Karczoch hiszpański - opis rośliny i jej pochodzenie

Kard - skąd pochodzi warzywo

Karczoch hiszpański - Cynara cardunculus, nazywany jest również karczochem ostowym oraz kardem. Warto wiedzieć, że jest to roślina, która zalicza się do rodziny astrowatych - Asteraceae. Powinniśmy wiedzieć o tym, że rodzina astrowatych jest jedną z najliczniejszych rodzin roślin naczyniowych.

Do astrowatych zaliczanych jest około 25000 gatunków roślin, które rozmieszczone są w 1620 rodzajach. Przedstawiciele tej rodziny naturalnie występują na bardzo zróżnicowanych stanowiskach. Warto wiedzieć, że najbardziej charakterystycznym elementem tych roślin są ich kwiaty.

Jeśli chodzi natomiast o sam karczoch hiszpański - Cynara cardunculus, powinniśmy wiedzieć, że ten gatunek rośliny pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego, a w szczególności na Wyspach Kanaryjskich, Cyprze, w Turcji, w południowych częściach Europy, ale również w północnych częściach Afryki, dokładniej w Maroko, Tunezji i Libii. Warto jednak wiedzieć, że roślina ta rozprzestrzeniła się także w innych miejscach, między innymi w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Nowej Zelandii i Australii.

Karczoch ostowy - opis rośliny

Zanim zajmiemy się uprawą mizuny i kardu, powinniśmy dowiedzieć się tego, jak wygląda opis rośliny. Dzięki temu nie tylko będziemy znać jej charakterystyczne cechy morfologiczne, ale dowiemy się również, czy w naszym ogrodzie znajduje się wystarczająco dużo miejsca na to, by ją uprawiać.

Zacznijmy więc od tego, że karczoch hiszpański to roślina, która wytwarza proste, długie i owłosione łodygi, które mogą dorosnąć nawet do około 60-180 cm. Owocem tych roślin są niełupki, w których znajdują się nasiona. Takie nasiona na kiełki bez problemu możemy zakupić w sklepach ogrodniczych.

Dodatkowo powinniśmy pamiętać także o tym, że kard wytwarza duże, z wierzchu zielone, a od spodu szarozielone i owłosione filcowato liście. Charakterystyczne jest to, że liście, które ułożone są na spodniej części rośliny, są niepodzielne i wyrastają na ogonkach, natomiast liście górne są pierzastodzielne i porastają je kolce. Powinniśmy również wspomnieć o kwiatach, które mają niebieskie zabarwienie i bardzo przyjemny zapach. Warto wiedzieć, że charakterystyczną cechą głowiastych kwiatostanów są ich kolczaste łuski okrywy. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat soku z karczocha?

Kard - wymagania, uprawa i pielęgnacja

Karczoch ostowy - o jakich wymaganiach podczas uprawy w ogrodzie powinniśmy pamiętać

Zanim wybierzemy się po zakup nasion na kiełki karczocha hiszpańskiego, czy te mizuny, powinniśmy dowiedzieć się, jakie wymagania ma dany gatunek rośliny, a nawet i konkretne odmiany. Jest to bardzo ważne, jeśli chcemy, by mizuna lub karczoch hiszpański rozwijały się prawidłowo.

Co więcej, odpowiednie dobranie gleby oraz stopnia nasłonecznienia nie ma jedynie wpływu na to, jaka będzie końcowa wielkość naszego warzywa, ale musimy wiedzieć, że jeśli nie dobierzemy odpowiednio tych wymagań, nasza roślina może zostać porażona przez choroby, a także szkodniki.

Przekrojony karczoch hiszpański czyli kard, a także uprawa i pielęgnacja, opis, zastosowanie i wymagania

Dlatego też, jeśli chcemy uprawiać karczoch ostowy - Cynara cardunculus, powinniśmy wiedzieć, że najlepiej czuje się on w uprawie jako roślina jednoroczna, ponieważ mrozy dla tej rośliny są bardzo niebezpieczne. Dodatkowo powinniśmy również pamiętać o tym, że najlepszym podłożem pod uprawę będzie przepuszczalna, żyzna, lekko zasadowa lub obojętna gleba. Co więcej, karczoch hiszpański powinien mieć zapewnione nasłonecznione i osłonięte od wiatru stanowisko.

Uprawa i pielęgnacja - jak uprawiać karczochy ostowe

Jeśli zapoznaliśmy się już z tym, jakie wymagania ma karczoch ostowy, powinniśmy zapoznać się z tym, jak go uprawiać. Zacznijmy więc od tego, że uprawę rozpoczynamy już w lutym, kiedy to w tunelu foliowym lub szklarni wysadzamy rozsadę. Można również wysiać nasiona, ale pamiętajmy, że po pojawieniu się dwóch liści właściwych, konieczne jest pikowanie siewek.

Rozsadę sadzimy na około 5 cm głębokości, zachowując przy tym rozstawę 100 × 100 cm. Po posadzeniu musimy pamiętać o tym, że roślina wymaga regularnego podlewania, zwłaszcza w upalne i suche dni. Warto również pamiętać o tym, by odchwaszczać glebę między rozsadą. Co więcej, kiedy nasze rośliny już się przyjmą, zaleca się nawieźć roślinę przekompostowanym obornikiem lub kompostem.

Karczochy hiszpańskie rozmnażane są poprzez podział roślin, które wykopuje się wiosną i dzieli się je przy pomocy noża lub szpadla. Musimy jednak wiedzieć o tym, że roślina, która jest gotowa na podział, musi mieć minimum dwa wykształcone pędy, a także rozbudowany system korzeniowy. Jeśli chcemy uprawiać karczoch hiszpański jako roślinę wieloletnią, musimy pamiętać, że wielokrotnie się to nie udaje. Jednak jeśli chcemy spróbować, pamiętajmy o zakopczykowaniu rośliny i okryciu kopczyka słomą, co będzie ochroną dla jej systemu korzeniowego.

Karczoch ostowy - cena i zastosowanie rośliny

Pasztet z królika, indyka czy dzika, to bardzo popularna potrawa, na którą przepisy dostępne są w internecie i książkach kulinarnych. Jeśli jednak chcemy odrobinę zmienić smak pasztetu z królika, warto dodać do niego kard. Kard sprawi, że nasz tradycyjny pasztet z królika otrzyma wyjątkowy smak. Dlatego też warto poznać przepisy również na tego typu potrawę.

Jeśli chodzi o zastosowania karczochów hiszpańskich, powinniśmy wiedzieć, że jest to roślina wykorzystywana w dziedzinie kulinarnej. Jadalne są zarówno mięsiste i grube ogonki liściowe, jak i kłącza oraz środkowe nerwy liści. Co ciekawe, kard wykazuje również właściwości antynowotworowe.

Ceny tych roślin są różne i zależą od wielu czynników, między innymi od tego, czy decydujemy się na zakup nasion, czy też gotowych sadzonek. Cena zależy także od producenta i miejsca zakupu. Jednak z reguły ceny za karczoch hiszpański wynoszą około 2-3 zł za nasiona oraz około 6-8 zł za sadzonkę.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny