto więc wtedy codziennie podawać jej wodę w małych ilościach.

Ponieważ roślina ma dość duże zapotrzebowania na składniki odżywcze, należy pamiętać o tym, by regularnie nawozić uprawę. Przede wszystkim uprawa kapusty tego rodzaju może wiązać się z koniecznością stosowania nie tylko nawozu naturalnego, którego dawkę należy rozprowadzić po podłożu już na rok przed sianem kapusty, ale także nawozów mineralnych. Pogłównie rozprowadza się przede wszystkim saletrę amonową, ponieważ to właśnie związków azotu najbardziej potrzebuje roślina. Przeczytaj także nasz artykuł: Jak i kiedy sadzić czosnek? Poradnik praktyczny.

Uprawa kapusty brukselki - wymagania

Kapusta brukselka, zwana także po prostu brukselką, świetnie sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych. W zasadzie brukselka wręcz lubi chłodną temperaturę, dlatego można sadzić ją bardzo wcześnie. W okresie zawiązywania główek brukselka mogłaby mieć 12 stopni Celsjusza przez cały czas. Oczywiście rozwija się także w wyższych temperaturach, jednak znacznie lepiej czuje się w niższych. Jak wszystkie kapusty, tak i brukselka ma dość duże wymagania glebowe. Nie lubi braku wody, jednak źle znosi także jej nadmiar.

Najważniejszym warunkiem, jaki należy spełnić w czasie uprawy brukselki jest odpowiedni poziom żyzności gleby. Roślina lubi mieć zasobne podłoże, ponieważ ma ogromne wymagania mineralne. Dlatego jeśli planujesz założyć uprawę brukselki, już na rok wcześniej powinieneś rozprowadzić po stanowisku nawóz naturalny i nieco nawozów mineralnych.

Brukselka – pielęgnacja i uprawa

Brukselka powinna być także nawożona mineralnie już pogłównie, warto jednak uważać w tym czasie na zawartość azotu, ponieważ roślina ma tendencję do kumulowania go w liściach. Uprawiając brukselkę z rozsady mamy największe szanse na otrzymanie pięknych, wysokich roślin. Sadząc je w ogrodzie należy jednak pamiętać, że nie mogą być zbyt blisko siebie – stanowią dużą konkurencję i w większym zagęszczeniu po prostu główki będą znacznie mniejsze i bardziej nierówne.

Dodatkowo należy pamiętać, że brukselka to roślina dla naprawdę cierpliwych. Jej rozsady wysadza się na stałe miejsce już w kwietniu, ale główkami możemy cieszyć się dopiero w październiku. Wcześniej nie są dojrzałe i nie nadają się do spożycia. Jeśli zauważysz, że główek jest niewiele i mają małe rozmiary, koniecznie usuń chociaż część górnych liści, może okazać się, że to one zasłaniają roślinie dostęp do słońca i zahamowują rozwój rośliny. Nie należy jednak usunąć ich wszystkich, ponieważ może spowodować to obniżenie odporności roślin na zimno. Jeśli interesują cię także rośliny zdrowotne do ogrodu, przeczytaj ten artykuł.

, aktualizacja 15.09.2017
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij